Haos na Old Trafordu...!

Glavni sponzor okreće leđa, Ameri shvatili da je 465. 000. 000 evra previše za ovakav Mančester! Došlo se dotle da se i Majkl Oven podsmeva Solskjeru, ali uprava traži pojačanja i planira čak osam novih igrača za oko 300. 000. 000 evra!

Fudbal 11.10.2019 | 23:35
Haos na Old Trafordu...!
Odavno nije bilo ovako. Kriza na terenu, kriza i u upravi. Ni na jednom polju ne ide Mančester junajtedu, a najveća bojazan navijača je da strmoglavom padu nema skorijeg kraja. Pogotovo ne sa aktuelnim rukovodiocima i trenerom, zbog čega je slavni klub došao u situaciju da mu i sponnzori okreću leća. A sezona praktično samo što je počela, šta će biti na kraju, niko živ ne može ni da pretpostavi.

Tek, prema informacijama ostrvskih medija Crveni đavoli već sad moraju da traže novog poslovnog partnera, jer Ševrolet – čiji znak nose na dresu već pet godina – smatra da je vreme da se povuče i mesto prepusti drugom. Sve pod obrazloženjem da ulaganja u visini od oko 465.000.000 evra na period od sedam godina nisu ispraćena uspesima kluba. Od 2014. kad su Amerikanci „zalepili“ Ševrolet na lice Mančestera osvojeni su samo Liga Evrope, FA kup i Liga kup, dok onim najvećim trofejima, poput titule u Premijer ligi ili Ligi šampiona nije čak ni blizui. Zato je odluka američke firme u vlasništvu Dženeral motorsa da ne obnovi saradnju oročenu do leta 2021. godine.

Amerikanci su, prema navodima uglednog Tajmsa, shvatili da su „preplatili“ Mančester, da novac koji su dali klubu nije odgovarajuća reklama, jer uprkos tome što je reč o globalnom brendu, rezultati u post Fergusonovoj eri ne prate takvu reputaciju. Štaviše, sumnja se da je Džoel Evanik, šef marketing sektora Ševroleta, dobio otkaz samo 48 sati pošto je sklopio ugovor. Navodno, sa dosta manjkavosti i nepovoljnosti po sam Ševrolet, pri čemu je od gazde skrivao detalje tog dogovora.

„Od početka je ceo posao bio osuđen na propast. Osećali smo da smo Mančesteru dali više novca nego što je trebalo i da stvari nikad više nisu mogle da se vrate u ravan kakvu zaslužuju“, izjadao se jedan insajder iz Ševroleta.

Tek da pomenenmo da je američka firma za proizvodnju automobila stala uz Mančester u periodu dominacije ser Aleksa Fergusona 2012, kad je klub ličio na ozbiljan, ali je morala da čeka dve godine da zasija na dresu, jer je Junajted imao već ugovor sa AON-om. Primera radi, taj ugovor vredeo je oko 20.000.000 evra po sezoni, dok je Ševrolet „uleteo“ u priču sa približno 60.000.000 evra na godinu dana. Samo što su, izgleda, Amerikanci kasno shvatili da baš i nisu morali toliki novac da izdvoje. Ili da je ih pomenuti Evanik izigrao.

Kako bilo, Ševrolet neće obnoviti ugovor, te Mančester mora da izađe na tržište i nađe novog sponzora. Nevolja je što posle ovog saznanja neće biti mnogo kompanija spremnih da isprate pomenute finansijske zahteve. Dodatni minus za Junajted je što ni rezultati poslednjih sezona ne pomažu na očuvanju ugleda. Tim Ole Gunara Solskjera je daleko od Lige šampiona, pitanje je koliko ga zanima Liga Evrope, pogotovo u situaciji kad u Premijer ligi ima samo devet bodova posle osam rundi i nalazi se na 12. mestu na tabeli. Suv prosek.

„Mančester nema tim! Jednostavno, nema dovoljno dobre fudbalere. Od prvih 11 koji su igrali na poslednjem meču, u Njukaslu, trojica, najviše četvorica bi mogla da nose dres Junajteda u budućnosti, ako uopšte planiraju da vrate klub gde je bio. Posebno mi nije jasan Ole Gunar Solkskjer u izjavama posle meča. Umalo nisam pao sa stolice slušajući ga šta priča. Izgleda kao čovek koji i ne zna da je uradio nešto loše. Imate primer Jirgena Klopa i Pepa Gvardiole, čine fudbalere Livepula i Mančester Sitija boljim nego što su bili, a kad pogledajte Mančester junajted svaki pojedinac je sve gori. Gde će se ovo završiti“, pita se nekadašnji napadač Majkl Oven.

Nije baš da Oven važi za neku mustru kad je stručna javnost u Velikoj Britaniji u pitanju, ali nije ni daleko od istine. Samo kad bi se neko na Teatru snova dozveo pameti, jer kako je krenulo postaće Mančester ono što je dve i kusur decenije, pre dolaska Jirgena Klopa, bio Liverpul. Romantični klub sa širokom navijačkom bazom i životom u prošlosti, bez šanse da promoli glavu. Osim ukoliko, kao što je Nemac uradio na Enfildu, ne zavuče ruku u džep i dovede pojačanja koja „zveče“.

Zasad deluje da je uprava, predvođenja generalnim direktorom Edom Vudvordom strpljiva i da posle trojice letošnjih novajlija (Megvajer, Van Bisaka, Džejms) planira nastavak rekonstrukcije. Takođe ugledni Telegraf prenosi saznanje da je Mančester isplanirao dovođenje čak osmorice igrača u naredna dva prelazna roka kako bi priveo kraju remont i napravio tim sposoban da zapreti Sitiju i Liverpulu. Kako se navodi, najpre će u januaru pokušati da se dovede napadač (najverovatnije Mario Mandžukić iz Juventusa), kao i još dvojica fudbalera, za šta će biti potrošeno zbirno oko 150.000.000 evra, a ista suma planirana je i za leto kad se očekuju još petorica novajlija.

Kandidati su štoper Benfike Ruben Dijas (za koga se interesuje i Liverpul), Juveov vezista Emre Džan(eventualno, kao deo dogovora ukoliko se Pol Pogba vrati u Torino), vezista ruskog Rostova MatijasNorman, Lesterovi vezisti Džejms Medison i Ben Čilvel...

Samo, da li je to kvalitet za Mančester junajted?

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar