Misteriozni kamen otkriven ispod beogradskog Pobednika!

Dok se jedan od simbola Beograda, Pobednik restaurira u ateljeu u Smederevu, u toku je i obnavljanje njegovog postameta na kojoj je stajao devet decenija.

Zanimljivosti 18.10.2019 | 14:00
Misteriozni kamen otkriven ispod beogradskog Pobednika!
Zaposleni koji rade na obnavljanju Pobednikovog postolja pronašli su misteriozni kamen za koji kažu da "krije svoju tajnu". "Kameno postolje na kome stoji Pobednik krije svoju tajnu.

Posle demontaže ustanovljeno je da je su na jednom kamenu ćirilicom ispisani delovi reči: sta [...],[...] s kojom j[...], u braku18[...]. Kamen će biti očišćen i sačuvan", napisali su na Tviter nalogu "Pobednik", gde prenose sve informacije o simbolu srpske prestonice.

Na istom nalogu su objavili fotografije kamena, dodajući i sledeće: "Iako je na Beogradskoj tvrđavi kroz vekove bila praksa da se prilikom gradnje koriste spolije - kameni blokovi koji su imali prvobitno drugu funkciju, ovako nešto, na postamentu Pobednika je iznenađenje".



Iako neki smatraju da je u pitanju svojevrsna misterija, poznavaoci istorije Beograda imaju egzaktan odgovor. -Godine 1927. i 1928, napravljen je deo koji je poznat kao Veliko stepenište, koje je nedavno rekonstruisano a postavljen je i Pobednik. Tada je bilo, a to smo zaboravili, u toku potpuno preseljenje svega što je ostalo na Starom groblju“, počinje priču novinar-istraživač Zoran Nikolić.

„Znamo da je Novo groblje u Ruzveltovoj, Staro groblje je Tašmajdan. Pretekao im je značajan broj nadgrobnih ploča, sa kojima nisu znali šta bi. Te su ploče na kraju donete ovde, i napravljena je staza između tog pomenutog Stepeništa i donjeg dela na Kalemegdanu. Ja sam je u knjizi nazvao Staza bivših pokojnika, iako je malo teže biti bivši pokojnik. Slova sa nadgrobnih ploča su okrenuta licem ka tlu i tako je nastala ta staza. Obilje materijala je bilo onome koje pravio spomenik, i na kraju zbog tog ravnog dela, koji nije bio baš Bog zna kakav, uzeo jedan uglačani koji će biti sasvim adekvatan i eto nama priče“, objasnio je Nikolić.

Nikolić je dodao da su i jedan deo Kosovske ulice u Beogradu, kao i staza između Crkve Svetog Marka i Ruske crkve, popločani takođe nadgrobnim pločama. Inače, u Smederevu, gde se vrši restauracija Pobednika, juče je bio dan otvorenih vrata. Interesovanje građana je bilo veliko.


Izvor:Kurir,RTS Foto:tviter/pobednik

Komentari / 0

Ostavite komentar