Junajted luduje: 500 miliona za šest pojačanja!

Do idućeg avgusta šest pojačanja za 500. 000. 000 evra! Đavoli od odlaska Ser Aleksa Fergusona potrošili skoro milijardu evra i ne nameravaju da se zaustave. . . Rezultati sve lošiji. . .

Fudbal 17.10.2019 | 23:25
Junajted luduje: 500 miliona za šest pojačanja!
Očekivano ili ne, tek, Ole Gunar Solskjer dobio je još kredita kod uprave Mančester Junajteda. Svega devet osvojenih bodova u prvih osam kola nove sezone Premijer lige, dva manje od prvog tima koji je u zoni ispadanja, te najlošiji start Đavola u poslednjih 30 godina, iziskuju ozbiljne rezove. Pre nekoliko dana pisali smo kako će Junajted pokušati da već u januaru pojača vezni red i odbranu, međutim to je samo kratkoročni plan. Kada govorimo o dugoročnom, na meti slavnog kluba, a sve u sklopu nove velike rekonstrukcije, nalazi se najmanje šest igrača.

I sve to trebalo bi da realizuje Ole Gunar Solskjer. Na Old Trafordu su se očito pomalo umorili od traganja za pravim naslednikom Aleksa Fergusona, pa su odlučili da svom bivšem asu daju malo više vremena.

Svestan da loši rezultati nisu samo Solskjerova odgovornost, Ed Vudvord i društvo odlučili su nastave da ulažu u tim kako bi u narednoj sezoni, ili eventualno onoj tamo, postali konkurentan takmac za titulu. Od odlaska Ser Aleksa sa klupe 2013. godine potrošeno je blizu MILIJARDU EVRA na nove igrače. Sve to nije bilo dovoljno da se prekine post u Premijer ligi (titule nema punih šest godina), dok je u Ligi šampiona najveći domet bilo četvrtfinale u dva navrata. Pritom, Mančester je izgubio status redovnog učesnika elitnog takmičenja.

I zato, juriš u novi šoping! A zašto i ne bi kad novca ne manjka. Za sada. Većina engleskih medija danas piše o Junajtedovim metama za januar i naredno leto, pa se kaže: hitno potrebna dva napadača, dva vezna igrača, jedan levi bek i jedan štoper. 

Ole Gunar Solskjer počeo je da sklanja polako "staru gardu" i Murinjove vojnike. Bez obzira na bogat pazar proteklog leta (Megvajer, Van Bisak i Danijel Džejms za 159.000.000 evra), nova "radna mesta" se, dakle, otvaraju. Smoling je poslat u Romu, Lukaku i Sančez u Inter, Mati i Matiću koferi su praktično spakovani...

I mada mnogi veliki klubovi izbegavaju akvizije u januaru, smatraući ga "rizičnim mesecom" za velike poslove, Mančester neće imati taj luksuz da se ponaša u skladu sa svojim poljuljanim renomeom. Jer pojačanja su potrebna odmah. 

Za početak, golovi su ono što manjka Junajtedu. Postigli su ih svega devet, u poslednja tri meča - jedan! Od Đavola je efikasniji čak i pretposlednji Norič. Solskjer trenutno može da računa samo na jednog klasičnog špica - Markusa Rašforda, zbog čega se već duže vreme Mario Mandžukić pominje kao privremeno rešenje i realna zimska akvizicija. Navodno, usmeni dogovor več postoji. Musa Dembele iz Liona drugi napadač koji se najčešće dovodi u vezu sa Mančesterom. Za njegovo angažovanje trebaće mnogo više muke, jer dobro je poznato koliko je težak pregovarač Žan Mišel Ola, a francuski napadač igra odlično ove sezone i na prvih osam utakmica Lige 1 postigao je šest golova.

Mesta Matića i Mate, u idealnoj varijanti, trebalo bi da zauzmu Džejms Medison i Saul Njigez iz Atletiko Madrida. I dok Medisonu cena ide u nebesa iz razloga što je, jelte, Englez (bez namere da nipodaštavamo njegove kvalitete), španski reprezentativac iz ove perspektive deluje kao misaona imenica za Junajted. Osim toga što Transfermrkt njegovu vrednost procenjuje na 90.000.000 evra (a ne bi ga manje cenili sasvim sigurno ni Madriđani), ugovor na devet godina koji je potpisao 2017. čvrsto ga veže za Atletiko i na najbolji način govori koliko Dijego Simeone ima povrenja u njega, odnosno kako na njega gledaju u klubu.

Iz tog razloga Ivan Rakitić deluje kako realnije rešenje, međutim, poput Mandžukića privremeno, s obzirom na njegove godine...

Pored ova četiri imena tu su i dva defanzivca. Konkurencija je velika, lista poduža i ovoga puta ostrvski mediji ostavljaju znak pitanja kraj ove dve pozicije, mada se prethodnih današuškalo kako je Solskjerov izbor za levog beka Ben Čilvel iz Lestera. A zbog čega Đavoli tragaju za bekom i štoperom više je nego jasno: Fil Džons i Erik Baji nisu odigrali ni minut ove sezone, dok je Markos Roho na terenu proveo svega pola sata. Kada je mesto levog bočnog u pitanju Luk Šo vuče hronične povrede i od dolaska na Old Traford, verovali ili ne, zbog istih je propustio 103 utakmice?! Jasno je da na njega Solskjer ne može u potpunosti da se osloni, dok je Ešli Jang već u jeseni karijere.

Na sve to treba dodati da uprava Mančester planira da u januaru na pozajmice pošalje neke momke koji su popunjavali praznine tokom ove sezone. Tahit Čong, Anhel Gomez, Džejms Garner...verovatno će morati na kaljenje. A to opet znači nova upražnjena "radna mesta". I jasan signal - pojačanja će biti. Za sada je realnost samo Mario Mandžukić (za januar), ali vremena ima dosta da se situacija izmeni.

I na kraju ono najvažnije - koliko će sve to da košta. Uprava Junajteda navodno je spremila za zimu 150.000.000, a procenjuje se da bi šest novih igrača, u idealnoj varijanti (prve opcije), opustošili kasu za oko pola milijarde evre! Naravno, u dva prelazna roka...

Novac kao garant uspeha? Iz perspektive Mančester Junajteda, ne bi se reklo.

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar