Vlada RS priznala nezakonitosti sa platama direktora

Predstavnici sindikata pozvani su danas na razgovor sa ministrima u Vladi Srpske, nakon što su ukazali da Vlada dozvoljava da pojedini direktori javnih službi primaju platu mimo zakona, o čemu je portal CAPITAL juče pisao. Kako bi se to ispravilo, biće izmjenjen Zakon o platama zaposlenih u javnim službama, zaključeno je na sastanku.

Republika Srpska 15.10.2019 | 19:34
Vlada RS priznala nezakonitosti sa platama direktora
Naime, Zakonom o platama zaposlenih u javnim službama Republike Srpske nije definisan koeficijent koji treba da se primjenjuje za obračun plate direktora ustanove koja ima manje od 100 zaposlenih.

U Sindikatu uprave RS tvrde da zbog toga nema pravnog osnova da se isplaćuje plata direktorima Javnog fonda za dječiju zaštitu RS i Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida. Pored pomenuta dva fonda, nezakonita je i isplata plata u domovima penzionera čiji je osnivač Vlada, a koji imaju manje od 100 zaposlenih.

Zbog ovog problema danas su u Vladu pozvani predstavnici Sindikata uprave RS i Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS.

Predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić rekao je poslije sastanka sa ministrima da je tražio da se utvrdi odgovornost direktora i članova upravnih odbora koji su mimo Zakona dozvolili isplate plata.

„To je skandal i neprihvatljivo, a na to je ukazala i Glavna služba za reviziju javnog sektora. U Vladi su rekli da će to ispraviti kroz izmjene Zakona, ali i na sastanku s premijerom imaću iste zahtjeve, da se utvrdi odgovornost. Ministri su dužni da do sutra pripreme informaciju za sjednicu Vlade, koja je u četvrtak, i onda će se ići u izmjene Zakona“, rekao je Marić.

Vlada u četvrtak odlučuje o povećanju plata
Marić kaže da su predstavnici sindikata na sastanku s ministrima razgovarali i o povećanju plata, što će biti na dnevnom redu sjednice Vlade u četvrtak.

„Naši zahtjevi su jasni, da se Zakon o platama uskladi sa Zakonom o radu i da se jasno utvrdi šta je plata, šta je topli obrok, a šta regres. Što se tiče povećanja plata, nelogično je da pričamo o procentima jer nisu u nominalnom iznosu iskazani, a mi tražimo da budu nominalno iskazani i da se na postojeće koeficijente doda naknada za topli obrok i regres jer je isti propisan Zakonom o radu“, kazao je Marić.

(Capital)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Svrni navrni

16.10.2019 08:13

Ko prizna pola mu se prašta, kaže stara narodna umotvorina.

ODGOVORITE