Šok u Šangaju br. 2: Ispade i Federer!

Aleksander Zverev pobedio Švajcarca i plasirao se u polufinale kineskog mastersa.  Zverev iskoristio šestu meč loptu, pao Federer! Dvadesetdvogodišnji nemački teniser imao je priliku da reši meč u dva seta, izgubio je "taj brejk", ali nekada prvi reket sveta time je samo odložio eliminaciju.

Tenis 11.10.2019 | 17:11
Šok u Šangaju br. 2: Ispade i Federer!
Aleksander Zverev treći je polufinalista turnira "Masters 1000" serije u Šangaju.

Nemački teniser ruskog porekla posle tri seta je eliminisao 16 godina starijeg Rodžera Federera, rezultatom 6:3, 6:7 (7:9), 6:3.

Meč je trajao dva sata i šest minuta, a Zverev je u finišu drugog seta propustio pet meč lopti.

Tri uzastopne prilike imao je na svoj servis, pri vođstvu od 6:5 i 40:0, ali prekaljeni Švajcarac uspeo je da "veže" pet poena, izjednači na 6:6, pa u "taj brejku" da preokrene sa 6:7 na 9:7 i izbori treći set.

Federer kao da je u tom trenutku već potrošio veći deo energije za ovaj meč, pa je na početku trećeg seta izgubio servis gem i ostatak duela sa Zverevim proveo u podređenom položaju.

Nekada najbolji igrač sveta potrudio se da do poslednjeg trenutka ostavi sebi šansu da se još jednom vrati u život, međutim Zverev je delovao dobro na terenu i više mu nije dozvolio da ozbiljnije zapreti. Štaviše, trebalo je da taj set i ubedljivije reši u svoju korist.

Nakon prve pobede nad teniserom iz Top 10 ATP liste u 2019. godini, Zverev će u subotu odmeriti snage sa boljim iz meča Dominik Tim - Mateo Beretini.

Prvi polufinalni par formirali su Danil Medvedev i Stefanos Cicipas, koji je od 0:1 stigao do 2:1 u setovima protiv Novaka Đokovića.

Nagradni fond turnira u Šangaju iznosi 8,3 miliona dolara, od kojih će šampionu pripasti 1,375 miliona.

Nakon Novaka Đokovića i Rodžer Federer je danas završio "kinesku avanturu" i to takođe protiv jednog od momaka koji pretenduju da u skorije vreme  sruše i naslede "veliku trojku", Aleksandera Zvereva.

Popularni Saša je igrao odllčno praktično čitav meč četvrtfinala mastersa u Šangaju (tvrda podloga u hali za nagradni fond od 7,47 miliona dolara) koji je mogao da završi i u drugom setu, ali se Fedeks odbranio od par meč lopti i uveo ga u treći set. Ali, Nemac ruskog porekla je bio spreman na oderavanje "na krv i nož" i odmah na početku odlučujećeg dela susreta uspeo je da uzme brejk koji mu je i doneo pobedu nad mešterom iz Bazela, rezultatom 6:3, 6:7 (7) i 6:3. Ovim porazom Federer se praktično oprostio od borbe za prvo mesto na ATP listi koje će 4. novembra preuzeti Rafa od Noleta, a najverovatnije i od druge pozicije.

Mnogi će sada sada naglasiti, pogotovu zato što je danas i Stefanos Cicipas bio bolji od Noleta, da je počela smena generacija u tenisu, Ali, stani malo...

Slično je bilo i pri kraju prošle sezone, kada se samo Novak Đoković koliko toliko nosio sa mladim snagama, pa opet, kada je krenula sledeća takmičarska godina, to jest ova sve je došlo na svoje mesto. Jednostavno, "velika trojka" iz godine u godinu iz sezonu igra najteže mečeve i najteže turnire protiv najjačih protivnika, i to im jednostavno oduzima snagu, ali i motivaciju što Novak tvrdi da mu se danas dogodilo.

Bilo kako bilo, Zverev će se sutra ujutru u polufinalu sastati sa pobednikom meča između Italijana Matea Beretinija i Austrijanca Dominika Tima koji je prošle sedmice osvojio turnir u Pekingu.

Drugi polufinalni par čine Cicipas i neverovatni Danil Medvedev. Rus, naročito u drugom delu sezone pruža možda i najbolje partije na ATP turu od svih igrača, te je zasluženo četvrti reket sveta. Jedino sa čim može imati problem je umor, ali je i pored toga favorit protiv Grka koji je sigurno danas "pregoreo" pošto je preokrenuo protiv Đokovića, što se ovome tako nešto dogodilo tek treći put u karijeri kada su u pitanju mastersi.

Da Moskovljanin ima veće šanse od Atinjanina, čija je majka pak rođena u prestonici Rusije, govori i podatak da je Medvedev slavio na sva četiri dosadašnja odmeravanja. A pošto su sva četiri bila prilično napeta, očekujemo da i ovo ode u dodatni set.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar