Balkanski fudbalski košmar...!

Za sve je kriv Bobi Mihajlov. . . ! Na travi "Vasila Levskog" strava i užas, na tribinama rasulo i rasizam, a u vladajućim strukturama opšti haos!

Fudbal 15.10.2019 | 15:36
Balkanski fudbalski košmar...!
Na svu sreću, ovde se ne radi o Srbiji i srpskom fudbalu, ali nije ni daleko od nas... Naime, ovaj put crne ovce fudbalske Evrope su naše komšije, Bugari.

Nakon sinoćnjeg haosa na stadionu "Vasil Levski" deluje kao da je tamošnja "bubamara" konačno probušena i da joj nema spasa. Zemlja koja je proizvela, ne tako davno jednog od najboljih igrača svih vremena, Hrista Stoičkova koji je "Trikolore" doveo do polufinala Svetskog prvenstva u SAD 1994. sada je na samom dnu. Ali bukvalno.

Bugari su sinoć doživeli novi poraz, i to najteži u istoriji na domaćem terenu pošto su ih Englezi obrisali sa 6:0. Nakon sedam odigranih mečeva u Grupi A kvalifikacija za Euro 2020. naši susedi su poslednji sa samo tri boda iz tri nerešena susreta (dva puta Crna Gora i jednom Kosovo).

Međutim, nije im to naravno jedini problem pošto su tamošnji huligani ponovo naseli na provokacije Engleza i, dodatno potreseni razvojem situacije na terenu, ponovo imali rasistike ispade. To je odmah naravno prenaduvano u britanskim i ostalim zapadnim medijima, kao da su "afroenglezi" u Sofiji doživeli klasičan robovlasnički linč, kao što su njihovi preci doživljavali od tih istih Engleza, a ne obično dobacivanje.

Naravno, ni takve stvari ne treba videti na tribinama, ali se dešavaju i gore. Ta priča je po nama "tanka", te je nema potrebe obrađivati, ali ono što je posebno interesantno su reakcije zvaničnika iz vlasti koji su, od premijera do minista areagovali kao prosečni, ljuti navijači. U suštini, vrlo nezrelo.

Naime, prvo je jutros na svom Fejsbuk profilu premijer Bojko Borisov zatražio ostavku Bobija Mihajlova na mesto prvog čoveka tamošnjeg FS-a, da bi se odmah potom, očigledno u želji da zadivi svog šefa i da sa njim "zapeva u horu", pred medijima pojavio ministar sporta Krasen Karlev koji je, ne trepnuvši rekao sledeće:

"Od danas Ministarstvo sporta napušta svaki odnos, uključujući i finansijske sve dok Borislav Mihajlov ne da ostavku na sve pozicije u Fudbalskom savezu Bugarsku".

Upitan, logično, da li je svestan da FIFA i UEFA ne tolerišu petljanje države i državnih institucija u rad fudbalskih saveza, on je govoto lakonski,a zapravo amaterski odgovorio:

"Nije protiv pravila, a bilo bi da se direktno mešamo. Tražimo ostavku Mihajlova zbog stanja našeg fudbala i incidenata tokom sionoćnjeg meča. Nećemo ga više tolerisati"

Priča o ludom i zbunjenom u najboljem svetlu stvarnosti. Ko je tu u pravu, a ko nije, to jest ko je više, a ko manje kriv verovatno se nikada neće znati. Bilo kako bilo, balkanski fudbal je, čast izuzecima, u opštem rasulu, a epicentar je trenutno u Bugarskoj.

Inače UEFA uz pomoć FARE porgrama otvara istragu o događajima u Sofiji, i kako sada stvari stoje Bugarima se ne piše dobro, te kazne mogu biti drastiučne pošto Englezi dodatno pirtiskaju problem sa rasizmom. Možda našim istočnim komšijama zapravo ne bi ni bilo loše da ih malo izbace iz međunarodnih takmičenja, a da oni to vreme iskoriste da malo "počiste po kući". Problemi su im veoma, veoma slični kao ovde, pa nema potrebe da navodimo na šta se misli. Nažalost, teško da će Balkan išta naučiti iz ovoga...

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar