Priča: Govori Boem! I naravno, napada...!

O Romi, Laciju, Sariju, Klopu, Totiju, De Rosiju, Fonseki, Paloti. . .

Fudbal 12.10.2019 | 20:02
Priča: Govori Boem! I naravno, napada...!
Bilo je to zlatno vreme italijanskog fudbala. Kultne devedesete. Verovatno najjača liga u istoriji fudbala je bila krcata strašnim timovima, svetskim zvezdama, trenerskim umovima. A sve su plaćali moćni donovi poput Anjelija, Berluskonija, Moratija, Sensija, Kranjotija…

Jedan od legendarnih protagonista takve Serije A je bio i trener Zdenjek Zeman. Čeh koji je ceo život proveo u Italiji, stekao nadimak Boem i postao jedan od najomiljenijih likova tamošnjeg fudbala zbog iskrenosti, dobrog fudbala i nekih moralnih načela.

Početkom 90-ih je u Fođi stvorio čuvenu Zemanlandiju gde su padali i najveći, a igrao se fenomenalan fudbal. Posle toga je radio u Laciju i Romi pet godina što su mu bile najbolje godine karijere. Otkrio je Alesandra Nestu, raspalio talenat Frančeska Totija, promovisao još gomilu sjajnih igrača, naparavio Kapelu tim sa kojim je ovaj kasnije osvojio skudeto. Nije ćutao, prvi je upozorio javnost na mafijaške metode tadašnjeg Juventusa, sebi zatvorio vrata velikih klubova zbog takvog karaktera, ali se na terenu dobro nosio protiv trenerskih ažadaja poput Sakija, Kapela, Lipija, Trapatonija, Anćelotija…

Zeman je ostavio dubok trag u italijanskom fudbalu. Cenjen i poštovan, pre svega zbog napadačkog fudbala koji je bio retkost na Apenininma. Zemanovih 4-3-3 u Fođi, Laciju, Romi, Lećeu, Peskari su bili čist fudbalski hedonizam. Njegove ekipe su uvek bile u vrhu po broju postignutih golova, napadači uvek u vrhu liste strelaca koja je u Seriji A tada bila ravna konkurenciji za Zlatnu loptu.  Naravno, njegovi timovi su po pravilu i primali dosta golova. Ali bilo ih je uzbudljivo gledati.

Danas je Zeman trener bez angažmana, ima 72 godine i verovatno je pred penzijom. Ali dalje je zanimljiv italijanskoj javnosti, pa je tako u velikom intervjuu za Mesađero pričao o aktuelnostima u tamošnjem fudbalu.

Njegovi bivši klubovi Lacio i Roma se bore za četvrto mesto i plasman u Ligu šampiona. Ko je u prednosti?

“Oba tima mogu do Lige šampiona. Inzagi sada ima više šansi jer je u klubu već nekoliko godina i ima isproban tim. Fonseka i dalje mora da bira u odnosu na ono što vidi na treninzima i da se kocka. Ali u sastavu tima ima više kvaliteta nego Inzagi”.

Dolaskom Paula Fonseke na klupu Rome, počela su poređenja sa Zemanovom Romom. Neki kažu da Portugalac gaji sličan stil fudbala.

“Ne. Uživo sam na Olimpiku gledao samo meč protiv Atalante i nisam video nikakav napadački ili agresivan fudbal. Jedna je stvar pričati nešto, a potpuno je druga primeniti na terenu to što pričaš. Italija nije Ukrajina i on je dosta promenio stil igre. Kada je Di Frančesko to uradio, dobio je otkaz. Fonseku mogu da porede sa mnom jedino jer njegovi timovi primaju mnogo golova kao moji”.

Sa druge strame, kao najveći problem Lacija se navodi škrti gazda Lotito koji neće da Inzagiju formira tim za Ligu šampiona.

“On nije ambiciozan čovek, kao ni navijači Lacija. Ali Lacio je Lotito”.

Zeman više prati šta se radi u Romi koju je vodio u dva mandata. Posebno ga bole ružni odlasci “njegovog sina” Frančeska Totija i doskorašnjeg kapitena De Rosija.

“Mislim da će se njih dvojica jednoga dana vratiti u klub. Ali za to moraju da se stvore pravi uslovi. Frančesko je morao da kaže ‘dosta’ jer su ga koristili samo kao reklamu. Nadam se da će Frančesko pronaći funkciju na kojoj će mu biti zanimljivo i u kojoj će moći da odigra bitnu ulogu. Ne vidim ga kao trenera. Sa druge strane, Danijelea već vidim kao trenera. Mislim da on to želi.  Tužno je što se to tako završilo jer je to godinama bila Totijeva Roma. Danas je to ničija Roma. Niko ne zna gde se nalazi njen predsednik i šta radi”.

Poput mnogih Romanista, ni Zeman nema lepe reči za američkog biznismena Džejmsa Palotu koji je kupio Romu 2012. godine, nije osvojio nijedan trofej ali je zato prodao igrače poput Markinjosa, Lamele, Romanjolija, Pjanića, Salaha, Najngolana, Alisona, Manolasa

“Palota nije osvojio navijače jer je prodavao igrače sa kojima je mogao da osvoji skudeto. Sa takvim šampionima bi to bilo lako”.

Ove sezone je Roma u centru pažnje zbog neverovatnog broja povreda prvotimaca. Duplo više od bilo kojeg drugog kluba u Seriji A.

“Osim udaraca u toku utakmica, glavni razlozi su slabo odrađene letnje pripreme. Posle tri dana priprema se odjednom ide u Ameriku. To su šokovi i udarci za organizam. Potrebno je 40 dana da bi se napravila zdrava baza i našao balans između mišićnog i organskog napora. Sada se sve meša i taj fizički stres pre ili kasnije dođe na naplatu”, kaže Zeman tokom čijeg kratkog mandata u Crvenoj zvezdi pojedini nespremni igrači srpskog tima nisu uspevali da izdrže pripreme i treninge pa su jedva čekali da mu vide leđa.

Za koju ekipu u Italiji bi Zeman danas rado platio kartu da je gleda?

“Nijednu. Inter – Juventus je bio dobar meč. Ali to je izolovan slučaj. Nadam se da će biti više takvih utakmica. Ja najviše gledam Liverpul. Cenim taj duh koji ima Jirgen Klop. Agresivan, brz i kvalitetan fudbal. I tamo utakmice počinju sa 0:0, ali svi timovi izlaze na teren sa željom da promene taj rezultat. I da pobede. U Premijer ligi čak i poslednji na tabeli ide na pobedu protiv prvoplasiranog. U Italiji, ako si slabiji, ne ideš na pobedu. Osim Liveranijevog Lećea. Baš me zanima da li će tako uspeti da opstanu u ligi”.

Danas se Juventusov trener Mauricio Sari najčešće pominje kao italijanski stručnjak broj jedan za lep fudbal.

“Dobar je. Iako bi svi sa Juventusom bili prvi. Adaptirao se igračima i to mi se sviđa. Ali to nije više onaj Sari iz Napolija”.

Sari ili Konte?

“Sari. Ali onaj iz Napolija. Ne verujem da će u Torinu da se odrekne svojih uverenja. Potrebno je više vremena. Traži da se igra samo sa jednim dodirom lopte i potrebno je naučiti sve ostalo što ide uz takvu igru poput kretanja na terenu”.

Milan i Sampdorija su već smenili trenere. Da li su Đampaolo i Di Frančesko trebalo da dobiju oktaze?

“Nisu. Ali to uvek ide tako. Klubovi ih izaberu ali im ne daju dovoljno vremena za rad. Milan je neke bodove i osvojio, ali je Sampdorija u mnogo težoj situaciji. Ali Euzebio je znao da ulazi u siztuaciji gde neće biti lako. Prodali su mu najbolje igrače, a ne zna se ko upravlja klubom”.

Mnogo se priča i o Nikolu Zaniolu kao budućoj velikoj zvezdi Rome i italijanskog fudbala.

“Fizički je jak, ali on je klasičan vezista. Desni ili levi”.

Kako bi izgledao Zemanov idealan tim od igrača koje je trenirao?

“Nećemo o tome. Kako da izaberem plejmejkera između Di Bjađa i Veratija? Imao sam velike igrače na svakoj poziciji”.

A najbolji stranci?

“Aldair, Kafu, Bokšić i mnogi drugi… Opet ne mogu da izaberem”.  

Igrač koji ga je najviše iznenadio?

“Tomazi. Nisam očekivao da će postati tako jak igrač. Imao je veliki inteligenciju i karakter”.

Koga bi danas Zeman voleo da trenira?

“Ne bih voleo svetske šampione. Voleo bih klub u kojem trener može da savetuje i uči igrače. Nažalost, danas predsednici sastavljaju timove u dogovoru sa menadžerima. Kada sam bio u Romi i tražio štopera, pokazali su mi 15 štopera za 10 sekundi? Izabrao sam Markinjosa. I onda su kasnije pričali da su ga oni izmisilili. A ja sam ga ubacio da igra. Kao i Nestu. Videli ste kakav igrač je Alesandro postao”.

Kako danas napraviti igrača?  

“U Palermu sam napravio 60 fudbalskih profesionalaca. Sada smo zatrpani prosečnim strancima. Biznis je na prvom mestu. A ja uvek mislim na prvi tim i reprezentaciju. U Laciju sam Sakijevoj Italiji dao osam reprezentativaca. U Romi sam napravio mnogo igrača za Azure”.

A dokaz Zemanovog osećaja da napravi igrača može da se vidi i danas. Sutra će Italija igrati kvalifikacioni meč protiv Grčke, a u startnoj postavi će se naći trojica fudbalera koje je Zeman lansirao u Peskari za samo jednu sezonu u Seriji B (2011/12). Tada je Boem fudbalski izmislio Marka Veratija, Ćira Imobilea i Lorenca Insinjea koji su bili triling za pamćenje u drugoligaškom fudbalu. Zajedno su ušli u Seriju A ali tamo nisu nastavili ples. Zeman je otišao, Veratija je kupio PSŽ, Imobile se vratio u Juventus koji ga je potom prodao, a Insinje se vratio u Napoli i postao najbolji igrač.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar