Najtalentovanija generacija Nigerije u 21. vijeku!

Džerardov đak zakinuo Brazil za pobedu! U Singapuru 1:1!

Fudbal 13.10.2019 | 20:40
Najtalentovanija generacija Nigerije u 21. vijeku!
Jeste prijateljska utakmica, ali jeste to bio i najjači sastav Brazilaca sa sve Nejmarom – on je doduše već posle 11 minuta morao van terena zbog povrede zadnje lože – Tijagom Silvom, Markinjosom, Danijem Alvesom, Felipeom Kutinjom, Robertom Firminom... I jeste Brazil bio bolji – mnogo bolji – ali fudbalski fanatici iz Nigerije imaju zbog čega da budu zadovoljni. Super Orlovi su u Singapuru odigrali 1:1 protiv najbolje selekcije najfudbalskije zemlje sveta i to sa startnom postavom koja je u proseku imala 22,7 godina!

Ponavljamo, Brazil je bio bolji, dosta bolji. Imao je sijaset prilika da okrene utakmice nakon što je prvi primio gol. Međutim, to ne umanjuje uspeh autsajdera iz Nigerije. Tradicionalno je to reprezentacija koja vrca od talenta. I tradicionalno joj je – kao i većini afričkih selekcija – nedostajlo discipline i organizacije u igri. Danas je to izgledalo prilično dobro, posebno ako imamo u vidu da je južnoamerička ekipa imala loptu u posednu otprilike 70 odsto vremena, pa su se Afrikanci većim delom utakmice branili. Bilo je propusta, nije da nije, da su Brazilci, pre svih Kutinjo, bili malo prisebniji u završnici pitanje pobednika ne bi se ni postavljalo, ali svejedno ostaje utisak da je ova generacija Nigerije uprkos godinama fudbalski zrelija od nekih ranijih.

Uostalom, govorio je o tome pre utakmice i selektor Gernot Ror istakavši da u ovoj selekcija ima i nekoliko igrača rođenih u Evropi, poput štopera Vilijama Trost Ekonga (Holandija), rezervnog golmana Maduke Okođeja (Nemačka), Semi Ađajija i njegovog sugrađanina iz Londona Džoa Ariba. Svi oni su, tvrdi nemački trener, doneli u tim nešto drugačiju kulturu, nešto ozbiljniji pristup fudbala.

A upravo je Aribo i postigao taj jedan gol za Nigeriju. Nantov Mozes Simon je sa levog krila poslao loptu ka 23-godišnjem fudbaleru Glazgov Rendžersa, odlično igra cele sezone kod Brendana Rodžersa, a on je lukavo prilepio za stopalo, lako obišao Markinjosa i matirao Edersona za 1:0.

I u tom prvom poluvremenu Brazilci su bili opasniji, ali tada razlika nije bila toliko očigledna. Umeli su Nigerijci opasno da uzvrate iz kontre. U drugom poluvremenu je Brazil krenuo agresivnije ka protivničkom golu. I kad je Kazemiro već u 48. minutu prvi natrčao na odbitak posle Markinjosovog udarca izjednačio za 1:1 činilo se da je samo pitanje vremena kad će Selesao okrenuti Nigeriju.

Ispostavilo se i da neće. Odlično su se Nigerijci držali pod pritiskom, iako to nije tako uobičajeno za afričke ekipe. Pred sam kraj su se odvažili i da ponovo krenu u napad, mada je Kutinjo imao najbolju priliku za gol, ali je sa šest ili sedam metara na gol liniji tukao pravo u Ađajija.

Ostalo je ipak 1:1, pa ostaje samo da vidimo da li će ovaj rezultat uspeti da zadrži Rora na klupi Nigerije. Još pre početka meča spekulisalo se da će Nemac podneti ostavku posle utakmice. Dosadile su mu stalne kritike na račun njegovog rada. Ali i to je Afrika. Ili te obožavaju ili te mrze. Sad se možda predomisle, bez obzira na to što je u pitanju samo prijateljska utakmica. Ova generacija ima strašan potencijal. Možda je čak možemo nazvati najtalentovanijom nigerijskom selekcijom u 21. veku.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar