ABA: I Cedevita Olimpija je na 2-0!

Mekinajter je motor u Ljubljani! Još jedna pobeda ekipe iz glavnog grada Slovenije, za perfektan učinak u prva dva kola.  Miler-Mekintajer je suvo zlato, Simonović stavio tačku, Cedevita Olimpija jedva upucala Cibonu! Američki košarkaš imao je glavnu ulogu u pobedi njegovog tima.

Košarka 13.10.2019 | 19:43
ABA: I Cedevita Olimpija je na 2-0!
Na "jadranskoj" premijeri u Stožicama", ekipa Slavena Rimca opravdala je ulogu velikog favorita protiv šampiona Hrvatske.

Cedevita Olimpija - Cibona 79:70 (21:14, 21:17, 15:17, 22:22)

Energični plejmejker Kodi Miler-Mekintajer bio je najbolji igrač domaćih i sa 24 poena i šest asistencija presudno je uticao na to da domaćin ni u jednom trenutku ne ispusti kontrolu.

Gosti su se borili do kraja, poslednji put zapretili četiri minuta pre kraja, poenima Matica Rebeca posle greške Andrije Stipanovića (za 70:65), ali je tada u prvi plan istupio srpski internacionalac Marko Simonović.

Doskorašnji reprezentativac naše zemlje iskoristio je u finišu važna slobodna bacanja, pa ubacio i trojku, da definitivno slomi otpor gostiju hicem za 77:68.

Simonović je završio meč sa osam ubačenih poena, u večeri u kojoj je krajem druge i treće četvrtine prednost domaćih iznosila po 13 poena.

Posle pobeda protiv Mege i Cibone, Cedevita Olimpija imaće šansu da produži trijumfalni niz u sledećem kolu, na gostovanju Igokei. Potom će u "Stožice" doći Partizan.

Sa druge strane, šampion Hrvatske je doživeo drugi ovosezonski poraz u ABA ligi, jer je u prvom kolu poražen na svom terenu u duelu protiv Mornara (88:92). Zagrepčani će u sledećem kolu u svojoj dvorani ugostiti FMP, još jedan tim koji ima dve pobede.

Teško da je iko mogao da zamisli da će se Cedevita Olimpija ovoliko namučiti sa ekipom Cibone. Doduše, sastav iz Ljubljane je sam kriv, jer nije iskoristio brojne prilike da rezultatski u potpunosti reši meč kada su se Zagrepčani „nudili“. Pobeda je, ipak, upisana nakon nešto bolje igre u samoj završnici meča – 79:70.

Kao što smo pomenuli, mogla je Cedevita Olimpija utakmicu da prelomi u prvoj, pa u drugoj, a onda i u trećoj četvrtini. Svaki put je tim iz Ljubljane stizao do sasvim dobre rezultatske prednosti, koju bi potom prosipao i na kraju dozvolio da se meč rešava u poslednjoj četvrtini. Na kraju je morao da čeka na inspiraciju Kodija Miler-Mekintajera i Marka Simonovića, koji su trojkama rekli da je drame dosta.

Miler-Mekintajer je na kraju upisao 24 poena, a dvocifreni u ekipi iz Ljubljane bili su Blažič sa 12 poena i Boutrajt sa 10 poena. Na drugoj strani, Vucić sa 17 poena i Gibson sa 14 poena predstavljali su najveći problem za Zmajeve.

Na samom početku meča se činilo da Cibona, ipak, neće predstavljati problem za Cedevita Olimpiju. Mnogo problema u realizaciji imali su Zagrepčani, a sa druge strane je stajao raspoloženi Miler-Mekintajer. Koš po koš i Cedevita-Olimpija se polako, ali sigurno odvajala na sigurnu rezultatsku distancu. Nije tu bilo nekih velikih serija, jednostavno, tim iz Ljubljane je igrao pametno i gradio je prednost, koja je na kraju prvog kvartala glasila – 21:14.

Gotovo identična priča je ispričana u drugom kvartalu. Pokušavala je Cibona tu i tamo da se vrati u ovaj meč, ali je uvek odbijana od strane veoma solidne odbrane Slovenaca. Rasla je prednost tima iz Ljubljane do maksimalnih „plus 15“, nakon čega se zagrebački tim donekle trgao i smanjio na 42:31 na poluvremenu.

Napadački vrlo loše su stajale ekipe po povratku sa odmora. Gotovo da se ništa nije pomerilo sa mrtve tačke nakon uvodnih pet minuta treće deonice, a onda je na scenu konačno stupila ekipa Cibone. Zakucavanje Vucića, a potom trojka Bilinovca, kao i dvojka Novačića dovela je Zagrepčane do nade da bi ovaj meč mogli da uvedu bar u nešto neizvesniji tok.

Kratko je trajala radost u taboru Cibone. Zmajevi su ponovo krenuli da „bljuju vatru“ sa distance i trojkama Simonovića i Mulalića su se odlepili na 13 poena prednosti. Do kraja četvrtine, Cibosi su se koliko-toliko konsolidovali i u poslednjih deset minuta igre uneli zaostatak od devet poena – 57:48.

Ipak, Cibona nije želela da se preda. Odličnom sekvencom na startu poslednje deonice prišli su Cedevita Olimpiji na svega tri poena zaostatka i dobili smo ono što smo priželjkivali – veliku dramu!

Zmajevi gotovo ništa nisu mogli da pogode, ali su nekako uspevali da se održavaju „iznad vode“. Miler-Mekintajer, Stipanović i Boutrajt su uz jedvite jade pogađali i čuvali su prednost Cedevita Olimpije. Slaven Rimac je na vreme reagovao tajmautom, uspeo je da utegne odbranu, nakon čega su usledili i pravi „plodovi“ na drugom kraju terena.

Trojka Miler-Mekintajera, a potom i Simonovića stavili su tačku na kraj svakih nadanja Cibone. Cedevita Olimpija je tada otišla na nedostižnih 11 poena prednosti, koje je bez problema očuvala do kraja – 79:70.

Cedevita Olimpija: Krušlin, Boatrajt 10, Krampelj, Hopkins 5, Vujačić, Murić 5, Mulalić 6, Miler-Mekintajer 24 (6 as), Blažič 12, Stipanović 5 (12 sk), Simonović 8, Cirbes 4.

Cibona: Ret 2, Bilinovac 10, Rebec 4 (9 as), Bundović 1, Vucić 17, Kovač, Novačić 4, Prkačin 7, Rozić 6, Ljubičić 2, Gibson 14, Ramljak 3.

REZULTATI 2. KOLA:

Cedevita Olimpija - Cibona 79:70
Crvena zvezda - Budućnost 20.00

u ponedeljak

Zadar - Krka 18.00

odigrano u subotu:

Primorska - Partizan 68:56
Mornar - Igokea 92:78

odigrano u petak:

FMP - Mega 98:79

TABELA: FMP 2-0, Mornar 2-0, Cedevita Olimpija 2-0, Zvezda 1-0, Budućnost 1-0, Primorska 1-1, Partizan 1-1, Krka 0-1, Zadar 0-1, Igokea 0-2, Cibona 0-2, Mega 0-2.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar