Fakultet i vrtić dobro sarađuju u Bijeljini

U sklopu obilježavanja Nedjelje zdravog života u Dječijem vrtiću “Čika Jova Zmaj” u Bijeljini potpisan je ugovor o saradnji sa Pedagoškim fakultetom Univerziteta Istočno Sarajevo, koji podrazumijeva početak sa radom "Školice sporta" koja će trajati tokom čitave vrtićke godine.

Republika Srpska 14.10.2019 | 13:28
Fakultet i vrtić dobro sarađuju u Bijeljini
Saradnja Vrtića “Čika Jova Zmaj” sa Pedagoškim fakultetom traje već dugi niz godina a novi potpisani ugovor o saradnji se realizuje kroz školicu sporta koja će se organizovati u ovoj Javnoj ustanovi.

“Saradnja će se odvijati na način da će se ovdje odvijati "Školica sporta". Profesori sa fakulteta će zajedno sa studentima dolaziti i realizovati aktivnosti sa djecom predškolskog uzrasta,” kaže Slaviša Vujanović, direktor JU Dječiji vrtić “Čika Jova Zmaj”.

“Školica sporta je osmišljena tako da se prvi ciklusi treniranja i bavljenja sportom odnose na bazične sportove. Nakon što djeca nauče osnovne kretne strukture, gimnastiku i atletiku, prelazimo na složene aktivnosti: fudbal, košarku, rukomet, odbojku...Na taj način objedinjujemo kvalitetna motorička znanja kod djece, stvarajući dobru bazu da bi djeca  od 10-te, 11-te godine, kada dolazi do motoričke diferencijacije, imala kvalitetno razvijenu motoriku kako bi pristupili tim specifičnim aktivnostima,” pojašnjava dr Nebojša Mitrović, prodekan za naučno-istraživački rad Pedagoškog fakulteta UISA.

U sklopu Nedjelje zdravog života obilježava se i Svjetski dan hrane i Svjetski dan zdravih ruku, koji će takođe, prema riječima direktora vrtića, na adekvatan način biti obilježen. Osim toga mališanima će i na druge načine biti skrenuta pažnja na važnost vođenja zdravog načina života.

“Imaćemo i razne sportske aktivnosti, vozićemo bicikl, a imaćemo i Radionicu sa roditeljima. Cilj je razvijamo zdrave navike života, ali i da djeca usvojene zdrave navike primjenjuju, kako u vrtiću, tako i kod kuće,” rekao je direktor Dječjeg vrtića “Čika Jova Zmaj”.

Procjene kažu da je na ovdašnjim prostorima obuhvat djece predškolskog uzrasta koji su upisani u vrtić oko 22 odsto, dok je taj procenat u Srbiji oko 63, u Beogradu čak 83 odsto. Stoga Vujanović kaže da će se i ubuduće nastaviti sa aktivnostima s ciljem što većeg obuhvata djece u vrtićima, te da će se nastaviti sa proširenjem kapaciteta i pružanjem što kvalitetnijih usluga.



BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar