Dan koji je 2004. promijenio fudbal...

Kada je Barselona dočekala čudo! Za mnoge najveći igrač u istoriji na današnji dan je odigrao prvi prvenstveni meč za Barselonu.  Mesijev dan - prošlo je 15 godina! Tog 16. oktobra u završnici meča protiv Espanjola ušao je dečko sa brojem 30 na leđima. Ostalo je istorija. . .

Fudbal 16.10.2019 | 23:00
Dan koji je 2004. promijenio fudbal...
Dok vreme bude odmicalo, sa sve većom setom pamtićemo vreme u kojem smo imali privilegiju da uživamo u eri Lionela Mesija (32). Bar oni koji su imali sreću da isprate njegovu karijeru i da pamte i njene početke.

A današnji datum, 16. oktobar, jedan je od bitnijih dana u Mesijevom životu!

Na današnji dan pre tačno 15 godina, Argentinac iz Rozarija odigrao je prvu utakmicu u Primeri, u gradskom derbiju Barselone protiv Espanjola. Ušao je u igru protiv Deka i učinio da ovaj datum postane praznik za sve koji vode "Blaugranu" i fudbal uopšte.

Sa brojem "30" na leđima, najbolji izdanak čuvene Barsine škole "La Masija" istrčao je na teren i označio početak nove ere, nakon koje ni taj klub, ni ta liga, a ni fudbal uopšte nisu bili isti.

Ovako je to izgledalo.



Do današnjeg dana, spektakularni napadač odigrao je 455 utakmica u Primeri, postigao 420 golova, namestio 163 i osvojio okruglo 10 titula.

Pored toga što ga mnogi smatraju najvećim igračem koji je igrao u tom prvenstvu (i ne samo u tom), Mesijeva legenda živeće zauvek jer je i aktuelni rekorder španske lige i u broju pogodaka i asistencija.

U tom takmičenju blista i danas, dok predvodi Katalonce u svojoj 16. sezoni u Primeri. Na radost svih koji iskreno vole fudbal!



Mesijev dan!

Bio je to 16. oktobar 2004. godine, Leo Mesi je zvanično debitovao za Barselonu. Igrao se 84. minut utakmice kada je Leo uskočio sa brojem 30 na leđima zamenivši Deka u utakmici protiv Espanjola. Imao je 17 godina i 22 dana, postao je najmlađi debitant u istoriji Barselone, a sada ga je "pretekao" Ansu Fati, novi biser Barse.

Od tog dana do danas, Mesi je imao konstantnu evoluciju i kao igrač i kao osoba. Leo je osvojio ukupno 34 titule sa Barselonom - 10 titula Primere, četiri Lige šampiona, pet Kupova kralja, tri UEFA Superkupa, tri FIFA Svetska prvenstva, osam španskih Superkupova. Ima pet Zlatnih lopti, šest Zlatnih kopački i nedavno je osvojio The best nagradu. Mesi se na leto 2017. oženio sa dugogodišnjom devojkom Antonelom sa kojom ima troje dece.

Iako je osvojio apsolutno sve sa Barselonom, iako ima 32 godine, Mesi i dalje ima ambiciju da osvaja titule. Kako bi proslavio 15 godina u dresu Barse, Adidas, njegov sponzor, dizajnirao je posebne kopačke koje će Leo nositi u subotu protiv Eibara na Ipurui, kao i protiv Slavije iz Praga naredne sedmice u Ligi šampiona.

"Još nije gotovo", poručuje Mesi pre izlaska novih kopački.

Mesi je do sada odigrao 692 utakmice, postigao je 604 gola i osvojio je 34 titule. Svojim igrama je pomerio granice fudbala i upisao svoje ime među najbolje u istoriji uz Maradonu, Pelea, Krojfa, Ronalda, drugog Ronalda, Di Stefana, Zidana i ostalih velikana da nekog ne izostavimo. Još mu nedostaje veliki trofej sa reprezentacijom Argentine pa da karijera bude kompletna.

Videćemo da li će i to uspeti...

Šta god rekli ili napisali o Mesiju - malo je. Možemo samo da konstatujemo - neka igra što duže! Malo je bilo tako dobrih fudbalera u istoriji fudbala…

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar