Priča: Da li zbog Tomasa il´ ko zna šta li je...?!

Partizan nije ličio na sebe protiv Primorske, a razloga za to je nekoliko. . .

Košarka 13.10.2019 | 22:45
Priča: Da li zbog Tomasa il´ ko zna šta li je...?!
Partizan nije ličio na sebe na gostovanju Primorskoj, nije bio Partizan. Zašto? E, za to ima nekoliko razloga. Kvalitet nije u pitanju, potcenjivanje nije u pitanju, a Trinkijerijeve reči posle meča to možda najbolje opisuju: “igrači nisu došli na utakmicu, bili smo nespremni, možda su mogli da odu na more da love ribu”.

Prvi je poraz u sezoni, ne treba lomiti preko kolena i donositi neke preterane zaključke, ali moramo da se osvrnemo na stvari koje nisu bile dobre, a takvih je bilo nekoliko.

Jedan od razloga poraza možemo pronaći i u činjenici da Rašon Tomas nije igrao zbog povrede kvadricepsa. Radi se o momku koji je najviše pokazao od svih u dosadašnjem toku sezone. Ali, bilo bi odlično po Partizan da je Tomas jedini ´problem´, te da bi sa njegovim povratkom procvale ruže u crno-belom taboru. Ne ide to obično tako. Vratićemo se malo kasnije na Tomasa.

Prvo o ekipi…

Jasno je da je Partizan potpuno zaribao kao tim. Dovoljno je samo pogledati statističke parametre iz Kopra i dosta toga će biti jasno. Bila je ovo jedna od utakmica za zaborav kod Partizanove publike. Ceo Partizan je imao samo sedam  asistencija za 40 minuta, od toga Volden i Jaramaz nijednu. To je apsolutno premalo.

Partizan je šutirao slobodna bacanja samo 59,1%! Imao je 11 skokova manje od protivnika, Primorska je uhvatila ukupno 38 lopti. Partizan je šutirao za tri poena 5/20 što je 25%, imao je na pomenutih sedam asistencija čak 15 izgubljenih lopti i manje ukradenih od Primorske (4:7).

Ukupan indeks korisnosti Partizana bio je samo  40. Samo je jedan košarkaš bio dvocifren i u pitanju je Rade Zagorac sa 10 poena, što se ne pamti. Nemanja Gordić se zaustavio na poenu manje. Ostali - ispod. Da crno-beli nisu malo odigrali bolje poslednju deonicu bili su u opasnosti da ne prebace 50 datih poena za ceo meč, mada i sa ovih 56 moraju dobro da se zapitaju šta i kako dalje.

Trinkijeri je posle meča isticao ključnu reč - “koncentracija”.

“Baš nismo bili spremni da igramo, to je još gore od onoga ´potceniti protivnika´. Igrači nisu bili koncentrisani da igraju košarku. Nismo došli, bilo je jako loše. Primorska je dobra ekipa", prokomentarisao je Trinkijeri posle utakmice.

Partizan je delovao totalno anemično, kao da se prvi put sastao na parketu, i ovo je bila jedna od najlošijih utakmica crno-belih otkako je Andrea Trinkijeri na klupi. Ove sezone je Partizan do sada vezao sve pobede, delovao je dobro, ali ovaj meč iz Kopra crno-beli moraju da shvate kao ozbiljnu opomenu.

Naravno, pominjati umor ovako na samom startu sezone nije baš najpametnije, ali i taj faktor je u današnjoj košarci vrlo brzo primetan, posebno u Partizanovom slučaju gde crno-beli praktično konstantno idu po gostovanjimai do sada su samo protiv Tofaša igrali kod kuće, a gostovanja će tek biti.

Sledi Ritas u Litvaniji već u utorak, potom i dva izuzetno bitna meča, takođe na strani, protiv Mornara i Cedevite koji bi, iako je rani deo sezone, mogli dosta da utiču na kasniji razvoj situacije u sezoni kada je ABA liga u pitanju.

Ako žele da ta tri nezgodna gostovanja prođu što manje ogrebani, crno-beli će morati da zaigraju daleko bolje, posebno u napadu u odnosu na Primorsku, ali i u odbrani u odnosu na prethodne utakmice.

“Treba prvo da pogledamo gde smo grešili. Svakako da je Ritas gledao ovu utakmicu i da će se sprrmati za nas. Na nama je da dignemo glavu i da se spremimo za važnu utakmicu protiv Ritasa", rekao je Gordić posle meča, a kapiten Novica Veličković je dodao da “ovakva utakmica ne sme ponovo da se desi”.

Vratimo se na Tomasa…

Partizan je napravio tim tako da ne zavisi od jednog igrača, mada se čini da je Rašon svojim stvarno dobrim igrama doneo sebi titulu predovdnika tima, iako je uzor utakmica ne baš preveliki. Tomas je bio taj kod koga je išla lopta, on je bio taj koji je zatvarao reket i igrao snažnu odbranu, on je bio taj koji je kreirao sa pozicije četiri, donosio energiju, pa i poene.

Meč Partizana i Primorske je rezultatski bio tu negde, bio je i sličan nekim ranijim utakmicama, samo što je Partizan tada izlazio kao pobednik. Doduše, imao je tada Tomasa, kao recimo u Veneciji gde je Rašon imao 11 poena i 12 skokova, ili na ABA Superkupu gde je imao skoro na svakoj utakmici najbolje brojke.

Nedostaje njegova energija, to je evidentno, isto je važilo i na mečevima Partizana protiv Igokee i Tofaša, ali su crno-beli to uspeli da nadoknade. Protiv Primorske nisu uspeli. I tačno je nedostajao jedan i igrač, ali - jako važno i karakter - poput Tomasa, da malo razmrda tim i energetski i poenterski.

Partizan na sve pomenuto čeka i jedno pojačanje na poziciji dva na tri, pa bi uz dodatnu uigranost, te povratak Tomasa na parket, to trebalo da izgleda sve bolje u nastavku sezone, kao i pre Primorske, naravno i još bolje ako Partizan želi borbu za trofeje, a to se podrazumeva.

Ono u Kopru sinoć stvarno nije bilo dobro…

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar