EL: Zvezda u Tel Avivu - Makabi je pod pritiskom!

Košarkaši Crvene zvezde gostuju Makabiju u Tel Avivu, u trećem kolu Evrolige.  Makabi nije bauk, odbrana drži ključ pobede.  Ako svih 40 minuta odigra koncentrisano i ne dozvoli protivniku da se raspuca, Zvezda ima realnu šansu da bude u igri za pobedu. U suprotnom, stvari bi mogle da se izmaknu kontroli. . .

Košarka 17.10.2019 | 13:23
EL: Zvezda u Tel Avivu - Makabi je pod pritiskom!
Dok će crveno-beli tražiti drugi trijumf u sezoni, Makabi na domaćoj premijeri juri prvenac, što će svakako da predstavlja pritisak na igrače "Ponosa Izraela".

Ovo će biti 13. međusobni duel dva tima, Makabi vodi 8-4 u ukupnom skoru, ali je Zvezda dobila četiri od prethodnih pet susreta.

Posle velike pobede nad Fenerom u Beogradu, Zvezda će večeras (20.05) pokušati da donese bodove s gostovanja Makabiju koji je u prva dva kola tesno poražen na gostovanjima Himkiju i Realu. 

Crveno-beli su u Tel Avivu slavili samo jednom, 71:66 u januaru 2017. kada se istakao Stefan Jović sa 14 poena i 7 asistencija.

"Zvezda ima iskusnu ekipu koja je jaka u odbrani. Moramo da im čitamo odbranu i igramo pametno. Navijači će biti naš šesti igrač, uz njihovu podršku možemo do pobede", rekao je trener Makabija Janis Sfaropulos.

U ovom duelu se očekuje velika borba u reketu jer oba tima imaju snažne centarske linije, dok osciliraju sa šutom na startu sezone.

Zvezda će svakako da se fokusira na ofanzivni skok kako bi popravila slab prosek šuta za dva poena (44,3%), dok mora da obrati pažnju na Makabijeve šutere koji pogađaju 62,3%.

Glavna opasnost po tim Milana Tomića biće Skoti Vilbekin, koji je u prošlom kolu postigao 22 poena protiv Real Madrida, 11 u poslednjih 5 minuta.

"Makabi je favorit na ovoj utakmici, prvoj kod kuće posle gostovanja u Moskvi i Madridu gde su dobro igrali. Uvek su jaki pred svojih 12.000 navijača. Ali mi ne putujemo u Izrael samo kako bismo se pojavili na terenu, nećemo biti obični gledaoci, pokušaćemo da pobedimo", rekao je Tomić.

“Idemo u Tel Aviv da pokušamo da se vratimo u ritam iz prethodne dve utakmice, da se iskupimo za ovaj poraz“.

Ovim rečima Branko Lazić najavio je da Crvena zvezda u Makabijevom domu (TV Sportklub, 20.15) neće biti statista i da se o pobedi jednako razmišlja kao pred okršaje s Panatinaikosom i Fenerbahčeom. Nema ni razloga da Zvezda u meč uđe s previše respekta prema nekadašnjem šampionu Evrope, mada treba da bude na maksimalnom oprezu.

Tim Janisa Sferopulosa već je u ozbiljnom problemu nakon dva uvodna poraza u elitnom takmičenju i pred domaćom publikom mora da napravi pozitivan rezultat. Dok velika očekivanja tamošnje javnosti mogu da budu kao omča oko vrata ekipi, igrači Crvene zvezde treba da shvate da u Tel Avivu nemaju šta da izgube, već mnogo da dobiju. I da, shodno tome, u susret uđe opuštenije, ali vrlo posvećeno i koncentrisano. Pobeda nije obavezna, jer izraelski velikan u meč ulazi kao favorit, ali crveno-beli bi trebalo da dokažu sebi i navijačima da su naučili lekciju posle Budućnosti.

"Makabi je ekipa koja je svake godine u Evroligi, svi znamo koliko je teško igrati tamo pred 12.000 navijača. Vidim da je i njihov trener Sferopulos posle utakmice u izraleskom prvenstvu pozvao da naprave dobru atmosferu. Kvalitetan su tim sa dosta imena iz NBA, na bekovima imaju Vilbekina, igrače koji su i kreatori i strelci. Imaju dosta i mana u igri, i u odbrani i u napadu, spremićemo se. Oni jesu favoriti, ali ne idemo u Tel Aviv da bismo samo odigrali, da budemo posmatrači, već da pokušamo da pobedimo ovaj meč", smatra Milan Tomić i dodao: 

"Dva poraza koja su zabeležili na startu kao gosti su sigurno motiv više, obe utakmice koje su odigrali, odigrali su dobro, to je ponavljam evroligaška ekipa koja ima svoj cilj da ide najmanje u osam, možda i na F4. Imaju dva poraza imaju i veliki pritisak, ali ponavljam, idemo da ih iznenadimo, da kontrolišemo 40 minuta utakmicu".

Težine gostovanja u Tel Avivu svestan je i prvi plejmejker Crvene zvezde - Lorenzo Braun. 

"Čeka nas teška utakmica, njihova prva kod kuće i moramo da je odigramo sa puno energije i koncentrisani. Naš skor 1-1 je za sada OK, ali ovo je tek početak, očekuje nas još puno izazova, ima mnogo utakmica i ne gledamo unazad, samo unapred. Idemo jednu po jednu utakmicu. Mi smo novi tim, i dalje učimo, privikavamo se jedni na druge, na zahteve i ideje trenera. Dugaćka je sezona, i kako bude odmicala bićemo sve bolji i bolji", smatra Braun, koji je bio najefikasniji u okršaju s Fenerom prošlog četvrtka.

Dobra vest za Tomića jeste da je put Tel Aviva krenuo i Stratos Perperoglu koji je ekipi mnogo nedostajao protiv Budućnosti. Prekaljeni grčki as izborio se s manjom povredom kolena i prvi trening odradio u utorak, pa se očekuje da će u dvorani Menora Mivtačim dobiti svoju minutažu i šansu da saigračima pomogne da još jednom iznenade Makabi usred Izraela. 

Pun sastav na raspolaganju imaće i Janis Sferopulos. Uprkos nekim važnim promenama u rosteru, ali i ozbiljnom, posvećenom radu tokom pripremnog perioda, Makabi i na početku ove sezone koji ostavlja utisak da se timska hemija još traži i više podseća na grupu individualaca s dobrim napadačkim potencijalom, pogotoovo u šutu za tri poena, te nekoliko odličnih defanzivaca. Ali, Sferopulos još nije sve te kvalitete uspeo da pretoči u tim.

Lopta je najviše u rukama Skotija Vilbekina, nekadašnjeg osvajača Evrokupa i momka široke palete napadačkih mogućnosti. Prošle sedmice je umalo srušio Real u Madridu, postigao je 22 poena, od čega čak 11 u završnih pet minuta susreta. Ponosu Izraela je trijumf izmakao za dlaku, pošto je Džejsi Kerol spakovao dalekometni hitac dve sekunde pre isteka vremena, čime je poništio veliki pogodak Vilbekina za izvesni trijumf... Pomalo iznenađujuće najveću podršku u ofanzivnom delu Vilbekinu pruža Ilajdža Brajant, koji je Makabi pojačao letos iz Hapoel Elijata. Nekadašnji NBA krilo Omri Kaspi vraća se u sastav pošto je propustio gostovanje Realu, što će Sferopulosu omogućiti da dodatno raširi Zvezdinu odbranu u određenim taktičkim varijantama. Supertalentovani Deni Avdija, inače sin legendarnog Zvezdinog košarkaša Zufera, takođe je dobio svoju šansu da se razigrava u elitnom takmičenju, mada njegovo vreme tek dolazi. 

"Igramo protiv vrlo čvrste ekipe, s dosta iskusnih igrača i šarenolikom napadačkom metodikom. Naša odbrana mora da bude na vrhuncu, ali i da igramo pametno u napadu. Ovo je naša prva evroligaška utakmica kod kuće i moramo da pružimo dodatnu energiju. Nadam se da smo naučili lekcije iz prve dve utakmice i da će navijači doći da nas bodre kako bi bili naš šesti igrač", ističe Janis Sferopulos.

Za odbranu će biti zaduženi plejmejker i kapiten Džon Dibartolomeo, energični krilni košarkaš Kvinsi Ejsi i šampion Evrope s prebogatim iskustvom - Otelo Hanter. Tarik Blek takođe je zid koji treba preskočiti, ali nije se baš iskazao u tom svetlu u uvodna dva kola. Hanter i Blek će svakako predstavljati ozbiljan test kvaliteta za Džejmsa Gista i Majkla Odža, koji će imati zadatak da razbiju Makabiju defanzivnu koncepciju, opterete reket i omoguće svojim šuterima da zapale mrežicu iz lakših pozicija za realizaciju. 

Jedan od igrača koji je trebalo da ima važniju ulogu na početku sezone je Tajler Dorsi. Međutim, iz susreta sa Himkijem i Realom jasno se videlo da će grčki internacionalac morati još da se aklimatizuje i navikne na novu sredinu, uslove i košarku. 

"Igra solidno, ali mora još da uči, da se navikne na evropsku košarku, jer se dosta razlikuje od NBA na koji se on navikao", kratko je prokomentarisao Sferopulos.

Još jedna tema o kojoj se priča uoči duela Makabija i Zvezde jeste prijateljstvo Sferopulosa i Tomića. Zajedno su sarađivali u Olimpijakosu četiri pune godine i osvojili dve grčke titule. Imali su poseban odnos u pirejskom klubu, a svedoci dešavanja u klubu često su znali da kažu kako je Sferopulos u toj priči bio "dobar", a Tomić "loš policajac". Poznaju trenersku filozofiju jedan drugom, vrline i mane. 

Crvena zvezda će pokušati da fizičkim aspektom odgovori na Makabijevu napadačku potentnost, a odbrana mora da bude daleko bolja od one prikazane u nedelju protiv Budućnosti. Ako svih 40 minuta odigra koncentrisano i ne dozvoli protivniku da se raspuca, Zvezda ima realnu šansu da bude u igri za pobedu. U suprotnom, stvari bi mogle da se izmaknu kontroli...

Evroliga, 3. kolo:

19.00 CSKA – Himki
19.00 Žalgiris – Real Madrid
19.45 Fenerbahče – Baskonija
20.15 Makabi – Zvezda
20.30 Bajern – ASVEL
20.30 Panatinaikos – Olimpija

Petak:

20.30 Olimpijakos – Zenit
21.00 Barselona – ALBA
21.00 Valensija – Efes

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar