Hoće li se Vlada RS baviti lažnim diplomama?

Ministar za visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević i rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin danas su najavili donošenje novog zakona u oblasti visokog obrazovanja u cilju obezbjeđenja većeg kvaliteta. Međutim, još uvijek se ne zna, kada će Vlada početi da se bavi lažnim diplomama.

Republika Srpska 18.10.2019 | 18:30
Hoće li se Vlada RS baviti lažnim diplomama?
Novim zakonom u okviru reforme visokog obrazovanje, treba postepeno da dođe do podizanja kvaliteta nastave, kažu rektor banjalučkog Univerziteta i resorni ministar.

Za  sada međutim nema nikakvih konkretnih aktivnosti u cilju ranije najavljene provjere nezakonito stečenih diploma. Resorni ministar kaže da će o tome biti riječi u narednom periodu.

Opredjeljenja pojedinih ministara nisu dovoljna, odgovaraju iz opozicije,  dok se ovome problemu ne počne pristupati sistemski.

Trivićeva kaže da će zajedno sa poslanicima Draškom Stanivukovićem i Nebojšom Vukanovićem uskoro u Narodnu skupštinu uputiti nacrt zakona prema kome bi diplome svih koji rade u javnom sektoru bile javne.

Jelena Trivić smatra da ovo nije političko pitanje zbog čega očekuje podršku svih političkih partija u parlamentu, jer je, kako tvrdi, ovo jedini put da se krene sa borbom protiv nezakonito stečenih diploma. 



BN TV

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Visoka skola

18.10.2019 16:37

Nekada se zbog toga islo u zatvor...zbog laznih diploma a danas sa laznom diplomom i ministar mozes da budes

ODGOVORITE
Name

Neko sa strane

18.10.2019 16:50

Re visoka skola nekad bilo sad se spominje

Name

Goran Đurić

18.10.2019 18:26

Srednju skolu zavrsio u 32. godini, provjeriti da li je prije toga diplomirao. Inace je savjetnik nacelnika u Kotor Varoši i član NO Srna.

Name

Visoka škola

18.10.2019 19:10

NEEEEEE ZA IME BOGA.....Ako se izvrši revizija diploma....ostajemo bez vlade. Ostajemo bez direktora.....ostajemo bez svih ,,školovanih ljudi ...(SA DIPLOMOM IZ ŠIROKOG BRIJEGA).......

Name

re

18.10.2019 20:13

kako da se bave tim diplomama kada i oni sami imaju te diplome?

Name

Dr. London

18.10.2019 16:50

ko ne smije pokazati diplomu sigurno ima laznu

ODGOVORITE
Name

Besmisao

18.10.2019 23:12

Većina ovih današnjih, "ufuranih" kvazi-intelektualaca i novokomponovanih dr nauka,, nemaju ni osrednje znanje nekadašnje prosječne srednje škole. Diplome i dokumenta tog tipa neće provjeravati, jer su i sami lažnjaci i nekompetentni po ovom pitanju, pa će tako sakriti ostale, da bi prikrili sebe, polovne, nedorečene...

Name

Nostradamus

18.10.2019 17:13

Sto bi se oni bavili sa sobom oni koji su diplomu stekli znanjem dobili su posao od onih koji su diplome kupili.I zamislite da sada ovi sa kupljenim ili na silu stecenim diplomama sefuju ovim sto imaju znanje.

ODGOVORITE
Name

Lejla

18.10.2019 17:17

Nek Vlast tj presjednik Vlade, Presjedavajuci i presjednik RS pokazu svoje diplome kao i ministri . Nemaju se sta bojati ako su stecene trudom i radom.

ODGOVORITE
Name

Vjeciti opozicionar

18.10.2019 18:38

Ako ovaj Rajcevic ima regularnu diplomu bar će se pričati o tome, ali ako on ima lažnjaka neće o tome biti ni priče. Nešto konkretno ova vlast neće ništa uraditi, jer su oni " školovali" sebi potreban kadar ( poslušnike) da mogu manipulisati njima tj. kad ima lažnu diplomu rade s njima šta i kako hoće. Ovi što im aplaudiraju su minimalnih moralnih karakteristika i spremni na sve da im ne izlaze iz d.. eta da bi sačuvali poziciju koju u nekoj normalnoj državi nebi mogli ni zamisliti. Koji moral kupiti diplomu nekog faksa, toliko nesposobni.

ODGOVORITE
Name

Radic

18.10.2019 19:31

provjerice sta najvise je onih sto rade a donjeli duplomu bili prisutni na poslu a iz nekog od mnogobrojnih krajeva donjeli diplomu tamo fino zavedeno protokolisano i sta buzdovanski vecinom fakulteti nema tu svako zna u istoj toj firmi da je fals ako stvarno ima zelje a svaka Drzava bi trebala da ima ode i osta bez posla i sa fals srednjom i visokom ko u postma federacije ti sto su kupili diplome najvise i zaje.avaju radni narod daj boze da se stane u kraj tome

ODGOVORITE
Name

Magistra vitae

19.10.2019 08:21

A što se već jednom ne krene 'odozgora', od doktorata i magistratura. Postoji aplikacija kroz koju samo treba provući skenirani doktorat ili magistrat i ona odmah izlista identične tekstove. Odakle je šta prepisano, šta je falsifikat, šta je starije, gdje je radila glasovita resavska škola oplemenjena savremenim metodama copy paste. Moglo bi, ali od toga nema ništa. Od toga, kao đavo od krsta, bježe i na državnim i pogotovo privatnim univerzitetima. I ovdje i u zemlji Srbiji. A o ustanovama izvan akademske zajednice da se i ne govori. Bilo kakvih provjera plaše se i sablažnjuju mnogi amoralni doktoranti i nečasni magistranti, ali i nečastivi mentori, kao inspiratori, saučesnici, podstrekači, pomagači. Oni malo upućeniji čudom se čude kojom brzinom se stiže do najviših naučnih zvanja. Takoreći preko noći, kao poplavom naplavljeni, samo osvanu. Odatle treba da se krene, pa onda dalje. Taj čvor treba raspetljati ili pak sasjeći mačem, po uzoru na Aleksandra Makedonskog.

ODGOVORITE