Hoće li doći do poskupljenja vozačke obuke?

Nacrt odluke kojom bi se u BiH uvela minimalna cijena časova obuke vozača, a koja neminovno znači i poskupljenje obuke za brojne buduće vozače, još se analizira, potvrđuju za Srpskainfo u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH.

Bosna i Hercegovina 11.10.2019 | 07:54
Hoće li doći do poskupljenja vozačke obuke?
Kada će ovaj dokument biti i upućen Savjetu ministara BiH na odlučivanje, ipak, ne preciziraju.

– Trenutno Ministarstvo postupa u skladu sa sugestijama datim u mišljenju Ministarstva finansija i trezora BiH i provodi određene analize, nakon čega slijedi upućivanje ove odluke na razmatranje i usvajanje od strane Savjeta ministara – navode u ovom ministarstvu, te dodaju da će stupanjem na snagu ove odluke auto-škole prilikom utvrđivanja cijena obuke biti u obavezi da se pridržavaju minimalnih cijena propisanih ovom odlukom.

Cilj je, dodaju, eliminisanje nelojalne konkurencije i neprirodno niske cijene osposobljavanja kod pojedinih autoškola, a koja ide nauštrb kvaliteta procesa osposobljavanja.

Ova odluka je, podsjećamo, pripremljena još krajem prošle godine, na prijedlog nekih auto-škola u BiH, prvenstveno da bi osnova za plaćanje poreza svima bila ista,  ali su mnogi u javnosti tada poručili da ona nije prihvatljiva, ističući da bi za polaganje vozačkog ispita u BiH tako ubuduće trebale dvije prosječne plate.

Po njoj, sve auto-škole u BiH ubuduće bi trebalo da imaju istu minimalnu cijenu časova, a za B kategoriju cijena praktičnog časa bi bila 30,5 KM. 

Minimalna cijena časa za A1 i A kategoriju bila bi 36,6 KM, za BE kategoriju 35 KM, za C1 i C1E potkategorije 49 KM, za C i CE kategoriju te D1 potkategoriju 61 KM, a za D i DE kategoriju 91,50 KM.

Po tome bi samo za praktičnu obuku za B kategoriju kandidat trebalo da plati oko 1.067 KM, što je i duplo više nego što sada naplaćuju neke auto-škole u RS.

Poslanik u prethodnom sazivu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić je zbog toga, pred kraj poslaničkog mandata, u parlamentarnu proceduru uputio i zvaničnu inicijativu za izmjenu Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, po kojoj bi se Savjetu ministara praktično i oduzela nadležnost da donese ovakvu odluku o cijenama obuke.

Apelujući na ministre da odluke ne usvajaju na kraju mandata, on je poručio da rješenje za probleme u ovoj oblasti treba tražiti u “izmjeni zakona, a ne u odlukama koje će se lomiti preko leđa budućih vozača”.

(Srpskainfo)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

re

11.10.2019 06:04

Ovo je čist bezobrazluk, ne obučavaju ih da voze avione nego kola. Cena časa od 35kM je astronomska. Koji su to pohlepnici.

ODGOVORITE
Name

Ministar

11.10.2019 06:18

Zakom o stvaranju monopola. Nista drugo. U Banja Luci je u zadnjih 5-10 godina otvoreno mnogo autoskola. Ni jedna nije zatvorena. Polaganje vozackog je opste poznato kao funkcionise. Samo se sada insistira na tim cijenama da bi uzelo jos vise novca. Nema potrebe da se odredjuje cijena samo treba vrsiti kontrole casova. Ovo se predstavlja kao glavni problem dok je bih vozacka nepriznata zbog samog izgleda obrasca koji nije u skladu sa EU obrascem. To naravno nikoga ne zanima jer to lupa po dzepu samo gradjane. Nema veze sto je to samo formalno pitanje. Zivjela nemoguca drzava.

ODGOVORITE
Name

Odrase nas

11.10.2019 06:18

Sve kad se sabere do izdavanja vozačke dozvole pod uslovom da se iz prvog puta položi nešto preko 1.000 KM. Malo li je?

ODGOVORITE
Name

Kruzni Tok

11.10.2019 18:48

U nekim napredijim drzavama vozacki ispit se u opste ne polaze. Ako znas voziti i propise onda i vozis a ako ne znas, logicno, i ne vozis. 90% onih koji poloze vozacki kod nas, niti znaju voziti niti znaju propise.

ODGOVORITE
Name

Дрекавац

12.10.2019 00:45

Не брините се! Кад поскупи обука, по закону повећане потражње и понуде ће појефтинити куповина дозвола и народу опет добро. Свакако ће се с тим куповним дозволама возати по земљама ЕУ.

ODGOVORITE