RUS - ŠPA 1:1: Himki "udario" Baskoniju, Barsa vratila Zenitu!

Barsa ubedljiva u St. Peterburgu, Himki bolji od Baskonije! Košarkaši Barselone i Himkija ostvarili su pobede u drugom kolu Evrolige.  Himki posle dva kola ima dve pobede, Baskonija je sa skorom 1-1 na početku Evrolige. Barselona ubedljiva protiv Zenita.  Kad Barsa nagazi do daske, spasavaj se ko može - Zenit zaleđen na minus 24; Šved 50. put zaredom dvocifren. . .  Bogati klub iz Sankt Peterburga katastrofalno započeo prvu sezonu u Evroligi. . .  Nezaustavljivi Micić vodio Efes do prve pobede! Srpski plejmejker Vasilije Micić dominirao je u meču protiv Albe i doneo prvu ovosezonsku pobedu Anadolu Efesu u Evroligi.

Košarka 11.10.2019 | 21:28
RUS - ŠPA 1:1: Himki "udario" Baskoniju, Barsa vratila Zenitu!
Utakmice 2. kola Evrolige, koje su igrane u petak, obeležili su dueli ruskih i španskih klubova. Oba meča igrana su na istoku Evrope, a učinak je polovičan, po jedna pobeda za Ruse i Špance.

Katalonci su slavili na gostovanju Zenitu sa 87:63 i tako došli do novom trijumfa u elitnom takmičenju.

Najbolji pojedinac na meču bio je Kajl Kjurik sa 24 poena, uz tri skoka i isto toliko asistencija.

Dvocifreni su još bili Nikola Mirotić sa dabl-dabl učinkom (17p+10sk), Viktor Klaver dodao je 12, a Brendon Dejvis 10 poena.

Domaći, nakon teškog poraza od Albe u 1. kolu, dobro su se držali u većem delu meča, međutim, Barselona je u 4/4 ruski tim svela na samo sedam poena, što im je na kraju donelo i ubedljiv trijumf.

Zenit u svojim redovima nije imao naročito raspoloženog igrača, a najefikasniji bio je Evgeni Voronov sa 10 poena.

Zenit je sve do polovine meča bio ravnopravan rival Barseloni. Međutim, Katalonci su u nastavku utakmice dodali gas i na kraju slavili ubedljivu pobedu – 87:63 (19:20, 24:20, 16:16, 28:7).

Ključna je bila poslednja četvrtina u kojoj je ekipa Svetislava Pešića napravila čak "plus 21".

Kajl Kjurik predvodio je Barselonu sa 24 poena, dok je Nikola Mirotić ubacio 17, uz 10 skokova.

Barselona je posle Istanbula osvojila i Sankt Peterburg! Premijera Zenita u Evroligi pred svojim navijačima nije bila baš najsjajnija, ako ćemo rezultatski. Sve do poslednje deonice ruski tim držao je utakmicu u egalu, posle 30 minuta bio u zaostatku samo tri poena, ali katastrofalan ulazak u završnih 10 koštao ga je ubedljivog poraza - 63:87. 

Četa Svetislava Pešića izgledala bukvalno kao da dozira. Kao da sve do te poslednje četvrtine nije držala papučicu gasa prilepljenu za patos. U takvom odnosu snaga Zenit je životario, ali kada su gosti "zategli" odbranu, počeli bolje da grade pod košem - razlika je počela da raste i tako je bilo sve do kraja meča.

U prvih pet minuta četvrte četvrtine Zenit je ubacio samo tri poena?! Bila je to trojka Vila Tomasa. Za to vreme gosti su postigli 11 poena, razliku podigli na plus 11 i trasirali put ka pobedi.

Tajm-aut Đoana Plaze ništa drastičćno nije promenio. Katalonci su se vratili na teren rešeni da što pre reše meč. Odgovornost je preuzeo Nikola Mirotić. Posle pet promašenih trojki šestu je ubacio za 75:61, a onda je u narednom napadu ukrao loptu, pa sam završio akciju i zakucao poslednji ekser u Zenitov kovčeg - 77:61. Toliko o tome da li je Barsa povukla pravi potez kada je u povratnika iz NBA lige uložila silne milione...

Španci, zanimljivo, nisu povukli ručnu ni pošto su rešili pitanje pobednika. Zenit se predao, a Barselona do vrha napunila njihov koš. Tako su domaći ostali u većem minusu nego prošle nedelje u Nemačkoj. Protiv Albe -20, večeras -24. Loš start za bogati ruski tim u Evroligi...

U pobedničkom sastavu blistao je Kajl Kjurik sa 24 poena i šutem za tri 4/4. Mirotić se zaustavio na 17 koševa, na šta je dodao i 10 skokova - pet ofanzivnih, dok su Viktor Klaver i Brendon Dejvis dodali 12, odnosno 10.

Čast ruske košarke večeras je odbranio Himki, savladavši Baskoniju rezultatom 79:76. Bilo je to očajno šutersko veče obe ekipe, pogotovo kada govorimo o paljbi sa distance. Ni jedan ni drugi tim nisu prebacili 20 odsto za tri poena...

Iako ponovo nije imao najsjajnije šutersko veče, Aleksej Šved postigao je najviše poena – 21, uz osam asistencija.

Ruski plejmejker je za tri poena šutirao 1/8, za dva 5/11, a imao je i pet izgubljenih lopti.

Za razliku od njega, visoke indekse korisnosti imali su Janis Tima (18p+4as+3sk) i Džeremi Evans (17p+6sk+2as).

Kod Baskonije istakao se Tornike Šengelia sa dabl-dabl učinkom (18p+10sk), a dvocifreni su još bili Pjerija Henri sa 14 i Luka Vildosa sa 10 poena.

Himki je odlično započeo trku za Top 8 u Evroligi.

Posle pobede nad Makabijem na startu takmičenja, ruski klub je i u drugom meču, odigranom takođe na svom parketu protiv Baskonije, zabeležio trijumf. Baš kao i protiv "ponosa Izraela", Himki nije bio ubedljiv, ali mu se piše druga pobeda, Špancima prvi poraz u elitnom evropskom takmičenju.

Himki – Baskonija 79:76 (27:17, 16:22, 19:16, 17:21)!

Domaćin je imao vrlo raspoložen trio – Aleksej Šved, Janis Tima i Džeremi Evans. Oni su i u ubacili gro poena za Himki, s tim što je prednjačio Šved sa 21 i čak osam asistencija.

U poraženoj ekipi istakao se Tornike Šengelija sa "dabl-dabl" učinkom - 18 poena i 10 skokova.

Nezaustavljivi Micić vodio Efes do prve pobede! Srpski plejmejker Vasilije Micić dominirao je u meču protiv Albe i doneo prvu ovosezonsku pobedu Anadolu Efesu u Evroligi. Odlični Vasa Micić – i poeni i asistencije: Efes bolji od Albe. Plejmejker reprezentacije Srbije postigao 21 poen i upisao čak 13 asistencija u pobedi Anadolu Efesa protiv Albe.

Efes je na domaćem terenu savladao Albu posle dramatične završnice i produžetka, rezultatom 106:105.

To je bio prvi poraz nemačkog predstavnika, a prva pobeda turskog.

Briljantni Micić odigrao je više od 40 minuta i došao do 23 poena (7/16), tri skoka, 13 asistencija i četiri ukradene lopte, uz samo dve izgubljene.

Obe ekipe su se smenjivale u vođstvu tokom tri četvrtine, a češće je prednost imao Efes. Najveći plus tima Ergina Atamana bila je pet poena, a Alba je preuzela inicijativu u poslednjem kvartalu.

Tim iz Berlina poveo je na ulasku u četvrtu četvrtinu i tu prednost održavao maltene do samog kraja.

Gosti su napravili seriju od 5:0 i poveli sa 93:90, ali je onda usledila serija Micića koji je pogodio dva slobodna bacanja, a onda i trojku za 95:93.

Pejton Siva je na 54 sekunde do kraja izborio dva bacanja i pogodio ih oba za 95:95, a do kraja meča ni Piters ni Larkin sa jedne, te Sikma sa druge strane nisu uspeli da daju koš za pobedu.

Alba je vidno istrošena ušla u dodatnih pet minuta i nije imala snage da kompletira veliko iznenađenje.

Pored Micića istakao se Šejn Larkin sa 26 poena, te po pet uhvaćenih lopti i asistencija, a dobri su bili Brajant Danston sa 18 i Tibor Plajs sa 16 poena.

Albu je predvodio Rokas Gedraitis sa 21 poenom. Luk Sikma je imao 15, Tajler Kevano 14, a Nils Gifaj 13 poena.

Vicešampionu Evrope, Anadolu Efesu, bilo je potrebno 45 minuta na svom parketu za trijumf protiv berlinske Albe.

Utakmica u Istanbulu je rešena posle dodatnih pet minuta, u kojima je briljirao Šejn Larkin, strelac čak sedam poena u odlučujućim momentima meča. Posle konačnih 106:105 (27:25, 16:15, 26:32, 26:23, 11:10), turski tim se radovao prvoj pobedi, a Alba se suočila sa prvim porazom u Evroligi.

Iako je Larkin bio najefikasniji igrač na meču (26 poena), Vasilije Micić odigrao je sjajnu partiju i bio jedan od najzaslužnijih za pobedu svog tima. Srbin je postigao 21 poen, uz ne baš sjajan procenat za dva 3-10, ali odličan za tri 4-6. Ipak, igru plejmejkera Efesa karakterisala je odlična saradnja sa saigračima, kojima je podelio čak 13 asistencija.

Brajant Danston je postigao 18, a Tibor Plajs 16 poena.

U poraženoj ekip istakao se Rokas Giedraitis, kome u učinku stoji 21 poena i šest skokova.

EVROLIGA - 2. KOLO:

Zenit - Barselona 63:87
Himki - Baskonija 79:76
Efes - Alba 106:105
Olimpijakos - Valensija 20.30
Armani - Žalgiris 20.45

u četvrtak:

CSKA - Bajern 79:68
Zvezda - Fenerbahče 68:56

Asvel - Panatinaikos 79:78
Real Madrid - Makabi 86:85

TABELA: CSKA 2-0, Asvel 2-0, Real 2-0, Barselona 2-0, Himki 2-0, Alba 1-1, Baskonija 1-1, Zvezda 1-1, PAO 1-1, Bajern 1-1, Efes 1-1, Žalgiris 0-1, Armani 0-1, Olimpijakos 0-1, Zenit 0-2, Valensija 0-1, Makabi 0-2, Fenerbahče 0-2.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar