Izmjena Izbornog zakona preduslov za nove vlasti

Hrvatski narodni sabor (HNS) uputiće dopis kojim će pokrenuti raspravu o Izbornom zakonu, najavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u razgovoru za BHRT.

Bosna i Hercegovina 14.10.2019 | 10:17
Izmjena Izbornog zakona preduslov za nove vlasti
Osim o ovoj inicijativi, Čović je govorio i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, zastoju u formiranju vlasti te o uslovima za održavanje lokalnih izbora u Mostaru.

Izborni zakon se mora promijeniti

Na pitanje stoji li i dalje uslov da nema Federalne vlade bez izmjene Izbornog zakona, Čović je kazao da to nije uslov, niti imperativ "kojeg mi želimo ugraditi u ovakvoj političkoj komunikaciji, ali jeste vrlo jasan stav prema onome što se dešava u BiH".

- Mi mislimo da to treba definitivno razgraničiti. Pokrenućemo proces razgovora sa SDA i sa bošnjačkim partnerima uopšte, da dođemo do nekih rješenja kojim bi otkloniti bilo kakve sumnje hoće li dogodine biti izbori u Mostaru, ali kroz institucije BiH, ne kroz neka nametnuta ili fingirana rješenja onoga ko nije zakonodavac - naveo je Čović.

S druge strane, ističe, da i izbore 2022. godine dočekamo u jednoj rasterećenoj atmosferi "gdje možemo kroz izborne cikluse garantovati legitimnost predstavljanja na osnovu Ustava BiH".

- Izborni zakon se mora promijeniti, to je preduslov bilo kakvog normalnog funkcionisanja svih vlasti u BiH. I danas je najveća odgovornost na HDZ-u i SDA-u, kao predstavnicima hrvatskog i bošnjačkog naroda u BiH - rekao je Čović.

Napominje da smo dostigli jednan nivo kojaise danas manisfestuje jednom izuzetnom krizom.

- Evo, u trinaesti mjesec ulazimo a da nemamo vlasti na nivou BiH. Praviti nove eksperimente a da nismo otklonili probleme koji su nastali upravo zbog nelegitimnog predstavljanja nakon Opštih  izbora 2018., bilo bi neodgovorno - ocjenjuje lider HDZ-a BiH.

Naglašava da HDZ nije neodgovorna politička opcija, te da preuzima na sebe potpunu odgovornost za vođenje svih političkih procesa u BiH, posebno uime hrvatskog naroda.

- Jasno je da ne postoji nikakva mogućnost da bez Izbornog zakona raspravljamo neke druge modalitete oko uspostavljanja vlasti ili neke buduće političke aranžmane - kaže Čović.

Ističe da nema nikakvog razloga da već sutra nemamo novi Savjet ministara, ali je, navodi, problem u tome što postoje različite taktike i različita viđenja tog procesa.

- Ako smo mi u četvrtom mjesecu već sve dogovorili, podijelili sve resore između ključnih partnera, onih legitimnih predstavnika kod Srba, Bošnjaka i Hrvata, što se mora uvažavati kad je u pitanju Savjet ministara, pa u konačnici i 5. avgusta u Uredu EU u Sarajevu napravili čak jedan sporazum koji precizno definiše te korake, ja mislim da ne postoji nijedno pitanje koje može biti prepreka da se Savjet ministara odmah uspostavi - kazao je Čović.

Prema njegovim riječima, jako je puno problema na kojima novi Savjet ministara i nova Parlamentarna skupština BiH moraju početi raditi.

Kriza nesagledivih razmjera

- Nije problem samo Savjet ministara. S Savjetom ministara vežete i Parlamentarnu skupštinu - i Predstavnički dom i Dom naroda nemaju nužne institucije da bi mogli poslovnički funkcionirati, što znači da mi nemamo uopšte vlasti na nivou BiH - ističe Čović.

Za razliku od nižih nivoa vlasti, nastavlja, ovdje imamo problem da je došlo do pomjeranja jednog broja osoba iz jedne institucije u drugu.

- Predsjedavajući Savjeta ministara je trenutno i predsjedavajući Predstavničkog doma BiH, što je jedan neprihvatljiv standard u demokratskom svijetu i to je još jedan dodatan razlog i argument da odmah uspostavimo vlast, pa da onda pokušavamo rješavati probleme i našeg evroatlantskog puta, i socijalne i ekonomske stabilnosti, ali i mnogih drugih stvari koje nam trebaju za investicijski zamah - dodaje Čović.

Naglašava da je od milijardu i po do dvije milijarde KM sredstava "ukočeno" u nekim procesima kroz sporazume koji stoje u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Naglašava da je teško dati odgovor zašto se u Savjetu ministara igraju "zakulisne igre".

- Ima različitih špekulanata. Neki kažu da političko Sarajevo neće uopšte ići u formiranje vlasti naredne tri godine. Ja mislim da to nije tako i da ove otklone koji su još postojali između nas jednostavno treba ostaviti u drugi plan, kao imperativ staviti vlast i da ona konačno može raditi, posebno na našem evropskom putu - poručuje Čović.

Evropska komisija će, dodaje, vrlo brzo imati sve svoje instrumente koji će biti u komunikaciji sa BiH.

- Ali sa kim u BiH? Ako nemate novouspostavljeni Savjet ministara, Parlamentarnu skupštinu, u Predsjedništvu BiH imate dva bošnjačka člana - jasno je da što prije uspostavimo vlast, bićemo i predmet određenih dogovora na tom većem nivou - govori Čović.

Za trenutno bezvlašće kaže da je apsolutno svjestan i da se radi o krizi nesagledivih razmjera, iako se ona još tako ne manifestira zato što još uvijek postoje nekakvi instrumenti koji su izgrađeni posljednjih nekoliko godina, a "koji održavaju i njeguju ovaj preskupi aparat kakav jeste BiH".

- Bojim se ne razmišljati čak o tome šta bi se moglo desiti za par mjeseci ako bi se nastavilo ovako. Ja mislim da bismo imali jedan ogromni socioekonomski problem u funkcioniranju na svim nivoima u BiH. Ne smijemo dalje kalkulisati sa tim šta bi se moglo desiti, dovoljno je ovo snažna poruka svima nama, dovoljno jasna kriza da je odmah treba početi rješavati – zaključio je Čović.

(Vijesti)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

blbl

14.10.2019 08:29

Savjet ministara uspostaviti bez uslovljavanja a federalnu vladu sa tvojim uslovljavanjem? Nema sta,kametan si ko .....

ODGOVORITE
Name

Re

14.10.2019 09:13

E pa sad je politicko Sarajevo istjerano na cistinu. Uslovljavanje Komsica sa ANP je nista do pokusaja prebacivanja problema sa FBiH na BiH nivo. Problem je nastao kada je politicko Sarajevo dalo podrsku Komsicu. Bez te podrske Bosnjaci nikada za njega nebi glasali. Nakon toga Hrvati nece pristati na formiranje vlasti u FBiH bez izmjene izbornog zakona kojim bi se omogucilo Hrvatskom narodu legitimno predstavljanje. Komsic je negacija konstitutivnosti Hrvatskog naroda.

Name

Realno

14.10.2019 10:06

Ovaj coban previse trazi zna se ko je gazda u kuci gospodin Komsic ce ti reci sve

Name

Re Re

14.10.2019 10:09

Treba da ti je jasno to o čemu ti pričaš de kosi da svim zakonima i zaštitom od UN, EU, MSP,US. Taj izborni zakon nepostoje nigdje u svetu i nigdje neće ni postojati to sto Covic traži se zove (licna rezervacija za vlast). A sam ANP je poštivanje zakona a ne uslovljavanje i njega nije potpisao Komsic njega su potpisali upravo Covic i Radovanović na inicijativu Dodika

Name

re Re

14.10.2019 11:21

Pa eto ti nađi način pa zabrani ljudima (građanima) da glasaju za Komšića. Ljudi mu vjeruju više nego ijednom političaru u BiH, bez obzira na vjeru i naciju. I to je jedini političar u BiH koji nije izigrao povjerenje svojih glasača, a nema ni afera iza sebe. A Čoviću i Dodiku, pa i Bakiru to najviše smeta. Bakir bi ga prodao odmah čim zatreba.

Name

Dragan Kovač

14.10.2019 12:58

Kako mu prolazi ova demagogija nikako da skontam. Pola Hrvata iselilo, sve sto su njegovi dupelisci preko HDZ drzali propalo. Apsolutno poglavnik nista za narod nije uradio ali ocigledno je samo nedaj porez na kladjenje i sve je OK. Ja koja je ovo lopina.

Name

Nacin

14.10.2019 13:08

Pa nacin da Bosnjaci ne biraju Hrvatskog clana predsjednistva je da se promjeni izborni zakon.

Name

Rale

14.10.2019 08:32

Fuj.

ODGOVORITE
Name

re

14.10.2019 10:05

Ove nesreće kriminalne, lik me podsjeća na nasreću lika opljačkane RS.

Name

Labud

14.10.2019 08:34

Izborni zakon moze biti samo u skladu sa Evropskim zakonima,a vi od toga bjezite ko djavo od krsta.A promovisete se kao predvodnici Europski vrijednosti.

ODGOVORITE
Name

Dzoo

14.10.2019 08:39

Nikad to neces dobiti po cenu ponovnog rata to i Dodo maso te jos koji mesec!

ODGOVORITE
Name

Za dzo

14.10.2019 10:26

O kakom ti ratu dabogda ti u kuci bio

Name

re re

14.10.2019 11:47

I Rat je za ljude sta odmah panicis...

Name

Direkt

14.10.2019 22:22

Ako je tako, onda sta cekas? Idi u Siriju!

Name

Posavski gonic

14.10.2019 09:14

Ima jednostavno rjesenje. Posto je u BiH sada 200.000 Hrvata dati im jednu opstinu ( opcinu ) i nek prosipaju hrvatsvo.

ODGOVORITE
Name

Ma kakav,

14.10.2019 10:22

Oluju, al u drugom pravcu...

Name

KOMENTATOR

14.10.2019 12:41

Čoviću je dosta i SOKO, to je vidjeno. Ova trojica predstavljaju lopove svih boja pripadnosti. Bakir, Mile i Dragan.

Name

Ivica Matić

14.10.2019 10:35

Da svakako mijenjati izborni zakon dok on ne pobjedi,pa ni katolici ne glasaju za njega više znajući koliko je kontroverzan , a naglo bogaćenje ne treba ni spominjati. Neka katolici nađu nekoga poštenog pa im muslimanski glasovi neće biti krivi .

ODGOVORITE
Name

Zagor Ba

14.10.2019 11:14

Ovaj juce prica da je siguran da ce uspostava vlasti biti uskoro,danas opet iznosi drugo,konkretno ono sto njemu odgovara,i hajde ti sa ovakvim dogovori nesto?

ODGOVORITE
Name

Lana

14.10.2019 11:24

Ko o čemu Čović o izbornom zakonu. Mlatite praznu slamu i pričate samo da se priča. Zašto ga nemjenjate,kako vam više ne dosadi pričati prazne priče,dosadili ste više narodu i idite do đavola već jednom kad ste toliko nesposobni.

ODGOVORITE
Name

Zenica

14.10.2019 11:33

"...Naglašava da HDZ nije neodgovorna politička opcija, te da preuzima na sebe potpunu odgovornost za vođenje svih političkih procesa u BiH, posebno uime hrvatskog naroda...." Dakle,sve naprosto "pršti od odgovornosti"... Još samo kada bi neko konačno i odgovarao za neke loše stvari koje su se desile... Na primjer,propast giganta Aluminija",koji je propao "u ime hrvatskog naroda",možebitno...

ODGOVORITE
Name

Zoki

14.10.2019 11:36

Pozdrav,najvecoj hijeni.Bilo Vam je malo rata paprizivate novi,samo ovaj put ce neko nestati sa ovi prostora.Bosnjaci su u pravu oni nemaju rezervnu drzavu kao mi srbi i Vi hrvati,oni ce izginuti svi do jednog za BiH,a mi da nenamo srbiju i hrvati hrvatsku iza ledja nebi smijeli disati.Meni nesmeta BiH kao drzava,smeta lopovima koji ce kad tad otici sa vlasti i zavrsiti tamo gdje im je mjesto,a veci hijena nema id tebe Covicu,tvog brata Dodika i Izetbegovica.

ODGOVORITE
Name

Treba

14.10.2019 11:40

Treba napraviti skupštinsku većinu bez Čovića i Dodika i sve bi normalno funkcioniralo , i Snsd i HDZ ima dobrih ljudi a njih dvojica treba da idu u zatvor jer su pokrali svu državu obogatili se na državnim jaslama

ODGOVORITE
Name

ZMiljenkoE

14.10.2019 11:44

Ako se ne varam postoji neka stranka formirana prije godinu ili tako nesto koju vodi Bozo Skopljakovic i koja ima HR predznak a stavovima podrzava SDA. Kako je Komsic kao clan predsjednistva dobio izbore, moguce je da i ta Bozina stranka na narednim izborima zasjedne na mjesto HDZa... sta mislite o tom?

ODGOVORITE