Oni su generacija 2002.

Fića Stevanović među 60 najtalentovanijih na svetu! Poznati sinovi, Samardžić i imena koja treba zapamtiti. . .  Gardijan napravio listu najperspektivnijih 17-godišnjaka u svetu fudbala.

Fudbal 11.10.2019 | 23:00
Oni su generacija 2002.
Za dve nedelje u Brazilu počinje najveći sajam fudbalskih talenata na svetu. Mundijalito za igrače do 17 godina!

Iako postoji i mnogo je poznatiji Mundijalito za igrače do 20 godina (rođeni posle prvog januara 2002), to je takmičenje na kojem igraju poznata fudbalska imena koja su već ranije kaparisana od strane fudbalskih lovaca i skauta. Mundijalito do 17 godina je već nešto drugo. Tu igraju nebrušeni fudbalski dijamanti i to je prilika da se lako ugrabe supertalenti. Zato će svaki iole ozbilajn evropski od 26. oktobra imati svog lovca na talente u Brazilu...

Inače, naša reprezentacija ne učestvuje u Brazilu pošto se proletos pod vođstvom tadašnjeg selektora Milana Kuljića nije plasirala na EP koji je bio uslov za kvalifikacije na Mundijalito, iako je bila domaćin turnira sa Švedskom, Francuskom i Slovačkom. Na EP su tada otišli Francuzi i Šveđani, a Francuska je kroz takmičenje uspela da se plasira na Mundijalito u Brazilu.

U susret Mundijalitu, ugledni engelski Gardijan je napravio listu od 60 najvećih talenata svetskog fudbala među 17-godišnjacima. A na toj listi se našlo i ime Partizanovog bisera Filipa Stevanovića.

Gardijan je listu sastavljao na osnovu preprouka njegovih dopisnika iz svih krajeva sveta, pa su tako uključeni i talenti iz manje poznatih fudbalskih zemalja poput Malezije, Angole ili Uzbekistana. Ipak, da je reč o pažljivo sklapanoj listi, govori i to što nije zaobiđeno nijedno iole bitno ime u evropskom fudbalu među igračima rođenim 2002. godine.

Filip Stevanović nije jedini igrač sa prostora bivše Jugoslavije koji se našao u ovom izboru. Pored njega, tu je i Joško Gvardiol sa nadimkom „Pep“, defanzivac zagrebačkog Dinama.

Za Stevanovića se navodi da je reč o elegantnom i neuhvatljivom dribleru koji voli da seče sa krila unutra i tako stvara šanse. Navodi se da je za Partizan dao tri gola na pet prvenstvenih mečeva i pre nego što je napunio 17 godina. Podseća se da je protiv Konahsa u kvalifikacijama za Ligu Evrope postigao „nejmarovski“ gol. Njegova budućnost izgleda vrlo svetlo, a pohvalno je što je veoma predantan, ambiciozan i brine o svakom detalju.

Pored Stevanovića, ima tu još zanimljivih imena. Iako za većinu prosečan (pa čak i iznadprosečan), fudbalski fan u Evropi nije čuo, neka imena su već poznata široj javnosti.

Najpoznatije na listi je Barselonin vezista Ansu Fati koji je ove sezone već debitovao i odigrao nekoliko utakmica za prvi tim Blaugrane i već ga mnogi promovišu u Mesijevog naslednika. Zvezdana karijera se predviđa i brazilskom vezisti Rejnieru iz Flamenga koji već sada košta na desetine miliona evra, juri ga pola Evrope, a trener Žorž Žezus u njemu vidi naslednika Rikarda Kake. Legendarni Pablo Aimar koji je selektor argentinske U-17 reprezentacije kaže za Matijasa Palasiosa iz San Lorenca da ga podseća na Romana Rikelmea.

A kada smo već kod poređenja, neizbežno je i ono između Lusijana Agumea i Pola Pogbe. Agume je letos prešao iz Sošoa u Inter za 4.500.000, a doveo ga je Bepe Marota. Isti čovek koji je Pogbu za sitne pare doveo iz Mančester Junajteda u Juventus. Agume po poziciji i stilu igre podseća mnoge na Pogbu. Međutim, Francuska ima još većeg talenta u generaciji 2002! Adil Aušiš iz Pari Sen Žermena je letos na EP kao centralni vezni postigao devet golova na četiri meča i završio kao ubedljivo prvi strelac turnira. Uz njih dvojicu, tu je još jedan biser. Eduardo Kamavinga iz Rena je eksplodirao ove sezone u francuskoj Ligi 1. Među seniorima igra kao mator. Sa Renom je srušio PSŽ usred Pariza, standardan je u prvoj postavi i izabran je za igrača avgusta u francuskom šampionatu! On više nije dete...

I Španci imaju svoju plejadu talenata. Pored Fatija iz Barselone tu su dva jako zanimljiva imena. Napadač Pedri je prošle zime potao poznat španskoj javnosti. Barselona ga je kupila od Las Palmasa za 5.000.000 evra plus 15 odsto od dalje prodaje plus bonuse koji bi ako se ostvare mogli da ceo transfer „podignu“ na čak 25.000.000 evra. Pedri je ostavljen u Las  Palmasu da se razvija kao pozajmljen igrač. „Desetka“ Herman Valera je bio uzrok rata između Viljareala i madridskog Ateltika i razlog zbog kojeg predsednici dva kluba danas ne govore. Atletiko je "ukrao" Valeru klubu sa Madrigala kada je igrač napunio 16 godina, a u Viljarealu su u njemu videli talenta kakvog dugo nisu imali. 

Nama zanimljivo ime je i Lazar Samardžić iz Herte. U ovom trenutku možda i najveći talenat nemačkog fudbala u svom uzrastu. Klasična „desetka“ sa prefinjenom tehnikom kojoj je mana duel igra na čemu treba još da radi. U Grčkoj najviše očekuju od Ronalda Šanija, momka albanskog porekla i zvučnog imena.

Neki od igrača sa liste su već debitovali i za najveće evropske klubove. Sebastijan Espozito je najveći talenat Intera i debitovao je za prvi tim prošle sezone u Ligi Evrope. Tajler Hejvud Belis je ove sezone debitovao za Mančester Siti u Liga kupu, a Rajan Gravenberh je sa 16 godina i 130 dana postao najmlađi igrač u istoriji Ajaksa srušivši 16 godina star rekord Klarensa Sedorfa. Mohamed Ihataren se u PSV Ajndhovenu već ustalio kao standardan prvotimac i sa nešto starijim Donijelom Malenom čini strašan tandem.

Neke od njih su inostrani klubovi već ugrabili i pre seniorskih minuta.  Naprimer, talentovani Australijanac Noa Botić je već uhvaćen od strane Hofenhajmovih lovaca koji su ga ukrali ispred nosa Mančester Junajtedu. Englez rođen u Njujorku Junus Musa je odbio Arsenal i stigao da potpiše za Valensiju. Salcburgova filijala Lifering je „ukrala“ jednog od najvećih talenata nemačkog fudbala Karima Adejemija. Anderlehtov Žeremi Doku je bio na pragu odlaska u Liverpul u sklopu prelaska Lazara Markovića u suprotnom smeru, ali je odustao kada su ga upozorili na mlade talente koji su brzo otišli i sagoreli poput Šarlija Musonde.

A neki će tek da pređu u veće sredine...

Za Zita Luvumba iz Angole se interesuje Mančester Junajted, a gradski rival Siti za Arona Hikija iz Hartsa. Za Adama Hlužeka iz Sparte se raspituju Bajern, Mančester Siti i Ajaks. Lajpcig i PSV prate Daramija iz Kopenhagena...

Tu su i neka poznata prezimena zbog poznatih očeva. Andri Lukas Gudjonsen, sin slavnog Islanđanina Ejdura, šokirao je sve 2018. kada je odlučio da iz Espanjola pređe u Real Madrid umesto Barselonu koja ga je tražila. Fabio Silva iz Porta je sin nekadašnjeg defanzivca i povremenog portugalskog reprezentativca Žorža Silve. Tim Prica je sin poznatog švedskog napadača Radeta Price koji je nekada igrao u Bundesligi i Premijer ligi. Ofanzivac Đovani Rejna je naslednik slavnog američkog reprezentativca Klaudija koji ga je usmerio u Borusiju Dortmund umesto u Mančester Siti u čijoj filijali je stasao.

GARDIJANOVIH 60

Adel Belkasem Buzida (Paradu, Alžir)
Zito Luvombo (1. avgust, Angola)
Bruno Amione (Belgrano, Argentina)
Matijas Palasios (San Lorenco, Argtentina)
Alan Velasko (Independijente, Argentina)
Žeremi Doku (Anderleht, Belgija)
Noa Botić (Hofenhajm, Australija)
Marko Kana (Anderleht, Belgija)
Žan Kouto (Koritiba, Brazil)
Taljes Mano (Vasko da Gama, Brazil)
Rejnier (Flamengo, Brazil)
Stiv Redžis Mvue (Azur Star, Kamerun)
Johan Mina (Emelek, Ekvador)
Kamilo Mena (Tigres, Kolumbija)
Joško Gvardiol (Dinamo Zagreb, Hrvatska)
Adam Hlozek (Sparta, Češka)
Mohamed Darami (Kopenhagen, Danska)
Tajler Harvud Belis (Mančester Siti, Engleska)
Junus Musa (Valensija, Engleska)
Lusijan Agume (Inter, Francuska)
Adil Aušiš (PSŽ, Francuska)
Eduardo Kamavinga (Ren, Francuska)
Nianzu Tangi Kuasi (PSŽ, Francuska)
Žoržinje Rute (Ren, Francuska)
Karim Adejemi (Lifering, Nemačka)
Lazar Samardžić (Herta, Nemačka)
Malik Tilman (Bajern, Nemačka)
Ronaldo Šani (Atromitos, Grčka)
Đibril Fanđe Ture (bez kluba, Gvineja)
Andri Lukas Gudjonsen (Real Madrid, Island)
Rikardo Kalafiori (Roma, Italija)
Sebastijano Espozito (Inter, Italija)
Manuel Gasparini (Udineze, Italija)
Jun Nišikava (Serezo Osaka, Japan)
Lukman Hakim (Malezijski program za razvoj igrača, Malezija)
Efrain Alvarez (Los Anđeles Galaksi, Meksiko)
Rajan Granveberh (Ajaks, Holandija)
Mohamed Ihataren (PSV Ajndhoven, Holandija)
Alesandro Burlamaki (Espanjol, Peru)
Filip Marčvinski (Leh, Poljska)
Tomas Esteves (Porto, Portugalija)
Fabio Silva (Porto, Portugalija)
Katalin Ćirjan (Arsenal, Rumunija)
Aron Hiki (Harts, Škotska)
Alju Badara Balde (Dijambar, Senegal)
Filip Stevanović (Partizan, Srbija)
Ansu Fati (Barselona, Španija)
Pablo Moreno (Juventus, Španija)
Pedri (Las Palmas, Španija)
Herman Valera (Ateltiko Madrid, Španija)
Tim Prica (Malme, Švedska)
Hasanov Mukridin (Parvoz, Iran)
Sufanat Muanta (Buriram, Tajland)
Mustafa Kapi (Galatasaraj, Turska)
Muhamed Sarikaja (Bašakšehir, Turska)
Đanluka Busio (Kanzas Siti, SAD)
Đovani Rejna (Borusija Dortmund, SAD)
Matijas Areso (River Plejt Montevideo, Urugvaj)
Huan Manuel Gutijerez (Danubio, Urugvaj)
Džasubrek Džalolidinov (Bunjodkor, Uzbekistan)

Izvor: mozzartsport

FOTO: reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar