EL: Zvezda pala nakon produžetka u Tel Avivu!

Zvezda se vratila iz mrtvih pa pala posle produžetka u Tel Avivu.  Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Makabija u Tel Avivu posle produžetka 84:69, u trećem kolu Evrolige.  Crveno-beli gubili četiri četvrtine, ispustili domaćina u završnici poslednje, pa opet potonuli - u produžetku.

Košarka 17.10.2019 | 22:55
EL: Zvezda pala nakon produžetka u Tel Avivu!
Aktuelni šampion Srbije i regiona uspeo je da se vrati iz mrtvih i velikog zaostatka, međutim Bili Beron je promašio šut za pobedu i ušlo se u produžetak.

Crveno-beli odigrali su veoma loše u produžetku, podsetili su na igru s početka meča i Makabi na kraju dolazi do ubedljivog trijumfa.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Skoti Vilbekin sa 16 poena, dok su Omri Kaspi i Nejt Volters ubacili 15.

Bolji od ostalih kod Zvezde bio je Startos Perperoglu sa 18, dok je Dobrić postigao 10. Potpuno su podbacili Lorenzo i Derik Braun, koji su ukupno na terenu proveli 11 minuta.

Izabranici Milana Tomića veoma loše su otvorili utakmicu i posle samo nekoliko minuta na semaforu je bilo 15:2.

Briljirao je Omri Kaspi, Zvezda nije mogla da osmisli dobar napad i činilo se da će utakmica biti gotova u prvoj deonici.

Ulaskom Stratosa Perperoglua situacija na terenu se malo promenila. Grčki košarkaš ušao je odlično u meč, pogodio neke teške šuteve i na kraju prve deonice rezultat je bio 25:13.

Uz Perperoglua treba istaći i igru Mohameda Fajea, koji je energijom mnogo doprineo da crveno-beli dođu do jednocifrenog zaostatka. Ipak, pre kraj četvrtine morao je da izađe zbog tri lične.

Posle dvadeset minuta igre na semaforu je bilo 39:30, što uopšte nije bilo loše za ekipu s Malog Kalemegdana s obzirom na slabu igru.

Ni treća četvrtina nije izgledala dobro za crveno-bele, ali ni Makabi nije briljirao. Na kraju, Zvezda dobija četvrtinu i s rezultatom 55:46 ulazi u poslednju deonicu.

Trener Crvene zvezde uradio je ključnu stvar kako bi se crveno-beli vratili u život. Zaigrao je sa nižom postavom, Čović je pogodio dve veoma važne trojke, a potom je i Dobrić briljirao.

Na samo dva minuta do kraja Zvezda je došla do izjednačenja. Makabi nikako nije mogao do koša, a Zvezda je imala dva šuta da ode na +3. Prvi put je promašio Dženkins, a potom je i Beron bio neprecizan.

Amerikancu je lopta izašla iz koša, usledila je kontra Makabija posle koje Zusman nije uspeo da pogodi obruč i otišlo se u produžetak.

Tamo je Makabi, nošen fenomenalnim Vilbekinom, preuzeo stvari u svoje ruke i sa 17:2 dobio ovaj petominutni period. Zvezda i Makabi posle tri odigrana meča imaju isti skor.

Žaliće crveno-beli za ispuštenom prilikom!

Na parketu Makabija su tri i po četvrtine neuspešno tražili način da se suprotstave domaćinu, a kada su Filip Čović i Ognjen Dobrić pronašli rešenje da pokrenu ekipu i "zakuvaju" završnicu - izostao je završni udarac.

Makabi - Crvena zvezda 84:69 (24:13, 15:17, 16:17, 12:20, 17:2)

/Pročitajte tekstualni prenos utakmice u sekciji 'razvoj događaja'/

Pred finiš "tvrdog meča", niska petorka Milana Tomića (Čović - Beron - Dženkins - Perperoglu - Davidovac) izbacila je "Ponos Izraela" iz ravnoteže i stvorila šansu srpskom timu da u završnici prvi put povede.

Međutim, pri rezultatu 67:67 i konfuznoj igri domaćih, najpre je Čarls Dženkins promašio trojku na 48 sekundi pre kraja, a potom je Bili Beron promašenim ključnim šutem zaokružio svoje katastrofalno šutersko veče (1/10 iz igre, 1/7 za tri).

Čović mu je asistirao iza leđa, a Amerikanac je imao otvorenu poziciju da devet sekundi pre kraja verovatno donese pobedu, ali je promašio. Od tog promašaja nisu se oporavili ni on, ni ekipa.

Makabi je u preostalom vremenu promašio šut za trijumf, ali je zato u dodatnih pet minuta uglavnom pogađao. "Uključio" se Skoti Vilbekin i serijom 5:0 već u prvom minutu dodatnog perioda nagovestio kako će se meč završiti.

Za to vreme, Beronu je ponestalo i hrabrosti da uopšte pokušava, pa je preskakao šuteve i spuštene glave seo na klupu. U tim trenucima, slika na terenu ličila je na izgled meča u prvoj četvrtini, u kojoj je Zvezda izgubljenim loptama razigravala domaćina i gurala ka u rutinske kontranapade.

Takvu sliku remetio je Stratos Perperoglu, odličnom rolom i pogocima iz uglavnom iznuđenih rešenja, ali u produžetku ni on nije uspeo da spreči da rezultat ode na ipak preveliku razliku, s obzirom na sve viđeno.

Pored upadljive Tomićeve odluke da "small ball" petorkom poremeti tim starog znanca Janisa Sferopulosa, što mu je i uspelo, upadljiva je bila i njegova odluka da u drugom poluvremenu i produžetku ne koristi Derika Brauna i Džejmsa Gista. Tandem iskusnih Amerikanac izašao je sa terena tokom Makabijeve kontrole rezultata u prvom delu i nije se vraćao na teren.

Bez njih, ekipa je uvela Zvezdu u uzbudljivu završnicu i na drugom evroligaškom gostovanju, ali je Beronov šut stao na obruču, pa nije pokvarena rođendanska žurka "večnog" predsednika Makabija Šimona Mizrahija.

Posle ovog meča, crveno-beli će se vratiti nakratko u Beograd, jer u subotu idu na gostovanje Krki u Novom Mestu. Sledeće nedelje, u hali "Aleksandar Nikolić", Zvezda će ugostiti Barselonu.

Da je cela akcija uspešno završena, bilo bi to antologijsko dodavanje za hitac koji bi se godinama prepričavao. Filip Čović i Bili Beron držali su sudbinu Crvene zvezde u svojim rukama. Iskusni plejmejker je nadriblao loptu na desnu stranu i podelio dodavanje iza leđa, a na strelištu je spremno čekao američki šuter. Ipak, umesto strele koja bi proburazila Makabi, Beron je u maniru igre iz najvećeg dela utakmice, pa i dosadašnjeg toka sezone, ispalio ćorak, pa je utakmica otišla u produžetak. A, tamo je postojao samo jedan tim - Makabi! Vođen jednim čovekom - Skotijem Vilbekinom! Na kraju Makabi je ubedljivo slavio, razlikom umalom većom nego što je bila u momentima kada je Crvena zvezda bila u ambisu. Rezultat 84:69 (24:13, 15:17, 16:17, 12:20, 17:2).

Strahovito loša utakmica u Tel Avivu za oba kluba! Drugačiji epitet ne može ni da dobije susret u kojem domaći tim ima čak 15 poena viška, protivnika na kolenima i totalno dezorijentisanog, bez ikakve napadačke ideje i odbranom koja je bila najtanja tamo gde je nominalno trebalo da bude najjača, da bi se ipak sve rešavalo u dodatnih pet minuta gde je briljirao najbolji igrač Ponosa Izraela Skoti Vilbekin sa devet ključnih poena! Njegovih pet uzastopnih poena i asistencija za Otela Hantera na startu produžetka dali su idealan ton Makabijevoj igri, dok je Zvezda produžetak otvorila na identičan način kao početak susreta i treće četvrtine - mlako, izgubljeno, uz potpuno odsustvo timske hemije, zbog čega je konačna razlika bila identična najvećoj rezultatskoj distanci posle četiri deonice. Šampion Jadranske lige ostao je bez realizacije iz igre u produžetku i samo je Beron bio uspešan dva puta sa linije penala. Zvezda kao da je potrošila apsolutno sve energetske resurse da bi nadoknadila veliki minus, pa je ostala bez goriva...

I pored svega, Crvena zvezda ima zbog čega da žali! Malo je mesta gde će moći da se traži brejk kao u Tel Avivu, pogotovo ne iz ovako loše igre... Čak i da je rezultat bio pozitivan ostaće mnogo otvorenih pitanja... Šta se desilo sa Džejmsom Gistom i zašto nije igrao kompletno drugo poluvreme? Da li je Derik Braun već precrtan? Može li Lorenzo Braun bolje i da li je ostao na 0/7 iz igre zbog onog nokdauna Omrija Kaspija u prvom minutu utakmice, ili Crvena zvezda ima razlog za brigu?! I da li Crvena zvezda može da pronađe igru u kojoj ne zavisi isključivo od suvog kvaliteta i iskustva 35-godišnjeg Stratosa Perperoglua?

Crveno-beli su i pored taktičke katastrofe bili nadomak pravog rezultatskog podviga! Ali, treba biti realan i konstatovati da je Zvezda zasluženo izgubila. Da je na suprotnoj strani bio iole ozbiljniji takmac konačna razlika bila bi verovatno ubedljiva, ali to je ono što smo konstatovali i u najavi susreta - Makabi nije bauk i Zvezda je komotno mogla da uzme dva zlatna boda u Tel Avivu i pokvari slavljeničku atmosferu, te 80. rođendan dugogodišnjeg predsednika kluba Šimona Mizrahija...

Imao je Milan Tomić mnogo čudnih odluka i nelogičnih rotacija tokom utakmice, ali je u poslednjoj četvrtini ipak pronašao formulu koja je umalo napravila senzacionalni rezultat. Ponovo su pokretači Zvezdine igre bili momci od kojih se to, bar po trenutnoj timskoj koncepciji, nije očekivalo - Filip Čović sa dve važne trojke, Ognjen Dobrić sa sedam uzastopnih poena, iako je celo prvo poluvreme sedeo na klupi, te Dejan Davidovac koji je praktično morao da igra više uloga na parketu - od organizatora igre do petice u izuzetno niskoj postavi koja je bila nadomak preokreta. Baš kao i prošle sezone u plej-ofu Jadranske lige... 

Makabi definitivno nije zaslužio da dobije utakmicu ovako ubedjivom razlikom. Opet, da je Zvezda bila samo malo pribranija na početku utakmice i drugog poluvremena, uzela bi brejk od šale! Ovako, ostaće upisano da je Vilbekin imao 16 poena, a da su Omri Kaspi i bivši Zvezdin plejmejker Nejt Volters dopisali po 15 poena. Kod Crvene zvezde Perperoglu je briljirao tri pune četvrtine, ali ga je umor kasnije slomio, pa je ostao bez učinka. Dobrić je imao deset poena, a Mo Faje sedam uz šest skokova, a imao bi verovatno bolji učinak da nije prebrzo ušao u problem s faulovima...

MAKABI TEL AVIV – CRVENA ZVEZDA 84:69 (67:67)
/24:13, 15:17, 16:17, 12:20, 17:2/

Dvorana: Menora Mivtačim, Tel Aviv;
Gledalaca: oko 11.000;
Sudije: Boris Rižik, Robert Viklicki, Sinan Isguder.

MAKABI TEL AVIV: Brajant 2, Vilbekin 16, Ejsi 2, Hanter 8, Kaspi 15 (8sk), Avdija 2, Dorsi 3, Dibartolomeo 2, Volters 15, Koen -, Blek 11, Zosman 8 (6sk, 4as).

CRVENA ZVEZDA: D. Braun -, Čović 6, L. Braun -, Perperoglu 18 (5sk), Davidovac 7, Lazić 2, Faje 7 (6sk), Beron 8, Dobrić 10, Gist 2, Dženkins 6, Odžo 3.

EVROLIGA - 3. KOLO:

Četvrtak

Žalgiris - Real Madrid 86:73
/Ledej 26, Hejs 15 – Rendolf 15/

CSKA Moskva -  Himki 99:86
/Džejms 29, Klajburn 21 – Šved 26, Buker 18/

Fenerbahče - Baskonija 87:80
/De Kolo 39 - Šengelija 18/

Makabi - Crvena zvezda 84:69 (67:67)
/Vilbekin 16 - Perperoglu 18/

Panatinaikos - Olimpija Milano 78:79 
/Kalates 23 - Micov 18/

Bajern - Asvel 104:63
/Lo 19 - Dio 13/

Petak:

20.30 Olimpijakos – Zenit
21.00 Barselona – ALBA
21.00 Valensija – Efes



Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar