Al-Kelaifi hoće da od Lidsa napravi Sitijevog konkurenta!

Gazda Pari Sen Žermena navodno je spreman da investira.

Fudbal 15.10.2019 | 16:14
Al-Kelaifi hoće da od Lidsa napravi Sitijevog konkurenta!
Mlađi ljubitelji fudbala se ne sećaju, ali ne tako davno Lids junajted je, iako nije baš klub sa prevelikom trofejnom vitrinom, bio jedan od omiljenih klubova na ostrvu. Međutim, početkom 21. veka trošilo se i više no što se moglo, pa je klub zapao u krizu i nestao sa velike scene da bi tek sada pod vođstvom Marsela Bijelse ponovo postao aktuelan, iako tek treba da se vrati u Premijer ligu. Sudeći prema poslednjim izjavama vlasnika Andree Radricanija taj bi korak mogao da bude samo u prvi u nizu ka konačnom cilju, a on je – titula šampiona Engleske!

I ma koliko sada zvučalo nerealno, ima osnova za takvo nadanje, jer bi na Eland Roud uskoro mogao da uđe i kapital Nasera al-Kelaifija i državne kompanije Katar Sports Investment. Šuška se već neko vreme, jer navodno su šeici i te kako nezadovoljni kako im se vraća ulaganje u Pari Sen Žermen, pa se čak spekulisalo i da bi mogli da napuste Park prinčeva.

Radricani ne govori mnogo o tome, ali tvrdi da ima tri ponude investitora voljnih da ulože u Lids i otkriva da je jedna baš od Al-Kelaifija, inače prijatelja sa kojim je ranije sarađivao na prodaji TV prava. Kad se prvi put pojavila mogućnost da Al-Kelaifi uđe u klub, Lids je to odmah demantovao, ali sada…

“Kontaktiralo me je više od 20 zainteresovanih investitora i izabrao sam tri. Jedna je i opcija sa Katar Sports Investmentom i Naserom. Pre svega, to su mi prijatelji, dugo već negujemo dobre odnose. Drugo, oni imaju mogućnost da ovaj klub podignu na nivo da se takmiči sa Mančester Sitijem”, otvoreno će Radricani u intervjuu za Tajms.

Imena investitora iz preostale dve izabrane ponude ne želi javno da izgovori, ali…

“Jedan je iz SAD, veliki je navijač Lidsa još iz dečačkih dana i to mi se dopada. Druga je od vlasnika jednog italijanskog kluba. Mogli bismo da napravimo singeriju, da ojačamo, da ciljamo Premijer ligu. Možda bismo pozajmicama mogli da osnažimo kvalitet ekipe”.

Letos se spekulisalo da bi Lids mogao da se poveže sa Kaljarijem, ali sada Radricani ćuti. Zna da sam neće moći da izgura potpuni povratak Lidsa u elitu, a to mu je tvrdi jedini cilj, nebitno koliko će akcija imati.

“U Italiji kažemo: ‘L’appetito vien mangiando’. Apetit dolazi kad jedeš Nemam potrebu da prodajem akcije, ali važno je da saslušam druge, jer ja sam staratelj ovog kluba. Da je ovo moj biznis, malo bi se drugačije ponašao”.

Ovako, nije lako. Iako u Čempionšipu ima mnogo para i svi misle da je to zlatna žica za one koji žele da investiraju u engleski fudbal, ne ide to baš tako lako.

“Vrlo je skupo. Uložio sam više od 90.000.000 funti (više od 100.000.000 evra). Sa tim novcem u većini evropskih prvenstava, uključujući i Italiju, možeš da budeš gazda kluba koji igra Ligu Evrope. Klub stvara gubitke, u ovoj ligi je nemoguće da ne stvara.  Još plaćamo cenu moje prve sezone jer sam bio neiskusan i napravio neke skupe greške sa igračima. Ali nismo prestali da ulažemo. Bijelsa i njegov stručni štab godišnje koštaju 6.000.000 funti , doveli smo i dobre igrače i mislim da imamo tim koji može da se plasira u Premijer ligu. Ali finansijski nije održivo da zadržimo ovoliki budžet za plate, koje nas trenutno na godišnjem nivou koštaju oko 33.000.000 funti, skoro 40.000.000 kad dodamo tu Bijelsu i stručni štab”, završava Radricani.

Sića, ako bi Al-Kelaifi ušao u Lids.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar