EP: Belgija rutinski u Kazahstanu! Holandija na EP-u!

Fudbaleri Belgije savladali su na gostovanju Kazahstan sa 2:0, u meču osmog kola grupe I kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.  Belgijanci potvrdili klasu uz Azarovu sjajnu asistenciju.  Strelci su bili Batšuaji i Menije - 2:0.  Rusi ovako moćni nisu bili od Aršavina i Pavljučenka - Čerišev i Dzjuba idu na Euro! Het-trik Mekgina kao upozorenje Orlovima pred baraž mečeve! Škoti će u Ligi nacija imati drugu šansu. . .  Bolesnik je ozdravio, Holandija se vratila! Posle šest godina, opet će Lale na veliko takmičenje! Heroj je Đini Vajnaldum koji je dao i evrogol.

Fudbal 13.10.2019 | 19:55
EP: Belgija rutinski u Kazahstanu! Holandija na EP-u!
Ovo je njihova osma pobeda iz isto toliko mečeva, a zanimljivo "crveni đavoli" su najefikasnija reprezentacija u ovom ciklusu.

Do osmog uzastopnog trijumfa, u meču bez rezultatskog značaja, vodili su je Miši Batšuai i Toma Menije.

Podsetimo, Belgija je prva selekcija koja je obezbedila plasman na kontinentalno takmičenje.

Belgijanci su potvrdili klasu. Imali su od ranije u džepu plasman na Evropsko prvenstvo, a danas su na gostovanju Kazahstanu samo dodatno pokazali koliko su jaki pa su u nebitnoj utakmici po njih izašli kao pobednici rezultatom 2:0 (1:0).

Da igraju Belgijanci dobar fudbal mogli smo da se uverimo već u 21. minutu kada je posle sjajne akcije na asistenciju Praeta Miši Batšuaji pogodio za prednost Belgijanaca.

Kako su reprezentativci Belgije počeli prvo poluvreme, tako su nastavili u drugom. Eden Azar je poslao stvarno fenomenalnu asistenciju do Tome Menijea koji je dobro završio akciju. Zaista je Azar pokazao kakva je klasa od igrača kod ovog poteza.

Koliko su Crveni đavoli zapravo moćni pokazuje i činjenica da im je ovo osma pobeda u kvalifikacijama, da imaju odnos u golovima 30:1 i da im je ovo 24. osvojen bod u osam mečeva.

Sa druge strane Kazahstanu je ovo treći poraz zaredom u kvalifkacijama, ali ova reprezentacija zapravo nema šansu da se plasira na Evropski šampionat.

Belgija sada ima 24 boda, dok je Kazahstan na sedam osvojenih bodova.

Rusi ovako moćni nisu bili od Aršavina i Pavljučenka - Čerišev i Dzjuba idu na Euro! Het-trik Mekgina kao upozorenje Orlovima pred baraž mečeve! Škoti će u Ligi nacija imati drugu šansu...

Belgija je bila bolja u Briselu, ostatak je bio lagana šetnja. Fudbalska reprezentacija Rusije se i peti put uzastopce plasirala na kontinentalu smotro pošto je sa rutinskih 3:0 vizirala mesto na Euru 2020. i pride poslala Škotsku da pokuša da do tamo dođe kroz baraž Lige nacija u kojoj će joj jedan od tri potencijalna rivala izvesno biti i izabranici Ljubiše Tumbakovića.

Otom-potom, da se vratimo prvo na Ruse, jesu redovni učesnici evropskih prvenstava, ali utisak je da ovako moćno nisu izgledali još od 2008. kada su predvođeni Andrejom Aršavinom i Romanom Pavljučenkom stigli čak do polufinala u kome ih je pregazila šampionska generacije Španije u nastajanju.

Nije baš realno da Rusi već sada maštaju o samoj završnici Eura, tek treba da u revanšu sa Belgijom pokažu mogu li zaista protiv najboljih na Starom kontinentu, ali ova generacija realno odskače od  evropskog proseka. Dva puta su tukli Škotsku, dva puta Kazahstan, a evo dva puta i Kiprane, koji nisu izdržali ni 25 minuta.

I bod je bio dovoljan Rusima, ali Stanislav Čerčesov nije želeo ništa da prepusti slučaju, od prvog minuta je Zbornaja komanda vršila strahovit pritisak na Kiprane, a oni na to nisu bili spremni. Denis Čerišev je pride bio prilično raspoložen, načeo je domaćina i pride namestio dva druga gola za goste. Odličan je – već to postaje konstanta – bio i Artjom Dzjuba,  koji sa 31 godinom igra fudbal života. Nije više luda glava, sad je surovi egzekutor, fudbalski tenk sa prefinjenom tehnikom.

Istini za volju, Rusima je put do bodova olakšan već u 27. minutu kada je Kostas Laifis otvorenim stopalom krenuo u jedan start, isprva mu je naš Srđan Jovanović pokazao žuti karton, ali se ubrzo predomislio i dao mu i direktan crveni, sasvim opravdano, mogao je lako da polomi nogu Sergeju Petrovu. Nije uostalom taj detalj bio ključan, kad su Kiprani ostali sa desetoricom na terenu Rusi su već imali dva gola prednosti.

Rusi dakle sa Belgijancima idu na Euro, u novembru će u Sankt Peterburgu odlučivati o tome ko će se izboriti za privilegiju da kaže da je plasman izborio kao prvoplasirani iz grupe. S obzirom da je Belgija u prvom meču kao domaćin slavila sa 3:1, Rusima igra samo pobeda od 2:0 ili ona od tri gola razlike. Mada, kome je uopšte bitno da li si prvi ili drugi u kvalifikacijama?

Još manje je važno ko će biti treći. Sad su tu Kiprani, u sledećem kolu će tu poziciju braniti od Škotske, ali to ništa neće promeniti. Kiprani su svoje završili, Škoti će plasman na Evropsko prvenstvo pokušati da izbore kroz baraž Lige nacije. Kao prvoplasirani iz jedne od četiri grupe u Ligi C za rivale će izvesno imati Srbiju, kako sada stvari stoje i Norvešku (oni bi doduše možda mogli i direktno na Euro ako u sledećem kolu savladaju Rumune u gostima, a potom i Farska Ostrva kod kuće), dok će četvrti učesnik baraža, bar prema postojećem stanju, biti određen žrebom. Kandidati su Bugarska, Izrael, Mađarska i Rumunija, naravno, sve pod uslovom da Finska zadrži drugo mesto u Grupi J, ispred Jermenije i Bosne i Hercegovine.

Sve to nimalo ne dotiče Škote, oni su prvi sigurni učesnici baraža, večeras su se protiv San Marina samo raspucavali. Na kraju 6:0 uz het-trik Aston Vilinog Džona Mekgina. Obratićemo pažnju na njega, ali golovi protiv San Marina nikoga neće zaplašiti. Uostalom, da bi Srbija i došla do duela sa Škotskom potrebno je da i jedni i drugi prethodno dobiju prve mečeve baraža. Orlovi bi trebalo da ukrste koplja sa Norveškom, Škotska sa Finskom ili već jednom od one četiri ekipe koje će možda na žreb.

GRUPA I

Nedelja

Kazahstan - Belgija 0:2 (0:1)
/Batšuaji 21, Menije 53/

Kipar - Rusija 0:2 (0:2)
/Čerišev 9, Ozdojev 23/

Škotska - San Marino 6:0  (3:0)
/Mekgin 12, 27, 45, Šenkland 65, Findli 67, Armstrong 86/



Mađarska preživela: Azerima poništen gol u sudijskoj nadoknadi! 

Mađarska se vratila posle katastrofe u Splitu. Tim Marka Rosija pobedio je u, vrlo verovatno, najvažnijem meču dosadašnjeg toka kvalifikacija. Pred 12 hiljada ljudi u Budimpešti, pao je Azerbejdžan, pa je mađarski san o novom učešću na Prvenstvu Evrope nastavio da živi.

Mađari su prišli Hrvatskoj na bod, prestigli Slovačku i Vels, i sada na miru mogu da čekaju ishod duela iz Kardifa posle kojeg će mnogo toga biti jasnije. Našim severnim susedima ostao je samo još jedan meč u ovim kvalifikacijama, i deluje da bi sami mogli da odrede sudbinu u novembru kada gostuju u Velsu.

Mađarska je odigrala  tešžak psihološki meč, znajći da nema pravo na grešku. Azerbejdžan ne pripada ni društvu prosečnih evropskih selekcija, ali ume da bude nezgodan. Posebno kada u defanzivnom rovu čeka šansu. I tim hrvatskog stručnjaka Nikole Jurčevića definitivno je mogao da zaprži čorbu Mađarskoj. Pri minimalnom vođstvu domaćina u zaostavnom vremenu štoper gostiju Mustafadze je uspeo da pokupi jedan odbitak i pogodi mrežu Mađara. Počeli su svi na stadionu da se hvataju za glavu, ali je na intervenciju pomoćnika Holanđanin Higler ponipštio pogodak zbog navodnog igranja rukom. Vrlo diskutabilna odluka. 

Mađarima je pao kamen sa srca već u desetom minutu. Levi bek solunskog Arisa Mihalji Korhuti napravio je potez karijere. On je posle kornera sačekao odbijnu loptu na 30 metara od gola Azera. Nije mnogo oklevao, šutirao je iz prve i pogodio centar mete. Bio je to savršen udarac koji je završio u daljem uglu gostiju.

Jesu Mađari imali u nastavku više od igre. Imali su i više konkretnih pokušaja. Međutim, Italijan Marko Rosi je odlučio da ne rizikuje previše. Mađari su do pomenutog poništenog gola rutinski branili prednost. Na kraju su iščupali pobedu... 

GRUPA E

Nedelja

Mađarska - Azerbejdžan 1:0 (1:0)
/Korhuti 10/

20.45: Vels - Hrvatska



Bolesnik je ozdravio, Holandija se vratila! Posle šest godina, opet će Lale na veliko takmičenje! Heroj je Đini Vajnaldum koji je dao i evrogol.

Posle dva propuštena velika takmičenja (EP 2016. i Mundijal 2018.), Holandija se vratila!

Jedna od najvećih fudbalskih sila je ozdravila posle teške bolesti i opet će igrati na završnici protiv najjačih. Holanđani su večeras pobedom u Belosuriji od 2:1 suštinski obezbedili plasman na Evropsko prvenstvo naredne godine.

Teorija kaže da Lale još nisu overile vizu za EP, ali je suština drugačija. Dva kola pre kraja imaju tri boda više od Severne Irske i Nemačke (utakmica manje). Nemci će večeras protiv Estonije i zvanično overiti plasman na evropsku smotru, a Holanđani će to teoretski potvrditi u poslednja dva kola.

Posle večerašnje pobede, sa tri boda više i boljim međusobnim skorom (3:1), gostuju Severnoj Irskoj u pretposlednjem kolu za mesec dana. Pobeda i remi im garantuju jedno od prva dva mesta. Čak i poraz od jednog gola razlike ih pred poslednje kolo ostavlja ispred Iraca. A čak i u slučaju ubedljivijeg poraza su opet favoriti jer u poslednjem kolu dočekuju Estoniju, a Severna Irska gostuje Nemačkoj. Dakle, sve je gotovo...

Holanđani su kroz Ligu nacija lansirali novu generaciju koja je kvalitet pokazala i u ovim kvalifiacijama za EP. Selektor Kuman je iskristalisao tim koji se neće menjati mnogo. Tu je 20-ak ihgrača koji su osnova reprezentacije. Temelj ispred golmana Silesena čini sjajni štoperski par Van Dajk – De Liht. Bekovi (Blind, Damfris, Feltman, van Anholt, ponekad i Hatebur) se menjaju u zavisnosti od protivnika i stila. Igrom diriguje mladi maestro Frenki De Jong kojem u veznom redu sjajno pomažu Đini Vajnaldum iz Liverpula, Atalantin motor Marten De Ron, Ajaksov biser Doni van de Bek, a pponekad iskusni Strotman iz Marselja, Toni Viljena iz Kasnodara i mladi Rosario iz PSV Ajndhovena. Po krilima dejstvuju brzonogi Babel, Depaj, Kvinsi Promes, Bergvajn, Berhujs, a na kraju se pojavio i centarfor „ubica“ u vidu supertalentovanog Donijela Malena iz PSV Ajndhovena koji je opasnije oružje od korpulentnog Luka de Jonga.

Kuman je večeras u Belorusiji malo istumbao tim u odnosu na onaj koji je pre nekoliko dana pobedio Severnu Irsku. Ofanzivnog beka Damfrisa je zamenio defanzivniji Feltman, Van de Bek je počeo umesto defanzivnijeg De Rona, Malen umesto Depaja, a Promes umesto Babela.

A meč je rešio heroj iz senke – Žoržinjo Vajnaldum. Vezista Liverpula je postigao oba gola na neugodnom gostovanju i doveo Holandiju pred vrata raja.

U orvih 15 minuta je Holandija držala skoro 80 odsto loptu u svom posedu, ali nije uspevala da stvori šanse. Konačno, posle pola sata igre su Lale otključale belorusku bravu. Promes i Malen su kombinovali, Ajaksovo krilo centriralo, a Vajnaldum se u svom stilu ubacio iz drugog plana na peterca i glavom zatresao mrežu. Nastavili su Holanđani da napadaju i posle vođstva, hteli da sve reše i uspeli su. Opet Vajnaldum! Ovoga puta je odapeo strelu sa 20 i kusur metara i postigao evrogol.

Belorusija je uspela da smanji na početku drugog poluvremena golom Draguna, ali je Holandija znalački držala loptu u nastavku i kontrolisala situaciju. Mogli su da postignu i treći gol, ali su Malen i Vajnaldum promašili dobre šanse.

Ipak, i ovih 2:1 je bilo dovoljno da se napravi ključni korak ka plasman na Euro, a konačno slavlje će biti u novembru. Na gostovanju Severnoj Irskoj ili kući protiv Estonije. Bitno je da su se Holanđani vratili. Nedostajali su na velikim takmičenjima.

GRUPA C

Nedelja

Belorusija - Holandija 1:2 (0:2)
/Dragun 57 . Vajnaldum 32, 41/

20.45: Estonija - Nemačka



Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar