Intervju Điđija Bufona...

Branim i kada spavam, penzionisao bih se da nije bilo PSŽ-a! “Posle onih makazica koje je dao protiv nas u dresu Reala pitao sam ga koliko ima godina. Nasmejao se i rekao ´Imam 33, nije loše, zar ne?"

Fudbal 14.10.2019 | 22:30
Intervju Điđija Bufona...
Verovatno bi svako od nas kada bi imao šansu da razgovara sa Đanluiđijem Bufonom pokušao da se dotakne što je moguće više tema, da ga pita za sve što mu padne na pamet.

Takvu privilegiju su imali novinari na Festivalu sporta u Trentu gde su ga pitali o trenerima, Kristijanu Ronaldu, penziji, Zlatnoj lopti, Ligi šampiona.

Da ne dužimo…

Koliko je poziv golmana važan za Bufona?

"Zapravo, pravim parade u toku sna. Možda su to one koje nisam uspeo da napravim tokom karijere", nasmejao se Bufon na početku razgovora.

Postoji ta neka sila koja ga i dalje drži aktivnim igračem, odnosno golmanom, iako Bufon ima 41 godinu.

"Veoma sam kompetitivan i to što i dalje igram postoji razlog za to. Volim rivalitet, ali mržnja je ponižavajuća za svakog čoveka".

Interesovalo je novinare kako Bufon gleda na odluku Antonija Kontea da preuzme Inter.

"Volim Kontea, bio mi je prvi saigrač, kapiten, moj trener u Juventusu i u reprezentaciji. Znam ga i kao čoveka i kao profesionalca, tako da ne mogu ni za šta da ga optužujem. Uvek je bio jako fer u odnosu prema ekipi, sposoban da zaista uči fudbalu".

O Konteovoj posvećenosti…

"Konte nije mogao da spava noću ako njegov tim ne igra na način na koji on želi. Razumem navijače Juventusa, ali moraju da krenu od ideje da je Antonio neko ko mora da bude poštovan jer je dao sve od sebe u Juventusu i došao do velikih rezultata. O njegovim izborima može da se debatuje, ali ono što je dao i dobio od Juventusa je posebno".

Bufon je dobio pitanja o trenerima koji su ga trenirali tokom karijere. Prisetio se mnogih.

"Najteži je sigurno bio Konte. Najzanimljiviji Renco Ulivijeri, ali i Maks Alegri. Mauricio Sari je sigurno najzahtevniji trener kog sam imao. Karlo Ančeloti je neko kome najviše dugujem. Ako je Nevio Skala imao ludu ideju da mi da šansu za debi u Parmi, Karlo je bio još luđi jer sam mu bio prvi izbor isprd Luke Bučija, mog dobrog prijatelja".

Mnogima je pomalo čudna odluka bila da ode u Pari Sen Žermen.

"Osetio sam potrebu da imam to iskustvo, da odem iz komforne zone. Nije bilo garancija da će se završiti sve kako treba, ali je činjenica da me je to sve načinilo kompletnijom osobom".

Da nije bilo toga, verovatno bi se penzionisao.

"Želeo bih da se zahvalim PSŽ-u na šansi jer bih se bez toga verovatno penzionisao prošle godine. Razgovarao sam sa Andreom Anjelijem o tome i rekao mi je da bi mi to bilo pozitivno iskustvo"

Nekako je bilo prirodno da se vrati u Juventus i tu završi karijeru.

"Ipak, u jednom momentu sam osetio poziv kuće i porodice. To što sam dolazio dva vikenda mesečno nije bilo dovoljno za mene. Odlučio sam da se vratim u Torino, ali to nije bio jedini razlog. Želeo sam da zatvorim krug sa životnim saigračima i da se uklopim u manje važnu ulogu nego što sam imao ranije".

Bufon nikada nije osvojio Ligu šampiona, ali veruje da zato nije kasno.

"Dolazim iz sportske familije, naučio sam rano o važnosti napredovanja. Ne osećam da sam dao svih 100 odsto, možda mi nedostaje 15 odsto koji su mi potrebni za veliko finale moje karijere".

Prisetio se Bufon svoje saradnje sa čuvenom trojkom štopera koje naziva braćom i ističe da bi sa njima smeo da ode u bilo kakav rat. A pričao je i o Kristijanu Ronaldu, sadašnjem saigraču.

"Posle onih makazica koje je dao protiv nas u dresu Reala pitao sam ga koliko ima godina. Nasmejao se i rekao ´Imam 33, nije loše, zar ne?", kaže Bufon i nastavlja:

"Pomislio sam ´Pogledaj ti ovo ku... sina. Ako ne možeš da ih pobediš, pridruži im se. Moram da kažem, Kristijano je veoma dobar čovek, provodimo dosta vremena u diskusijama i pripremama nekih stvari. Bio je za mene prijatno iznenađenje".

Na kraju malo i o Zlatnoj lopti.

"Možda Ronaldo osvoji Zlatnu loptu, a ja se nadam da hoće, jer će to značiti da smo učinili nešto bitno. Znam da ja nisam osvojio nijednu do sada, ali to je jako teško za golmane, jedni kome je to pošlo za rukom je bio legendarni Lav Jašin. Uvek je govorio da ako se ne grizeš posle greške, onda ne možeš da budeš veliki golman. U tom slučaju, mogao bi da budem dobar golman", zaključio je Bufon.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar