Crna Gora među rekorderima po samoubistvima

U Crnoj Gori je u 2018. godini samoubistvo izvršilo 99 osoba, čime se ta zemlja svrstala u 10 država u Evropi sa najviše suicida.

Svijet 11.10.2019 | 10:22
Crna Gora među rekorderima po samoubistvima
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), u Crnoj Gori u posljednjih deset godina prosječno 110 građana godišnje izvrši samoubistvo, što je za 35 odsto više u odnosu na početak ovog vijeka jer raste broj oboljelih od depresije i zavisnika od alkohola i droga, prenosi Dan.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda apelovao je na nadležne institucije da hitno preduzmu mjere predviđene Strategijom zaštite i unapređenja mentalnog zdravlja i podsjetio da Nacionalni mehanizam za prevenciju torture (NPM) podsjeća na važnost poštovanja ljudskih prava psihijatrijskih pacijenata.

“Lečenje psihijatrijskih pacijenata u crnogorskim ustanovama je neadekvatno jer se, uglavnom, sastoji od farmakoterapije, na šta je NPM ukazivao kroz svoje nalaze i izvještaje.

Takođe, materijalni uslovi – arhitektonsko-tehnički, kao i opremljenost mobilijarom u prostorijama gdje su smješteni psihijatrijski pacijenti na niskom su nivou (Klinika za psihijatriju Klinički centar Crne Gore, pojedina odeljenja u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici Dobrota)”, saopštio je Zaštitnik.

Prije svega, traži se da se uspostavi telefonska linija za pomoć djeci i mladima u krizi, da se unaprijedi funkcionisanje timova formiranih pri centrima za mentalno zdravlje.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

CG

11.10.2019 14:35

jos gora

ODGOVORITE