Grenel sa Tačijem u Prištini, sutra dolazi u Beograd

Specijalni izaslanik američkog predsjednika za Kosovo Ričard Grenel sastao se u Prištini sa kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem. Grenel će se sutra u 14 časova sastati i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Srbija 09.10.2019 | 22:54
Grenel sa Tačijem u Prištini, sutra  dolazi u Beograd
Šest dana od imenovanja za specijalnog izaslanika, Ričard Grenel je u Prištini razgovarao sa Hašimom Tačijem.

Tači je zahvalio Grenelu na podršci koju su Sjedinjene Države pružale Prištini u svim periodima.

"Od 2008. godine nije bilo usmjereno ovoliko pažnje SAD prema Kosovu", rekao je Tači i dodao da to "povećava povjerljivost i vjeru u traženju mirovnog sporazuma sa Srbijom".

Na sastanku je rečeno da će mirovni sporazum između Prištine i Beograda doprinjeti razvoju  regiona, navedeno je iz Tačijevog kabineta.

Grenel je rekao da se nada da će se delegacije Beograda i Prištine ubrzo sastati i da će pronaći rješenje. 

Sastanku nije prisustvovao specijalni izaslanik Stejt departmenta za zapadni Balkan Metju Palmer, čije je prisustvo ranije najavio ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet, navodi RTK 2.

"Aktivno učestvovanje SAD u pronalaženju konačnog rješenja između Kosova i Srbije biće određujuće", rekao je Tači, navodi se iz njegovog kabineta. 

Grenel se sastao i sa liderom Pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem. 

Ričard Grenel imenovan je mjesec dana pošto je za izaslanika za Zapadni Balkan postavljen Metju Palmer. Iako je američki ambasador u Prištini na Tviteru najavio i njegov dolazak, sa prištinskim političarima razgovarao je samo Grenel.  

Američki diplomata će se sutra u 14 časova na Andrićevom vijencu sastati sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Predsjednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun rekao je za RTS da očekuje da će Grenel pokušati da stvori uslove za nastavak dijaloga koji se odvija pod okriljem EU, ali i da će dinamiku diktirati SAD.

(RTS)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

TNL

09.10.2019 23:35

Sta im je toliko Kosovo vazno nije mi jasno???

ODGOVORITE
Name

Re

10.10.2019 06:01

Sve sto je Rusima vazno Jenkijima još vise..

Name

Kao

12.10.2019 04:54

prvo ovo sve sto se desava je vam medjunardnog prava ako srbiju pritiskaju da prizna kosovo onda je logicki kosovo srpsko i ja da sam predsjednik ja bi se borio da un rjesava pitanje kosova a ne kolonijalne sile kako kojoj pada na pamet neka istjeraju sve srbe ali ne priznati!

ODGOVORITE