Trinkijeri otvoreno o Parahovskom...

Ukucajte na Guglu „centar u košarci“ i biće vam jasno šta mora da radi.  Partizanov trener želi da se o ovoj sezoni crno-belih napravi dokumentarac, podseća na težak raspored i vešto izbegava odgovor na pitanje da li je trebalo da postane selektor Litvanije. . .

Košarka 15.10.2019 | 16:33
Trinkijeri otvoreno o Parahovskom...
Sezona je tek u povoju. Ono što je sad ne važi na njenom koncu, samo dešavanja s proleća i na leto ostaju zapisana u almanasima klubova. Ako su trofejni. A Partizan može da se pohvali kolekcijom od čak 47 pehara, bilo da su osvajani u Srbiji, nekadašnjoj Jugoslaviji, regionu ili Evropi. S takvom reputacijom ločigno je da se nada kako će posle dva vezana Kupa Radivoja Koraća (2018, 2019) proširiti riznicu za ona bitnija znamenja kakvi su pehar šampiona ABA lige koji donosi prohodnost ka Evroligi ili makar titulu nacionalnog prvaka, iako ona godinama suštinski osim prestiža ništa ne donosi.

Da su se crno-beli baš naoštrili svedoče mnogobrojne promene u letnjem prelaznom roku, kao i silovit start sezone, šest vezanih pobeda, osvojen ABA Superkup u Zagrebu, savršen početak u Evrokupu, te iako je minulog vikenda pretrpeljn poraz od Primirske klub iz Humske 1 optimistično gleda ka epilogu meča u Viljnusu, u trećem kolu drugog po vrednosti kontinenatalnog takmičenja.

Da to bude zamajac još boljim rezultatima, da se udari dobra osnova za trofejni kraj sezone, zbog čega trener Andrea Trinkijeri simbolilčno najavljuje klupske ciljeve u tek započetoj takmičarskoj godini.

„Želimo da I-Es-Pi-En napravi fantastičan film o nama, da to bude serija od 30 dokumentarnih epizoda. O tome kako smo preživali i krenuli napred. U svakom meču“, priča Trinkijeri u razgovoru za litvanske medije pred gostovanje Partizana Ljetvos Ritasu (18 časova, TV Sport klub 1).

Lokalni novinari žele da znaju do koje mere je zadovoljan učinkom na početku sezone?

„Srećan sam koliko sam bio i u subotu, pre poraza od Primorske. Oktobar nije mesec u kome bi trebalo da donosimo vrednosne sudove. Sad moramo da radimo, gradimo ekipu, podižemo novo igre iz utakmice u utakmicu. Neprestano smo na putu čak 35 dana. Takav nam je raspored. U ponedeljak jutro u 9.00 smo napustili domove, doleteli u Litvaniju, sinoć trenirali, večeras je utakmica. A protiv igramo protiv tima koji crpi veliku energiju na domaćem parketu, što ukazuje da nas čeka težak zadatak“.

Ritas je u prva dva kola Grupe B zabeležio iznenađujuću pobedu nad Lokomotivom ili ubedljiv poraz od Limoža.

„U analizi rivala svaka utakmica je bitna. Važne detalje možete da uočite na svakom susretu. Ritas poseduje razvijen sistem, dosta trči, energetski je sposoban, dobro puca sa distance. Ako im sve to dozvolite, cena će biti visoka. Teško ga je zaustaviti. To je na svojoj koži spoznala Lokomotiva, pogotovo u drugom poluvremenu. Moramo da budemo pametni i spremni“.

Uz opasku da izuzetno poštuje litvansku trenersku školu i da je nemoguće porediti ekipe iz februara (kad su se prošli put sreli u Evrokupu) i oktobra, Italijan je izbegao pitanje da li su bile tačne letošnje glasine koje su ukazivale da je trebalo da preuzme A selekciju Litvanije.

„Litvanija ima dobru selekciju, kvalitetan tim, a ja treniram Partizan. Ne znam da li bih bio zainteresovan da treniram vašu reprezentaciju, to u ovom trenutku nije važno“.

Mnogo direktniji bio je kad se povela debata o mogućnostima Artsjoma Parahovskog, Belorusa koji je baš iz Ljetvos Ritasa stigao u Humsku, ali za koga se nezvanično pominjalo da u početnim sekvencama mandata nije ispunio zahteve struke, što indirektno sam Trinkijeri potvrđuje.

„Mora bolje. Što je normalno, novajlija je. Ogroman je košarkaš, tako da najpre moramo da vodimo računa o njegovoj fizičkoj spremi. Različito je uvesti u formu centra koji ima 80 kilograma i onog koji je težak 130 kilograma. Odigrao je dobro protiv Tofaša, ali je ostatak tima igrao bedno. Ne možemo da kažemo da deluje lošije od drugih, ali svakako očekujem kvalitetnije njegove partije, već danas“.

Kad je reč o ulozi Parahovskog...

„Najviše mu odgovara da bude centar. Mislite da bi trebalo da ga probam na krilu? Njegov posao je da čuva reket, hvata lopte, postiže poene, pravi blokove, igra pik end rol. Uostalom, ukucajte na Guglu „centar u košarci“ i sve će vam biti jasno“.

Intervju sa litvanskim kolegama Andrea Trinkijeri je završio šaljivim odgvorom na pitanje da li je dozvolio košarkašima Partizana da odu na stadion LFF, kako bi u ponedeljak bodrili fudbalsku reprezentaciju Srbije protiv domaćina, u kvalifikacijama za Prvenstvo Evrope.

„Mislim da nisu imali dovoljno hrabrosti da se usude da me to pitaju. Težak meč nas čeka protiv Ritasa, dajte da se fokusiramo na to.
Na stadion ionako nismo mogli da idemo, podržavali smo Srbiju iz Simens arene“, dodao je Andrea Trinkijeri.

USKORO POVRATAK TOMASA

U prvih nekoliko utakmica Partizan  je „živeo“ od učinka Rašona Tomasa, međutim, Amerikanac nije doputovao u Viljnus na meč trećeg kola Evrokupa.

„Pošto nije doputovao, nema ni smisla da sad pričam oo njemu. Povređen je, međutim, nije ozbiljno. Želimo da potpuno ozdravi i da nam se spreman stavi na raspolaganje. Nećemo da rizikujemo, jer imamo ogroman broj utakmica u sezoni. Sitna povreda je u pitanju, biće uskoro na parketu“, najavio je Trinkijeri.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar