Priča: Ne treba bježati od odgovornosti i vrele lopte!

Sezona je još u povoju i nema razloga da se bilo ko alarmira i diže prašina. Crvena zvezda nije dobro startovala, izgubila je jedan pehar i po jedan meč u tri dosad odigrana takmičenja. Elemenata za doradu ima, a postoji i potreba da se opet jasno podele uloge pojedincima.

Košarka 14.10.2019 | 23:45
Priča: Ne treba bježati od odgovornosti i vrele lopte!
Poraz kao poraz nije sporan. Nije ni prvi, ni poslednji (već treći od početka sezone). Košarkaši Budućnosti su u naletu vanserijskog šuterskog transa pogađali mnogo teških, ali i dosta šuteva iz situacija bez čuvara na sebi, pa su apsolutno zasluženo odneli pobedu u "našminkanom" Pioniru i tako delimično zalečili još sveže rane. Nije (toliki) problem ni odbrana. Ne može svaki dan da bude Fenerbahče. Niti je realno tako nešto očekivati. Ali, kada defanzivni sistem zakaže, treba izvući nešto više u napadu, zar ne? 

Da li postoji problem hijerarhije, nedovoljne uigranosti ili se ekipa jednostavno još traži, Zvezda pomalo neočekivano ulazi u situaciju koja bi, ako se ne reaguje pravovremeno, mogla ozbiljno da ugrozi realizaciju zacrtanih planova... Jučerašnja utakmica još jednom je ogolila istinu - Džejms Gist je u ovom trenutku jedini blizu svog napadačkog maksimuma i spreman da se zaista nadmudruje s direktnim protivnicima. Ostali i dalje kaskaju za prekaljenim Amerikancem. Iako se često provlači mišljenje da je najvažniji onaj momenat kada se svode računi, treba voditi računa i o tome kako se ulazi u sezonu. Upravo tada se dobija onaj pravi štimung za vrhunac. 

Ma koliko dobar bio, Džejms Gist ne može sve sam. Konstatovali smo to i posle Atine. Već nakon uvodnih mečeva u crveno-belom dresu godinama jedan od najboljih defanzivaca Evrope zavredneo je duboki naklon publike i kritičke javnosti. Posle godina provedenih u Panatinaikosu, gde se naosvajao titula, 33-godišnji Gist nije u Crvenu zvezdu došao da bi sebi produžio karijeru i na konto stare slave trošio dane. Pokazao je veliko poštovanje prema jednom od najvećih klubova u regionu i svoj posao odrađuje profesionalno. Zbog toga se već u košarkaškim kuloarima provlači nadimak "Mitska zver" koji se Gistu posebno dopao, što je i priznao nakon Fenera. 

Ali, šta je sa ostalima? Crvena zvezda je ovog leta radila stvari koje su potpuno atipične za ove košarkaške prostore i ekipu sklopila već do sredine jula. Na papiru jedan od najjačih u modernoj istoriji kluba. Lorenzo Braun je stigao poslednji, ali ni njegov angažman se nije čekao previše. Naprotiv. Ako uzmemo u obzir da je Mohamed Faje jedini bio okupiran reprezentativnim obavezama na Svetskom kupu u Kini, odnosno da je još samo Ognjen Kuzmić zbog oporavka od teške saobraćajne nesreće bio sprečen da se posveti ekipnom radu, Zvezda je imala dovoljno vremena da uigra sve linije tima i spremno dočeka sezonu. Na parketu se to još ne vidi. 

Nekome će možda biti trn u oku, pogotovo jer su se protiv Budućnosti svi upisali u listu strelaca i utakmica je završena s 81 ubačenim poenom, ali stiče se utisak da je košarkašima Crvene zvezde lopta "vrela". Odnosno, na trenutke izgleda kao da pojedinci izbegavaju da preuzmu veću napadačku odgovornost i tako rasterete one koji u tom momentu odskaču od proseka. To je protiv Budućnosti i Panatinaikosa bio Džejms Gist. U Atini i prošlog četvrtka veliku podršku Gistu pružio je Stratos Perperoglu, koga juče nije bilo u sastavu zbog manje povrede. Stratos je zbog toga i ostao na Malom Kalemegdanu, na lično insistiranje Milana Tomića, jer nekadašnji šampion Evrope s oba grčka velikana poseduje iskustvo kojim može direktno da utiče na formiranje timskog identiteta, ali i da reši utakmice visokog napona. Opet, da li je realno čekati da čovek s punih 35 godina cele sezone na svojim leđima nosi tim u ovakvoj konkurenciji? Unutrašnjoj i na oba takmičarska fronta...

Zvezdi sada nedostaje ono što su Filip Čović, Dejan Davidovac i Ognjen Dobrić bili u plej-ofu Jadranske lige - neko ko će bez previše respekta prema rivalu ući u "meso" i razbiti postavljene defanzivne koncepte. Lorenzo Braun još nije sa sobom sasvim raščistio šta mu je glavni cilj boravka u Crvenoj zvezdi. Iako nema izražene šuterske karakteristike, protiv Budućnosti se najviše oslanjao upravo na pokušaje s distance (1/5), a manje na prodor kojim je lomio čuvare iz Fenera i Primorske i razigravanje saigrača, što je vezalo ruke onima koji bi načelno trebalo da imaju veća zaduženja van linije 6,75 metara. Pre svega Biliju Beronu. 

Uprkos odličnoj partiji u Atini (15p, 6as, 5sk), izgleda da je jedan od heroja prošlosezonskog juriša na regionalnu titulu daleko od svoje prepoznatljive forme. Beron je dobar deo meča protiv Budućnosti, a prvenstveno onaj protiv Fenera odigrao ukočeno, s određenom rezervom zbog koje je i Milan Tomićčesto gubio živce. Verovatno i sam svestan da njegovo prošlogodišnje otkriće može znatno više. Sinoć se krio od lopte sve do poslednje četvrtine, kada je ubacio devet (tri trojke) od svojih jedanaest poena. Kada se on konačno opustio i pogađao, odbrana Budućnosti se pametno korigovala u tom smeru da je zatvorila Gistu prolaz do koša, što je Zvezdu uvelo u novu problematiku.

Derik Braun je posle jednogodišnje pauze zbog povrede i eliminacije iz planova Ergina Atamana na novom početku i njega treba dodatno istrpeti zarad višeg cilja. Nesporni su Braunovi igrački kvaliteti, jer poseduje dobar miks atletskih i šuterskih elemenata, ali vidi se da je dug period bez takmičarske košarke uzeo danak. Opet, na trenutke pokazuje fleševe stare forme, a kako je i sam priznao - oseća da mu telo pozitivno reaguje na sve što mu se dešava. Ako stručni štab bude probudila onu staru vatru, Braun bi komotno mogao da stane u red najvećih inostranih pojačanja. A ne treba zaboraviti koliko je dobrih imena tu bilo poslednjih godina... 

Enigma su Čarls Dženkins i Ognjen Dobrić. Obojica su juče imali sekvence u kojima su znali kako da dodatno opterete odbranu Budućnosti i ubrizgaju dodatno samopouzdanje u napadu, ali su ponovo bili žrtve sistema sa čestim rotacijama i izmenama. Baš kao i Mohamed Faje, s kojim je Dobrić slomio Fenerbahče u momentima kada niko nije smeo da se lati lopte i zaista pripreti bivšem evropskom šampionu koji se tada opasno približavao. Primera radi, Dženkins nije uputio šut ka košu protiv Fenera, samo dva poena ubacio je u Superkupu s Primorskom uz dva ispaljena hica, a u Beogradu četiri poena (2/5 iz igre). Teško je i očekivati da će popularni Đenka igrati baš kao u mandatu Dejana Radonjića, pa je primetno da još traži svoje mesto pod novim Zvezdinim suncem. 

Sezona je još u povoju i nema razloga da se bilo ko alarmira i diže prašina. Crvena zvezda nije dobro startovala, izgubila je jedan pehar i po jedan meč u tri dosad odigrana takmičenja. Elemenata za doradu ima, a postoji i potreba da se opet jasno podele uloge pojedincima. Sve trenutne probleme koji nisu ni alarmantni, ni minorni, može da obriše jedna dobra partija. A ona može da se dogodi već u Tel Avivu...

Izvor: mozzartsport

Foto: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar