EP: Bejl zaustavio Hrvate, Nijemci mogu i sa 10, Poljska ode!

Žestoku utakmicu odigrali su Vels i Hrvatska, posle koje je situacija u grupi samo komplikovanija.  

Fudbal 13.10.2019 | 23:25
EP: Bejl zaustavio Hrvate, Nijemci mogu i sa 10, Poljska ode!
Hrvati strepe zbog kontroverznog Bejlovog gola, bez štoperskog tandema u borbu za Euro! U Kardifu 1:1, ključan meč protiv Slovačke...

Imala je Hrvatska sve u svojim nogama, ali Vels je imao Gereta Bejla. I sudiju Bjorna Kujpersa da zažmuri na jedno oko i odluku o tome ko će iz Grupe E na Evropsko prvenstvo odloži do novembarskih mečeva. U Kardifu 1:1 što je rezultat koji znači da Vels sigurno neće moći do prvog mesta na tabeli, dok će Hrvati o svojoj sudbini odlučivati u sudaru sa Slovačkom u Rijeci.

S obzirom da su istog rivala u Trnavi deklasirali sa 4:0 reklo bi se da su Velšani samo odložili neminovno, posebno imajući u vidu da Kockastima igra i bod iz tog meča. Međutim, ima tu i jedna začkoljica: u Rijeci će ekipa Zlatka Dalića biti oslabljena za Domagoja Vidu i Dejana Lovrena, koji su večeras dobili parne kartone, a šta god ko mislio o njima i koliko god da nipodoštavali njihove fudbalske kvalitete nesporno je da su njih dvojica poslednjih sezona radili fenomenalan posao u dresu reprezentacije i mnogo će nedostajati ekipi. Pod uslovom da Slovaci uspeju da uzmu loptu pored svih majstora u vezi hrvatskog tima.

Koliko tu kvaliteta ima najbolje se videlo već u devetom minutu, Mateo Kovačić je u par koraka pokrenuo kontu, koju je fantastično izneo Volfzburgov Josip Brekalo. Lopta potom ide u noge Bruna Petkovića, pa odmah do Nikole Vlašića koji savršenu akciju hladnokrvno pretvara u evrogol za vođstvo od 1:0.

Kako je Hrvatska igrala na početku utakmice činilo se da će ubrzo još neka lopta završiti iza leđa Vejna Henesija. Samo da bi onda i gosti izgubili ritam, pa se ušlo u period meča u kome nismo gledali previše dobar fudbal. Međutim, i tako je Dalićeva četa držala rivala daleko od svog gola što joj je i bilo najbitnije. I baš kad su pomislili da su završili posao za prvo poluvreme, igrao se treći minut sudijske nadoknade, Ben Dejvis kreće u akciju, gubi loptu i odmah je uzima, dodaje do Gereta Bejla, koji je uz sve probleme u Realu ipak klasa od igrača. Snašao se najbolji igrač Velšana na malom prostoru, matirao Dominika Livakovića i oživeo nade polufinalista sa prethodnog Evropskog prvenstva.

Sporan je bio koji trenutak ranije. Kada Dejvis uzima loptu Kovačiću. Hrvati smatraju uz očigledan faul. A i ostrvljani priznaju da situacija nije baš najčistija. Ipak, Kujpersova pištaljka nije se čula i to je bilo to za prvo poluvreme.

Avaj, kad se očekivalo da Velšani u nastavku krenu svim silama u napred, jer njima baš gori pod nogama, samo jedan pokušaj Danijela Džejmsa koji kroti Livaković. I to je bilo do od domaćina. Nekoliko puta je Bejl probao da na individualni kvalitet napravi razliku, ali Hrvatska je ipak preozbiljna ekipa da bi tako nešto dozvolila.

Sad joj ostaje samo da sačeka novembar i reši Slovačku. Bolja je. Mnogo je bolja Hrvatska. Mada duvaće pozadi. Dalić jednostavno nema štopere na nivou Vide i Lovrena. Pride, u nadoknadi meča povredio se i Luka Modrić, naravno da se i večeras sve vrtelo oko njega, nije to izgledalo previše opasno, ali ako se ispostavi da jeste... To bi već bio ozbiljan hendikep.

Nemci ne paniče sa igračem manje, Nemci guraju loptu napred: Gundogan spakovao Estonce za šest minuta! Elfu ostalo još da overi plasman na EURO 2020 – 3:0.

Moćnom Elfu Joakima Leva nedostaje overa, ali su suštinski na Prvenstvu Evrope. Baš kao i njihovi rivali iz Holandije. Morala je kroz malo dramu da prođe reprezentacija Nemačke na gostovanju Estoniji. Međutim, i kada nije išlo, i kada je zbog neppreznog starta Emre Džan dobio crveni karton, Nemci nisu paničili. Gurali su loptu napred, napadali nedoraslog rivala i sa igračem manje, i na kraju slavili 3:0.

Elf se na taj način izjednačio sa Holandijom na prvom mestu, i ostaje mu da kod kuće protiv Belorusije i Severne Irske overi plasman na smotru najboljih evropskih selekcija. Mirisalo je u Talinu na iznenađenje, možda i senzaciju. Tada je Emre Džan zaustavio Vasiljeva kao poslednji igrač odbrane i dobio direktan crveni kartnon.

Igrač više nije ohbrabrio domaćina. Selektor Nemačke Joakim Lev je Estoniji suprotstavio vrlo jak tim. Rojs, Haverc, Brand, Himik... Kako je vreme odmicalo pomenuti igrači su samo pojačavali ritam i čekali.

Bilo je razloga za nervozu, ali ne i za paniku. Nemce je psihološkog pritiska oslobodio Ilkaj Gundogan u 51. minutu. Tada je Haverc prepoznatljivim trkom doneo loptu na 20 metara od gola Estonije. Imali su u tim trenucima gosti sreću da se lopta odbije pravo na nogu Ilkaja Gundogana koji je spoljnom delom kopačke pogodio malu mrežu.

Od tog momenta sve je postalo jasno. Asu Mančester Sitija bilo je potrebno šest minuta da postigne dva gola. Ovoga puta Marko Rojs mu je ostaio loptu petom, a Gundogan je udarcem sa 16 metara ponovo pogodio ugao. Čista demonstracija sile. Do kraja meča u listu strelaca se upisao i Timo Verner.  

Slovenija večeras vrišti od besa i nemoći, Severna Makedonija plače, Poljska i Austrija slave! Poljaci se plasirali na EP, Austrijanci su blizu!

Teorija još postoji, ali slovenačke i makedonske nade o plasmanu na EURO 2020. kroz kvalifikacije, su večeras umrle.

Na EP se pobedom (2:0) nad Severnom Makedonijom plasirala Poljska, dok je Austrija pobedom (1:0) u Sloveniji napravila ključni korak ka istom cilju. Do kraja su ostala još dva kola, ali Slovenci ili Makedonci će samo uz pomoć neverovatnog raspleta uspeti da preskoče Austrijance koji drže sve u svojim rukama i imaju dve meč lopte.

Poljska je u Varšavi uz mnogo muke ipak uspela da opravda ulogu favorita i slomije otpor nezgodnih Makedonaca koji su sanjali iznenađenje i pobeda sa kojom bi se potpuno ravnopravno uključili u borbu za jedno od prva dva mesta.  

Izdržali su Makedonci udarni nalet Poljaka u uvodnih 20 minuta igre kada je Zjelinski pogodio stativu i do kraja poluvremena se odlično branili. Levandovski je bio potpuno neutralisan. Ali Makedonci nisu uspevali da priprete protivniku osim šuta Alioskog koji je zaustavio Ščensni i bilo je samo pitanje kada će golman Dimitrievski kapitulirati.

Poljaci su dodali gas u drugom poluvremenu, selektor je ubacio adute sa klupe i uveo Milika i Frankovskog umesto Šimanskog i Grosickog što mu se brzo isplatilo. Čikagov vezista Frankovski se sjajno ubacio pred gol Severne Makedonije u 74. minutu, skinuo šut sa noge Levandovskom i postigao prvi gol u dresu nacionalnog tima! Nije mogao da izabere bolji momenat...

Grogirani Makedonci nisu uspeli da se oporave i da uzvrate. Ubrzo su primili i drugi gol. Milik je u 80, minutu postigao fenomenalan gol udarcem sa 20 metara i rešio sve dileme. Poljska je izborila plasman na Evropsko prvenstvo.

Severnoj Makedoniji ostaje teoretska šansa. Moraju u sledećem kolu da pobede u Austriji sa više od tri gola razlike, potom u poslednjem da savladaju Izrael, a da Austrija izgubi u Letoniji. Neće se desiti...

U paklenoj atmosferi u Stožicama kakva dugo nije viđena na utakmicama slovenačke reprezentacije, komšije iz Austrije su servirale domaćima hladan tuš i minimalnom pobedom u direktnom duelu zakoračile ka plasmanu na Evropsko prvenstvo.

Slovenija je mogla da pobedom preskoči Austriju na drugom mestu i da sve drži u svojim rukama pred poslednja dva kola. Ali nije uspela... Sada joj kao i Severnoj Makeodniji igra samo teorija. Moraju da pobede Letoniju kući i Poljsku u gostima, a da Austrija izgubi od Makedonaca i Letonaca. Ni to nešto što će se desiti...

Austrijancima je pobedu u Ljubljani doneo mladi Hofenhajmov defanzivac  Štefan Poh golom u 22. minutu. Posle kornera Interovog pojačanja Valentina Lazara, Poh je bio najviši u skoku i glavom poslao loptu u mrežu. Nekoliko minuta pre toga je Oblak sjajno zaustavio udarac Gregoriča i videlo se da su Austrijanci došli po pobedu.  

Slovenci su slabo igrali, nisu uspevali da stvore šansu, ali su i debelo otšećeni. U dva navrata su tražili penal zbog igranja rukom Austrijanaca u svom šesanestercu, a čini se da je jedan bio siguran penal. Međutim, u kvalifikacijama nema VAR tehnologije, a sudija Čakir je pogrešio. 

Takođe, Slovenci su oštećeni i u 36. minutu kada je gostujući bek Ulmer zbog divljačkog starta nad Bezjakom trebalo da dobije crveni karton, ali mu je Čakir pokazao samo žuti.

Očekivalo se da Slovenci krenu na sve ili ništa u drugom poluvremenu i da napadnu, ali nisu uspeli. Hteli su, ali nisu znali kako. Austrija je sjasno kontrolisala situacija i uspela da zadrži minimalnu prednost koja je dovela na korak od plasmana na EP.

Rezultati:

Grupa C

Belorusija - Holandija 1:2 (0:2)
/Dragun 54 - Vajnaldum 32, 41/

Estonija - Nemačka 0:3 (0:0)
/Gindogan 52, 58, 71/

Tabela: Holandija 15, Nemačka 15, Severna Irska 12, Belorusija (+1) 4, Estonija (+1) 1.

U novembru: Severna Irska - Holandija, Nemačka - Belorusija (16.11), Holandija - Estonija, Nemačka - Severna Irska (19.11).

Grupa E

Mađarska - Azerbejdžan 1:0 (1:0)
/Korhut 10/

Vels - Hrvatska 1:1 (0:1)
/Bejl 40+3 - Vlašić 9/

Tabela: Hrvatska (+1) 14, Mađarska (+1) 12, Slovačka 10, Vels 8, Azerbejdžan 1.

U novembru: Azerbejdžan - Vels, Hrvatska - Slovačka (16.11), Vels - Mađarska, Slovačka - Azerbejdžan (19.11).

Grupa G

Slovenija - Austrija 0:1 (0:1)
/Poš 21/

Poljska - Severna Makedonija 2:0 (0:0)
/Frankovski 74, Milik 80/

Izrael - Letonija (utorak, 20.45)

Tabela: Poljska 19, Austrija 16, Severna Makedonija 11, Slovenija 11, Izrael (-1) 8, Letonija (-1) 0.

U novembru: Slovenija - Letonija, Izrael - Poljska, Austrija - S. Makedonija (16.11), Poljska - Slovenija, Letonija - Austrija, S. Makedonija - Izrael (19.11).

Grupa I

Kazahstan - Belgija 0:2 (0:1)
/Batšuai 21, Munie 53/

Škotska - San Marino 6:0 (3:0)
/Mekgin 12, 27, 45+1, Šankland 65, Findlej 67, Armstrong 87/

Kipar - Rusija 0:5 (0:2)
/Čerišev 9, 90+2, Ozdoev 23, Dzjuba 79, Golovin 89/

Tabela: Belgija 24, Rusija 21, Kipar 10, Škotska 9, Kazahstan 7, San Marino 0.

U novembru: Kipar - Škotska, San Marino - Kazahstan, Rusija - Belgija (16.11), Belgija - Kipar, San Marino - Rusija, Škotska - Kazahstan (19.11).

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar