Preskupo šangajsko razočaranje...!

Nadal preuzima ATP tron 4. novembra! Novak Đoković će se tog ponedeljka zaustaviti na 275 sedmica vladavine svetom belog sporta. Povratak na vrh moguć najverovatnije tek sredinom naredne godine.

Tenis 11.10.2019 | 23:07
Preskupo šangajsko razočaranje...!
Novak Đoković neće uspeti da dostigne niti Pita Samprasa, a kamoli Rodžera Federera koji i dalje drže drugo i prvo mesto na večnoj listi tenisera koji su proveli najviše vremena na prvom mestu ATP liste. A zato je "zaslužan" njegov današnji poraz u četvrtfinalu mastersa u Šangaju od Stefanosa Cicpasa. Situacija je, naime sledeća...

Novak je prošle godine osvojio titulu u Šangaju koja mu je donela 1.000 ATP poena, a sada je prilično ranim ispadanjem odbranio tek 180 što znači da u ponedeljak ostaje bez 820. Ogroman gubitak koji će ga koštati gubitka kraljevske pozicije tačno 4. novembra.

Naš as u Šangaj stigao sa 1.140 poena prednosti nad Rafelom Nadalom na svetskoj lestvici, ali kada mu se izbriše 1.000 poena za prošlogodišnju titulu to je zapravo 140 bodova. Sa ovih 180 koliko se dobija za četvrtfinale sada ima 320. A to nikako nije dovoljno pošto je pred njim odbrana dva masters finala, u Parizu i Londonu što je ukupno 1.600 poena, a Španac do kraja sezone ne brani niti jedan bod. To znači da će do promena na vrhu ATP lestvice doći nakon turnira u Gradu svetlosti, to jest dan posle mastersa, što je 4. novembar. Tada će se Rafa ponovo popeti na prvu poziciju pa čak iako on ne učestvuje, a Đoković odbrani finale.

Razlog je što tog ponedeljka u isto vreme na naplatu dolaze i poeni iz Londona, njih 1.000. Naravno, prirodno se javlja pitanje zašto Nole ne bi igrao neke od turnira do početka takmičenja u Gradu svetlosti, kao što su ATP 500 u Beču i Bazelu, čime bi koliko-toliko amortizovao gubitak iz Kine, razlog je jednostavan. Naime, još ranije je upravo sa Rafom dogovorio da u to vreme odigraju egzibicioni humanitarni meč u Astani za pomoć porodicama na Majorci postradalim tokom velikih poplava koje su pogodile Nadalovo rodno ostrvo ove godine.

Bilo kako bilo, naš najbolji sportista svih vremena će se zaustaviti, za sada na 275 sedmica na ATP vrhu, te će morati da doda još 11 ne bi li se izjednačio sa svojim idolom, Pitom Samprasom. O Federerovih 310 nedelja na vrhu, sada je teško razmišljati.

Dobra stvar je što će iduće godine Novak imati relativno lak raspored za odbranu poena pošto je u suštini kraj ove godine odigrao, za njegove standarda u njaboljem slulaju prosečno. Uzeo je do sada tri velike titule, od čega dva grend slema (Australijan open i Vimbldon) i masters u Madridu, te se može očekivati i da se vrati na tron u 2020. Kad, vreme će pokazati, ali teško pre Rolan Garosa. Dosta toga će zavisiti i od Nadala, naravno.

Novak, nakon što je prošle godine stigao do finala mastersa u Parizu vratio se na mesto sa kojeg  ga je dve godine ranije skinula povreda lakta desne ruke koja mu je oduzela više od godinu dana vrhunskog tenisa. I to ga je preskupo koštalo, kao i ovaj današnji poraz, ali se vratio i (opet) zavladao.

Samo nekoliko minuta nakon današnjeg poraza javili su se dežurni dušebrižnici sa mišljenjem da nikada neće stići Federera (koji takođe ima šansu do kraja godine za prvo mesto, ali na nivou statističke greške) i da je ovo početak kraja našeg asa. Iste priče pričale su se i tokom 2017, pa eto šta se desilo. Iste priče su se pričale i pet godina za Fedeksa, a bogami i Nadala zbog problematični kolena...

U svakom sluaju, Đoković je čovek, a ne mašina u vlasništvu njegovih navijača, pre svega stanovnika Srbije koji često ne umeju da shvate da će sve to on sam rešiti. I da mu oni ne kogu ni pomoći ni odmoći. Kako bude, biće. Sigurno nema predaje i sigurno da ima razočaranja i tuge. Stalna trka za tim volšebnim i zapravo neuhvatljivim epitetom "najbolji svih vremena", čini svoje. Novak i ovu sezonu završava, kao i prošlu sa manjkom energije. Velike bitke tokom više od decenije vojevanja na turnirima širom sveta, učinile su svoje. Cicopasova igra danas je pokazala da nova generacija šampiona više ne kuca na vrata, nego ih razvaljuje. Tako i treba da bude, ali pre toga moraju da slome "veliku trojku" koja se i dalje ne predaje i i dalje drži sve grend slem titule i prva tri mesta na svetskoj listi. Samo da ih zdravlje posluži.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar