BN: Nasilje je najveći problem Romkinja

-Najveći problem Romkinja je nasilje sa kojim se suočavaju i zato kažu da su dvostruko diskriminisane, prije svega kroz pristup zdravstvenim i obrazovnim uslugama. Drugi je prosjačenje, koje u tim krugovima predstavlja razgranat biznis, rečeno je na pres konferenciji.

Republika Srpska 15.10.2019 | 14:49
BN: Nasilje je najveći problem Romkinja
U Bijeljini je danas održana pres konferencija na kojoj je predstavljen regionalni projekat “Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na Zapadnom Balkanu”. Bijeljinsko Udruženje građana Otaharin učestvuje kroz dva projekta-”Sistemska zaštita od rodno zasnovanog nasilja za žene i djevojčice Romkinje” i “Osnaženi mladi, stvaraju bolje društvo”. 

-Najveći problem Romkinja je nasilje sa kojim se suočavaju, i zato kažu da su dvostruko diskriminisane, prije svega kroz pristup zdravstvenim i obrazovnim uslugama. Drugi je prosjačenje, koje u tim krugovima predstavlja razgranat biznis, rečeno je na pres konferenciji.

“Treća stvar jeste neprihvatanje institucija da se suoče sa problemima sa kojima se susreće Romska populacija zato što se najčešće za probleme, od rane udaje, pitanja nasilja, nebrige o zdravlju, kaže da je to u tradiciji ove populacije i da je to njihov običaj i tradicija, što nije istina”, kaže Jadranka Miličević, iz organizacije CARE International Balkans

-To je kršenje osnovnih ljudskih i dječijih prava, istakli su učesnici projekta.

“Tri slučaja maloljetničke udaje smo prijavili u prošloj godini, s tim da je jedna djevojčica u toku godine udavana tri puta. Svaki put kada smo došli do određenih podataka skretali smo pažnju institucijama da se tako nešto dešava i da su djeca u opasnosti. Nije bilo adekvatnog odgovora institucija da bi se ti brakovi spriječili. Sve tri djevojčice su bile udate, jedna je još dva puta posle toga bila prinuđena od strane roditelja da stupi u brak. Radi se o djevojčicama od 14,15 godina. Tek ove godine smo imali slučaj da institucije postupe na pravi način i da djevojčicu izvedu iz sredine koja je ugrožava. Taj postupak je još u toku i mi se nadamo da će njoj pružena adekvatna zaštita,” pojašnjava Bojana Jovanović, programska direktorica UG Otaharin.

Dvije Romkinje medijatorke iz Bijeljine I Prnjavora koje predstavljaju spregu su uključene u projekat “Sistemska zaštita od rodno zasnovanog nasilja za žene i djevojčice Romkinje”.

“Sto pedeset žena i djevojčica su nam ciljna grupa za naredne tri godine, kako bi dobile zaštitu od rodno zasnovanog nasilja. Takođe, institucije su nam izuzetno važne u ovom projektu, jer mehanizmi i sistemi koji bi trebali da se bave zaštitom žena i djevojčica Romkinja od rodno zasnovanog nasilja ne funkcionišu u mjeri u kojoj bi trebali,” izjavila je Ivana Krunić, menadžer projekta “Sistemska zaštita od rodno zasnovanog nasilja za žene i djevojčice Romkinje”, UG Otaharin.

U toku je i projekat “Osnaženi mladi stvaraju bolje društvo”.

“Mi imamo za cilj da edukujemo 30 mladih. Prvi dio projekta je već završen i edukovali smo u Bijeljini 19 mladih, a u Visokom 15. Mi ćemo u Bijeljini raditi u dvije škole, Ekonomskoj i Tehničkoj, ove sedmice se potpisujui Memorandumi o saradnji sa ovim školama, a trebali bi ovih dana ovaj memoradmum potpisati i u Strukovnoj školi u Visokom. Radimo na 12 tema, o kojima će na kraju biti podnijet i izvještaj o rezultatima rada,” rekao je Mladen Đurić, menadžer projekta “Osnaženi mladi stvaraju bolje društvo”, UG Otaharin.

Regionalni projekat “Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na Zapadnom Balkanu” koji provodi CARE International Balkans, finansira Austrijska razvojna kooperacija.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Nista Njima Ne Fali,

15.10.2019 13:46

sve imaju, sve država da pogledate in auto park.

ODGOVORITE