Sakramento će morati više da plati svojoj zvijezdi!

"Ne vređajte me ponudom!" Vlade Divac i saradnici očigledno će imati komplikovane pregovore sa najvažnijim igračima.  Problem za Divca, Badi Hild odbio “uvredljivih“ 90. 000. 000! Spekuliše se da traži 110. 000. 000. I preti odlaskom!

Košarka 18.10.2019 | 13:23
Sakramento će morati više da plati svojoj zvijezdi!
Nekoliko dana nakon što je nagovešteno da bi Bogdan Bogdanović mogao da napusti Sakramento u potrazi za većom platom i boljom minutažom, ista priča povela se i oko još jednog šutera Kingsa - Badija Hilda.

Američki bek (26 godina, 193 centimetara) imao je veoma dobru prošlu sezonu, postizao je 20,7 poena po utakmici i šutirao 42,7 odsto za tri poena. Interesantno je da su bar 20 poena u proseku i 40 odsto ubačenih trojki postizala još samo trojica igrača - Stef Kari, Kajri Irving i Klej Tompson.

U takvoj situaciji, uoči početka sezone Hild zahteva više novca za sebe, dok ulazi u svoju četvrtu godinu u NBA ligi.

Sledećeg leta, on će biti ograničeno slobodan igrač, a Kingsi će moći da izjednače svaku ponudu koju dobije i da ga tako zadrže. U takvoj situaciji, pitanje je koliko timova ima dovoljno prostora za njega u svojim budžetima, ali to svakako ne utiče na njegov trenutni stav.

A, on traži više novca.

Ove nedelje, Sakramento mu je ponudio ugovor na četiri godine i 90 miliona dolara. Ipak, dok posmatra svoje "klasiće" sa drafta sa maksimalnim ugovorima poput Bena Simonsa i Džamala Mareja (imaju petogodišnje ugovore na po 170 miliona), Hild smatra da zaslužuje više.

"Nije stvar u tome da su mi ponudili manje od maksimuma. Bitno je da (ponuda) bude razumna, a ne uvreda. Da poštujemo jedni druge i da se dogovorimo, kao što je potrebno i da se ja dogovorim sa svojim saradnicima. Moj posao je da izlazim na teren i da igram za maksimum. Ako svaki igrač ne igra za maksimum, onda ne znam zašto ste u NBA. Neki igrači će dobiti najviše što mogu, neki neće. Tako stvari funkcionišu", izjavio je Hild za "Sacramento Bee".

U najboljem slučaju za njega, bivša zvezda koledža Oklahoma može da potpiše četvorogodišnji ugovor na 130,7 milona ili petogodišnji na na 170 miliona. Ako ne potpiše do ponedeljka, postaće tokom leta ograničeno slobodan igrač.



Podsetimo da je Sakramento ponudio Bogdanu Bogdanoviću maksimalnu ponudu za produžetak ugovora, prema kojem će srpski bek zaraditi više od 50 miliona dolara za još četiri godine. Ipak, on nije hteo da daje definitivne odgovore da li će to prihvatiti.

"Voleo bih da ostanem. Svi znaju da volim Sakramento. Svi vole da budu ovde. Ovo je sjajna grupa momaka. Srećan sam sada i srećan sam tokom svih ovih godina, ali ne želim da požurujem bilo šta", rekao je Bogdanović.

Celo leto navijači su maštali. Posle mnogo godina Sakramento ima mladu ekipu koja vrca od potencijala. Ali četiri dana pred početak sezone situacija je opasno uzavrela u Kaliforniji. Badi Hild, bek koga su Kingsi već projektovali za “franšiznog“ igrača, najblaže rečeno nije zadovoljan tokom pregovora sa upravom kluba oko novog ugovora.

“Nije stvar u tome da li ću dobiti manje od maksimalnog ugovora. Radi se o tome da dođemo do nečeg razumnog, ne uvredljivog. Da se poštujemo i dogovorimo. Moj posao je da izađem na teren i igram za maksimalan ugovor. Ako ne razmišljap tako ne znam zašto si u NBA lige. Neko će dobiti, neko naravno neće, ali tako to funkcioniše“, iznenadio je Hild okupljene novinare posle Sakramentove pobede nad Melburn junajtedomd od 124:110.

Nisu to baš uobičajene izjave od igrača koji pregovara oko novog ugovora. Posebno ne kad su izgovorene dan nakonh što je objavljeno da je Sakramento Hildu ponudio četvorogodišnji ugovor vredam 90.000.000 dolara.

Kao igrač u četvrtoj godini ugovora, Hild može da prema NBA pravilima dobije maksimalno 130.700.000 dolara za četvrogodišnji ugovor. Ili 170.000.000 za ugovor na pet godina. Toliko su već dobili njegovi ispisnici sa drafta, Ben Simons u Filadelfiji i Džamal Mari u Denveru.

To je 34.000.000 dolara godišnje. Hild je bio spreman da prihvati i manje, ali cifra od 22.500.000 dolara po sezoni je ona koju je opisao kao “uvredljivu“. Američki mediji spekulišu da Hildov menadžer Brendon Rozental traži 110.000.000 za četiri godine. Nije neka preterana razlika, ali bi očitala koliko je Hild bitan za ekipu. Posle sezone u kojoj je u proseku beležio 20,7 poena, pet skokova i 2,25 asistencije po meču ima i osnova da traži dosta novca. Posebno zato što je za tri poena gađao 42,7 odsto, a od igrača koji su u proseku ubacivali preko 20 poena granicu od 40 odsto uspešnosti iza linije prebacili su samo Stef Kari, Kajri Irving i Klej Tompson. Svi su naravno na maksimalnim ugovorima.

Kingsi će međutim i u narednih devet meseci moći da zadrže Hilda time što će izjednačiti ponudu bilo kog drugog kluba, a trenutno se ne očekuje da će leto 2020. biti posebno otvoreno za velike ugovore. Na tu kartu ide generalni menadžer Vlade Divac, koji je Hilda i doveo u zamenu za Demarkusa Kazinsa. Tada su ga svi kritikovali, ali se na kraju ispostavilo da je Divac pogodio. Hild je oduševio, Kazinsa su ubile povrede.

Jasno je da se Divac ne bi odrekao svog najvećeg ulova u Kaliforniji, ali mora da brine o budžetu za ceo tim. Tokom leta Kingsi su potpisali novi četvorogodišnji ugovor sa Harisonom Barnsom vredan 85.000.000 dolara, plej De’Aron Foks – još jedan igrač oko koga bi trebalo da se vrti budućnost kluba – od 1. jula 2020. zahtevaće maksimalan ruki ugovor. Sakramento Bi je – već smo vam pisali o tome – otkrio da novi ugovor čeka i Bogdana Bogdanovića, koga čeka 51.400.000 dolara za četiri godine.

Hild je tu najveće opterećenje za upravu. Prvi rok je ponedeljak. Posle toga Hild ulazi u poslednju godinu ugovora, pa će moći da pregovara i sa drugim zainteresovanim klubovima. Sakramento će imati pravo da izjednače ponudu bilo kog udvarača i izvesno je da će to i da uradi. Ali odnosi sa igrače bi mogli da postanu zategnuti, a to nikome ne ide u prilog. Ne sad, kad je Sakramento konačno oformio talentovan tim.

“Osećam da vredim više od toga. Ako kažete da sam vaš momak, onda morate to i da pokažete... Ako se ne reši, potražiću nešto drugo“, jasan je Hild, koji se nije libio ni da podbode klub.

“Moj posao je da ubijam svake večeri kako bi bio igrač sa maksimalnim ugovorom... A vi momci (novinari, prim.aut) pratite košarku ceo život. Kažite mi jednog velikog, slobodnog agenta koji je izabrao da dođe u Sakramento?“.

A izabrao je recimo taj Vlade Divac sa kojim Hild sada pregovara o svom novom ugovoru. Ima i nekih sadašnjih Hildovih saigrača koji su došli kao slobodni igrači i mada je tačno da oni nisu baš veliki igrači pitanje je kako su prihvatili ovu Badijevu konstataciju.

Ali nema ovde emocija. Biznis je u pitanju. I Divac mora brzo da odluči. Jer kad u NBA ligi dobar igrač zatraži transfer po pravilu ode u narednih 12 meseci. A Hilda neće biti lako zameniti.

Sezona se bliži, a sa njom i važni pregovori rukovodstva Kingsa na čelu sa generalnim menadžerom Vladom Divcem.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar