Postaje vruće kod partnera u vlasti zbog fotelja

Koalicioni sporazum potpisan, funkcije podijeljene, vladajuća većina u Republici Srpskoj nikad brojnija, a istovremeno skoro da nema republičke institucije, ustanove ili javnog preduzeća čiji su šefovi u punom mandatu.

Republika Srpska 10.10.2019 | 08:26
Postaje vruće kod partnera u vlasti zbog fotelja
Za većinu javnih preduzeća, ustanova, ministarstava nema ni naznaka da će biti raspisani konkursi za izbor rukovodilaca, odnosno nema naznaka da bi Vlada RS uskoro mogla da imenuje rukovodioce iz svoje nadležnosti.

Nenad Nešić je v.d. direktora „Puteva RS“ još od 2017. godine, na čelo „Željeznica RS“ takođe kao v.d. nedavno je postavljen još jedan DNS-ovac Slavko Gligorić.

Isti status imaju i brojni kadrovi ostalih partija – Jasmin Komić iz SNSD u Zavodu za statistiku RS, njegov stranački kolega Luka Petrović na čelu Elektroprivrede RS, a Dejan Kusturić u Fondu zdravstvenog osiguranja.

Lider NDP Dragan Čavić je v.d. direktora Elektrokrajine Banjaluka, v.d. direktorke Inspektorata je Danijela Batar iz SP,  Čedomir Stojanović iz Demos je v.d. direktora RiTE Ugljevik, kao i Branislav Zeljković iz Ujedinjene Srpske na čelu Instituta za javno zdravstvo RS.

Na sajtu Agencije za državnu upravu RS u posljednjih nekoliko mjeseci postoji trag za samo par konkursa za direktore, kao što su Republički Inspektorat i Republilki sekretarijat za izbjeglice i raseljena lica. Međutim, čak i kada se na konkursu izabere najuspješniji kandidat, on ne bude imenovan za direktora nego za v.d.

To je slučaj sa Draganom Štrbcem iz US koji je na tri mjeseca imenovan za v.d. direktora Republičkog sekretarijata za izbjeglice, mada je na konkursu dobio maksimalan broj bodova.

Problemi s kadriranjem ključni su za trenutno zategnute odnose DNS i SNSD, ali se o tome šuška i kada razgovarate i s ostalim partnerima u vladajućoj koaliciji.

Potpredsjednik US Milan Petković nedavno je za Srpskainfo izjavio da ni ova stranka nije zadovoljna spovođenjem potpisanog koalicionog sporazuma, iako je uvijek bila kooperativna i imala dobru saradnju sa SNSD, kao najvećom partijom.

– Trenutno je više od 100 funkcija u RS u statusu v.d. Ogroman broj pomoćnika ministara, sekretara u ministarstvima, direktora najodgovornijih javnih preduzeća su u statusu v.d. To nije dobro zbog funkcionisanja i odgovornosti koju ti ljudi nose – rekao nam je Petković.

Portparol SNSD Radovan Kovačević kaže da „nema potrebe za bilo kakvim nezadovoljstvom ni nervozom“.

– Bitno je da sve bude urađeno u skladu sa zakonskim procedurama, tako se i radi i na taj način će biti rađeno i u narednom periodu. Bitno je da se kod svakog imenovanja i kod svakog razrješenja u potpunosti ispoštuje zakon kako ne bismo imali bilo kakve pravne probleme koji bi opet bili na teret građana RS, a što se znalo dešavati u prošlosti – kaže Kovačević u izjavi za Srpskainfo.

SDS: Šta je s finansijskim institucijama?

Ova tema je počela da zanima i opoziciju. Na pitanje Kluba poslanika SDS u NSRS koje sve finansijske institucije u Srpskoj funkcionišu u tehničkom mandatu, koji je razlog za to i kada će za svaku od njih biti raspisan konkurs, ministarka finansija RS Zora Vidović je odgovorila da je u toku postupak otvorene konkurencije za izbor i imenovanje direktora Agencije za osiguranje RS, dva člana Upravnog odbora Agencije za osiguranje RS, članove Nadzornog odbora IRB i člana Nadzornog odbora Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom.

– Takođe, pokrenuta je inicijativa za otvoreni postupak za izbor i imenovanje zamjenika direktora Agencije za bankarstvo RS. Imenovanje članova Komisije za hartije od vrijednosti nije u nadležnosti Ministarstva finansija – navela je Videovićeva.

Inače, mandat v.d. u RS traje šest mjeseci, ali zakonom nije ograničeno koliko puta se takav mandat može obnoviti.

(BN/Srpskainfo)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

carlito

10.10.2019 06:32

Sve su to goli lopovi koji nista ne rade za narod nego za sebe. Zato se narod masovno iseljava.

ODGOVORITE
Name

Re Carlito

10.10.2019 07:00

lopova se nakotilo toliko da moraju izmisljati nova radna mjesta i funkcije samo da se mogu uhljebiti. Ali nas narod voli ološ jer je i sam takav.

Name

Е

10.10.2019 07:03

Не будали ко још ради за народ

Name

Sve

10.10.2019 07:10

ama sve to treba raspustiti zabraniti rad partija one su opljackale drzavu i narod pa zakon za sve jednak pa po redu odgovotnost za svoja djela

Name

Koalicija ?

10.10.2019 07:19

Tacnije LESINARI !

Name

...RE

10.10.2019 07:23

MORA BITI NEZADOVOLJSTVO KAD JE VRHOVNI VOŽD MILE SVE PARTNERE UCIJENIO I SLAGAO! SPORAZUM NE POŠTUJE NI 30 %! DNS JE PREPOLOVIO, SKINUO POLA DIREKTORA(JEDAN DIO PREBACIO DEMOSU BEZ DOGOVORA I PROTIVNO SPORAZUMU I BROJU POSLANIKA), SP UCJENJUJE SVIM I SVAČIM,ODUGOVLAČI IM IMENOVANJE PREOSTALIH DOGOVORENIH DIREKTORA.ČAK JE I NJEGOV POTRČKO STEVANDIĆ NEZADOVOLJAN!

Name

pr

10.10.2019 07:33

Problemi u koaliciji su ogromni,samo se prikrivaju zbog opozicije i Sarajeva!Snsd je krajnje bezobrazno, Paviću, koalicionom partneru , prepolovio stranku i nije im dosta nego je i dalje rasturaju, koče imenovanja kadrova, lažu, kleveću,ne poštuju sporazum!Bravo za Pavićevu hrabrost, isto treba da učini i Djokić i da napusti koaliciju, i njegove kadrove smjenju gdje stignu i koče mnoga imenovanja socijalista na funkcije. Pa od snsd-a nema partnera ni do podne! DODIK JE UDARIO I SLAGAO SVOJE IZ KOALICIJE PA NIJE NI ČUDO ŠTO JE UDARIO NA OPOZICIJU!

Name

vera nevera

10.10.2019 08:22

ajjmmmeeee eno je Dušanka, koji je to patriota

Name

Re

10.10.2019 08:28

Vidi drzanje i lica: jasna slika stanja (beznadja).

Name

VESELJE

10.10.2019 08:51

VIDIM BOGATI OPŠTE VESELJE.NE ZNA SE KO JE RADOSNIJI.BLAGO MAJCI ŠTO VAS RODI. A STJUARDESA SNSD DUŠKICA JE OPET POSEBAN BISER MEDJU OVIM DEĆKIMA. KAK SU SAMO SIMPATIĆNI.... JAO..........

Name

realnost

10.10.2019 08:55

Dovoljno je vidjeti preletaca Cavu da se shvati o kakvom drustvu ljigavaca se radi! Fujiii.

Name

...RE

10.10.2019 09:04

NEGO ŠTA BII SA NAJAVLJENIM SMJENAMA DIREKTORA??????? Višković smjenio 2 direktora iz DNS, a 1 iz SNSD samo pomjerio stepenicu niže i to je to! Hahahaha, znači sad više nema kriminala i gubitaša!Hahahaha, sprdnja!

Name

Vuk

10.10.2019 06:52

mala bara (RS) puno krokodila :D ...kako bi pasalo da se formira vlast na nivou BiH pa da se situacija malo relaksira ...hahhaaha... brzo bi vidjeli kako svi nesporazumi i sukobi unutar kolalicije idu pod tepih....i kako kreće veličanje velikog baje, od svih dupelizaca i uvlakača, posebno od ovih iz DNS-a :D

ODGOVORITE
Name

...RE

10.10.2019 07:24

MILE DODIK JE LAGANJEM I NEPOŠTOVANJEM ONOG ŠTO JE ON POTPISAO SA PARTNERIMA NAPRAVIO SPRNJU OD KOALICIJE !!!

Name

Dil IMT

10.10.2019 06:55

Bitno je samo ko ce dobiti koju poziciju. Potpuno je nebitno sto na tim pozicijama ostvaruju katastrofalno lose rezultate. Drzava koja nema zakone i pravosudje koje moze da procesuira odgovorne za ovakav sistem otimacine bez odgovornosti ne treba da postoji.

ODGOVORITE
Name

Dnk

10.10.2019 14:51

Najviše su poniženi Dns,Sp i Čavić.

Name

BL

10.10.2019 07:01

Kakve tezultate u tim firmama imaju ti direktori uniste firme i poszave ih u drugu svi ti nabrojani bi zrebali odgovarati i poloziti racune a ne prihvazam platu ja direktor i nemam odgovornost zaposlim 10 szranacki aksam fakultet kolega i super sve do jednog smjeniti

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

10.10.2019 07:23

Ovako to oni rade:"Predsjednik Opštinskog odbora Ujedinjene Srpske u Kotor Varošu Nenad Milisavić prijavljen je da je oštetio kompaniju „Sim Tehnik“ za 50.000 maraka".!!! I oni da nekog vode.....!!!

ODGOVORITE
Name

pres

10.10.2019 08:04

zato što dodik neda dogovoreno

ODGOVORITE
Name

...re

10.10.2019 08:43

Neda a obećo Djokiću i Čubriloviću mnoge funkcije.