EL: Brutalni Bajern, partija života de Koloa, slavio CSKA...

Monstruozna četvrtina Majka Džejmsa, a ne valja ni kad on izađe: CSKA izlupao Švedov Himki! Rutinskih 99:86 za Moskovljane.  Šaras probudio Žalgiris na vreme, Real Madrid rasturen za pet minuta! Ledej se nije mogao zaustaviti.  Prva pobeda litvanskog Evroligaša.  Partija karijere poludelog De Koloa!!! Za prvu pobedu Fenera.  Simultanka Francuza protiv Baskonije.  Šok u Atini, sjajni tandem Micov - Skola skalpirao PAO, Kalates sve uprskao na kraju! Armani pobedio u neizvesnoj završnici.

Košarka 17.10.2019 | 23:05
EL: Brutalni Bajern, partija života de Koloa, slavio CSKA...
Treneri drugih klubova se verovatno ne bi usudili da vade “usijanog“ igrača. Ali Dimitris Itudis ima luksuz da može da kombinuje. Majk Džejms je odigrao monstruoznu prvu četvrtinu, da bi u nastavku upravljač preuzeo Vil Klajburn i Himki je pao i pre no što je shvatio šta mu se dešava. U trećem kolu Evrolige i treća pobeda CSKA, koji je u Moskvi naneo Himkiju prvi poraz u novoj sezoni – 99:86.

Odlučujuća prednost napravljena je u prvom poluvremenu. Tačnije, krenulo je čim je Džejms prvi put uhvatio loptu u ruke. Sipao je sa svih strana, nije mogao da stane. MVP prvog kola Evrolige još jednom je pokazao da je sigurno u TOP 5 plejmejkera koji ne igraju u NBA ligi, na stranu to što ume da igra za sebe. Samo u prvoj četvrtini neverovatnih 18 poena Džejmsa uz tri asistencije i dva skoka! Ništa mu nisu mogli gosti i CSKA je poveo sa 29:20.

I šta je onda uradio Itudis? Izveo ga iz igre i držao ga na klupi sve do dva minuta pred kraj poluvremena. Ali ne mari, minut pre kraja prve deonice dao je Klajburnu priliku da se zagreje. I kad je u drugom kvartalu Džejms odmarao Klajburn je udarao. Njegovih 10 poena u tom periodu i CSKA ostaje na dvocifrenoj prednosti – 54:44.

Aleksej Šved je sve vreme pokušavao da približi svoj tim, ali imao je i on boljih večeri, a svakako nije mogao sam protiv Armejaca. Kad god bi Himki zapušio jednu rupu otvorile bi se dve nove, pa se svako od 10 igrača moskovskog tima koje je Itudis izvodio na teren upisao u listu strelaca. Sredinom treće deonice prednost je tako narasla na 71:55 i Himski se predao. Deveta pobeda CSKA u poslednjih 10 sudara sa zemljacima.

Na kraju, 28 poena Džejmsa uz tri skoka i pet asistencija za indeks korisnosti 26. Klajburn je stao na 21 poenu i šest skokova, Darun Hilijard je dobacio do 13, a Danijel Heket do 11.

Na drugoj strani još jedan solistički koncert Alekseja Šveda, 25 njegovih poena uz šut za dva poena 1/7, istina i dosta boljih 6/11 za tri, te 18 koševa Devina Bukera,12 Janisa Time i 11 Dairisa Bertansa.

Šaras probudio Žalgiris na vreme, Real Madrid rasturen za pet minuta! Ledej se nije mogao zaustaviti. Prva pobeda litvanskog evroligaša.

Konačno! Proradio je Žalgiris na kakav smo navikli i kakav smo očekivali.

Litvanski velikan je posle dva poraza u prva dva kola, večeras nokautirao Real Madrid i pobedom 86:73 najavio da će opet biti bitan faktor u Evroligi. Amerikanac Zek Ledej je pružio sjajnu partiju i bio junak pobede nad Kraljevskim klubom. Šarunas Jasikevičijus je opet pogodio sa pojačanjima… Iako su prethodnog leta ostali bez Brendona Dejvisa, Arona Vajta, Lea Vestermana, Nejta Voltersa i drugih, Litvanci su opet stvorili respektabilan tim.

Real je večeras rasturen sjajnom igrom u poslednjih pet minuta kada je Žalgiris posle 67:67 napravio seriju 19:6 i pečatirao pobedu.

Idealno je Žalgiris otvorio meč. Najdžel Hejs je šutem spolja i sjajnim kretanjem potpuno rasturio odbranu Reala pošto visoki Tavares nije mogao da ga isprati. Hejs je postigao svih deset prvih poena Žalgirisa za vođstvo 10:2. Realov dodatni problem su bile Kampacove dve lične u prvih 50 eskundi meča zbog koji je morao na dugo hlađenje.

Ipak, uspeli su Rendolf, Dek i Laprovitola da ostave goste u igri, postigli su 13 od Realovih 15 poena u prvoj četvrtini i uhvatili rezultatski priključak.

U drugoj četvrtini je stalo i Hejsa, ali se razigrao Zek Ledej i održavao je vođstvo domaćeg tima. Na drugoj strani se raspucao Džejsi Kerol i sa sedam poena obezbedio Realu podnošljivih “minus četiri” na poluvremenu. Jeste Real primio 34 poena za poluvreme, ali je imao i adute u napadu. Uz Kerola se isticao i Miki.

Tajno oružje Kraljevića u trećoj četvrtiji je bio Fabijen Kozer koji je serijom od šest poena istopio prednost Žalgirisa, a Kampaco je trojkom za 48:47 doneo Realu prvo vođstvo na meču. Sjajno je u tim trenucima igrao i Entoni Rendolf dok je Hejs postigao prve poene posle one sjajne prve četvrtine. Meč je upao u egal i dva tima su počela da se smenjuju u vođstvu pred poslednji kvartal.

Kampaco je novom trojkom za 62:57 otvorio poslednju četvrtinu i delovalo je da Real preuzima kontrolu nad utakmicom... Ali Zek Ledej je odigrao fantastičnu rolu kada je bilo najpotrebnije. Sa osam poena za manje od pet minuta je vratio Žalgiris u egal, a potom i vođstvo. Fenomenalnu odbranu je igrao Žalgiris u poslednjih pet minuta, a Real nije imao rešenje u napadu. Za tri minuta su dali samo dva poena sa linije penala. A Ledej i Ulanovas su preuzeli ulogu egzekutora i završavali napade koji su dolazili iz sjajne odbrane. Trojka Ulanovasa za 80:73 minut i po pre kraja je prelomila pitanje pobednika i Žalgiris u završnici je došao do ubedljive pobede.

Ledej je sa 26 poena za 27 minuta (9/12 za dva) u devet skokova bio apsolutni junak pobede. Hejs je ostao na 15 poena, Grigonis je dodao 13, a Ulanovas 10 poena. Kod Reala je na visini zadatka jedino bio Entoni Rendolf sa 15 poena, ostali su imali neke dobre minirole ali nisu bili konstantni. Rudi Fernandez je ubacio samo dva poena, Ljulj je dao devet ali uz šut 2/8, Kampaco je šutirao iz igre 2/7... Žalgiris je ’ubio’ Kraljeviće u skoku (33:21), imao 50 odsto šuta za tri poena koji nije baš forsirao (8/16), a bio je bolji i ostalim bitnim elementima.

Partija karijere poludelog De Koloa!!! Za prvu pobedu Fenera. Simultanka Francuza protiv Baskonije.

Nando De Kolo je ušao u ludačku seriju i Fenerbahče je došao do prve pobede u Evroligi ove sezone. Posle poraza u Madridu i Beogradu, turski velikan je večeras uz simultanku francuskog reprezentativca slomio Baskoniju u Istanbulu – 87:80. 

Čudesni De Kolo je meč završio sa 39 poena, odigrao partiju karijere i bio nerešiva enigma za odbranu Baskonije. U očaju su se menjali čuvari, pokušavale se razne vrste odbrane, ali leka za De Koloa nije bilo. Odigrao je neverovatnu utakmicu i pokazao da će biti ogromno pojačanje za Fener ove sezone. Bio je na korak od rekorda Evrolige po broju postignutih poena u jednoj utakmici. Samo dva poena su mu falila da izjednači rekord koji zajednički drže Alfonso Ford, Karlton Majers, Bobi Braun i Kaspars Kambala koji su dolazili do kote 41. Ali u poslednja tri minuta je stao, ubacio samo dva poena i propustio priliku da ispiše istoriju. Čini se da nije ni bio svetsan dokle je dogurao, niti je jurio rekord. 

A da ne beše njega, bilo bi čupavo. Opet se Fener mučio i opet je to delovalo daleko od forme koja se očekuje od ovakvog tima. Veseli i Vesterman nisu ni blizu svog najvišeg nivoa, opet je falio Lovernj, a neka pojačanja osim De Koloa se još traže.

Dugo je Baskonija mučila Fener ali je poklekla u finišu. Gosti su vodili skoro celu prvu četvrtinu, a Šengelija i Šilds su lako probijali odbranu Fenera. Ipak, Nando de Kolo je od početka bio raspoložen i održavao je Fener u igri. Prvu četvrtinu je završio sa 10 poena i bio najzaslužniji za nerešen ishod na kraju prvog kvartala (22:22). I u drugoj četvrtini je Francuz kao lokomotiva vukao Fener, dodao još 12 poena i poluvreme završio sa 22 postignuta poena. A Fener je na veliki odmor otišao sa tri poena prednosti pošto je De Kolo vezao osam poslednjih poena (39:36).

Fener je zaigrao bolje u trećoj četvrtini, De Kolo je nastavio da sipa, bilo je i po osam poena razlike za Turke, ali Baskonija se nekako održavala zahvaljujući Šildsu i Henriju. De Kolo je u trećem kvartalu ubacio devet poena, a Fener je u poslednjih 10 minuta igre ušao sa pet poena prednosti (63:58).

Konačno, u poslednjoj četvrtini, De Kolo je još jednom ušao u seriju i doveo Fener do vođstva od 75:68 koje više nije ispuštao. Bilo je i 11 razlike, a De Kolo je malo prikočio i u poslednjih pet minuta postigao samo dva poena.

Francuz je za dva poena šutirao 12/15, trojke 3/6, penale 6/7, imao po tri skoka i asistencije od kojih je jedna bila laserska za kucanje Veselog. Ukupan indeks korisnosti mu je iznosio 44. Za 31 minuta na parketu! U senci De Koloa su bili svi ostali, Veseli je dodao devet poena, Datome osam, Kalinić i Dikson po sedam... Na drugoj strani je Šengelija ubacio 18 poena, Šilds 17, Henri 15...

Brutalnost Radonjićevog Bajerna otišla na plus 41 protiv hita Evrolige! Nemilosrdni Bavarci! 

Asvel je sa dve pobede u prva dva kola postao hit Evrolige, a onda je večeras brutalno spušten na zemlju u Minhenu. Bajern koji sa klupe predvodi Dejan Radonjić je bio bez milosti i na kraju slavio sa ogromnih – 104:63.

Bavarci su u ponedeljak doživeli šamar u Kupu Nemačke gde su ispali od Bona, a večeras su na Asvelu istresli sav bes i zabeležili drugu pobedu u Evroligi.

Od prvog do poslednjeg napada je trajala surova dominacija Bajerna. Od početka je Bajern nemilosrdno gazio Francuze koji su samo u jednoj četvrtini uspeli da prebace granicu od 20 poena. Već u uvodnoj četvrtini je bilo ogromnih 18 razlike uz 30 postignutih poena Bajerna. Na poluvremenu je bilo plus 22, a pred kraj treće četvrtine čak 30 razlike. Međutim, Bajern nije stao ni kada je osigurao pobedu. Dejan Radonjić nije imao milosti za zemljaka Zvezdana Mitrovića na drugoj strani i Bavarci su u poslednjem kvartalu došli do maksimalnih plus 45 (98:53)!

Koliko je ovo bila savršena timska košarka jedne ekipe, najbolje govori to što su se svi košarkaši Bajerna upisali u strelce, a niko nije prebacio granicu od 20 poena iako je tim ukupno dao  104 poena. Sve je večeras polazilo za rukom Bajernovim košarkašima... Za tri poena su šutirali neverovatnih 83,3 odsto (10/12)! Za dva poena su imali 56 odsto (31/55), a sa linije slobodnih bacanja 12/14. Imali su duplo više skokova od Avsela (35:17), duplo više ukradenih lopti (10:5), duplo manje izgubljenih lopti (6:18), više asistencija (24:16).

Maodo Lo je bio najefikasniji u Bajernu sa 19 poena, Đedović je ubacio 14, Lučić i Cipser po 12, Lesor 10, a samo su King i Radoševič postigli manje od pet poena od domaćih igrača. Inače, Lučić je meč završio bez promašaja: 4/4 za dva, 1/1 za tri, 1/1 sa linije penala. U očajnom timu Asvela je najefikasniji bio Dio sa 13 poena.

PANATINAIKOS - OLIMPIJA MILANO 78:79 (20:24, 18:14, 19:23, 21:18)

I dok je Bajern držao čas košarke, Panatinaikos je u Atini imao sve u svojim rukama i to im svejedno nije bilo dovoljno. Oni su u neugodnom meču protiv Olimpije iz Milana igrali vrlo tesan meč tokom najvećeg dela meča.

Vodili su gosti iz Italije posle prve deonice četiri poena prednosti, PAO je uzvratio istom merom, zahvaljujući Kalatesu i Mitogluu.

Nastavilo se u sličnom ritmu i u nastavku, ponovo je Milano bio uporan, a u poslednjih 10 minuta su ušli sa +4 na semaforu. Ipak, Grci će biti razočarani što su ostali bez trijumfa.

Napravili su poprilično brzo preokret u četvrtoj četvrtini, pre svega jer su je otvorili serijom 11:0. Da se Milano neće predati postalo je jasno kada su usledile uzastopne trojke Micova, Bruksa i Rola.

PAO je na dva minuta do kraja imao četiri poena, ali je usledila odlična završnica gostiju 7:2 u kojoj je Micov postigao pet uzastopnih poena i koja im je bila dovoljna za minimalnu razliku i drugu pobedu u Evroligi ove sezone.

Kalates je predvodio Panatinaikos sa 23 poena, dok je Džejkob Vajli dodao 17 (uz 7 skokova). U timu Milana najviše poena ubacio je Vladimir Micov (18, četiri skoka), Luis Skola je bio na pragu "dabl-dabl" učinka sa 17 poena i devet skokova, da bi Majkl Rol dodao 16.

Šok u Atini, sjajni tandem Micov - Skola skalpirao PAO, Kalates sve uprskao na kraju! Armani pobedio u neizvesnoj završnici.

Izuzetno zanimljivo veče u Evroligi je upotpunila i iznenađujuća pobeda milanskog Armanija u sjajnoj utakmici u Atini. Italijanski evroligaš je  neizvesnoj završnici savladao Panatinaikos 79:78.

Nik Kalates je mogao da bude junak utakmice, ali je na kraju promašio šut za pobedu. Ulagu heroja Armanijeve pobede je na kraju prigrabio anonimni Rikardo Moraskini koji je izveo prva slobodna bacanja u karijeri u Evroligi, ali su to bila bacanja vredna pobede. Desila su se osam sekundi pre kraja kada je PAO vodio 78:77, a Moraskiniju nije zadrhtala ruka i pogodio je oba za vođstvo. U poslednjem napadu je najefikasniji igrač utakmice Nik Kalates preuzeo odgovornost, gađao „dvojku“ od tablu i promašio.

Moraskinijeva bacanja su presudila na kraju, ali su arhitekte Armanijeve pobede bili Vladimir Micov i pojačanje Luis Skola. Srbin i Argentinac su zajedno ubacili 25 poena i uz Majkla Rola bili najbolji u pobedničkom timu.

Ekipa Etorea Mesine je od početka igrala bolje, a neverovatni veteran Skola je postigao čak 11 od prvih 18 poena Armanija i bio najzaslužniji za vođstvo na kraju prve četvrtine (24:20). Uspeo je PAO da u drugom kvartalu uzvrati istom merom i na poluvreme se otišlo bez pobednika (38:38).

Početak drugog poluvremena je pripao Armaniju koji je došao do pet razlike, a Skola do ukupno 17 poena. Razigrao se Vladimir Micov, počeli su i ostali da pogađaju, dok su Amerikanci držali PAO u igri i ekipe su se smenjivale u vođstvu. Trojkom Rola, Armani je u poslednjih deset minuta igre ušao sa blagim vođstvom (61:57).

PAO je bolje otvorio poslednji kvartal i na krilima Vilija i Kalatesa poveo sa ozbiljnih 68:61 pošto Armani skoro pet minuta nije uspevao ništa da pogodi. A onda je konačno Micov ubacio trojku, Bruks i Rol za njim uradili isto i Italijani su preokrenuli.

Kada se lomilo u poslednjih tri minuta, Vladimir Micov i Nik Kalates su sve uzeli u svoje rukje. Srbin je vezao pet poena, Kalates ubacio osam poena zaredom dok je trajala rezultatska klackalica. Pola minuta pre kraja, Kalates je pogodio za 78:77, Serhio Rodrigez promašio trojku i PAO je bio na pragu pobede. Ali ofanzivni skok Micova je bio zlata vredan i doneo je faul Kalatesa na Moraskiniju posle čega je usledila pomenuta završnica. Italijan je pogodio oba bacanja, Kalates promašio i Armani je slavio.

Kalates je sa 23 poena, pet skokova i četiri asistencije na kraju ispao tragičar. Vili je posle njega bio najefikasniji u domaćem timu sa 17 poena, a Amerikanci Fredet, Rajs i Tomas sa ukupnim šutem iz igre  6/21 zakopali PAO.

Micov je sa 18 poena bio najefikasniji u pobedničkom timu (4/6 za dva, 3/6 za tri). Skola je bio sjajan sa 17 poena i devet skokova. Rol je dodao 16. Serhio Rodrigez je ubacio 10, ali uz šut iz igre 4/14.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar