Nakon izbora doće do pregovora između BG i PR

Nakon izbora na Kosovu i Metohiji, Srbija može da očekuje pokretanje pregovora s mrtve tačke, ali ne i da se nada promjeni albanske politike, navedeno je u emisiji “Globalno” BN televizije.

Srbija 09.10.2019 | 22:30
Nakon izbora doće do pregovora između BG i PR
Pozicija Srpske liste ostaje nejasna, jer Pokretu “Samoopredjeljenje” i Demokratskom savezu Kosova niko drugi nije potreban za formiranje parlamentarne većine.

Beograd može da bude zadovoljan rezultatom izbora na Kosovu i Metohiji, smatra istoričar Saša Adamović. Kada je riječ o pobjedniku izbora, Pokretu “Samoopredjeljenje” i najizglednijem premijeru Aljbinu Kurtiju, Adamović navodi da se može pozitivno sagledati činjenica da nije učesnik UČK, te da je nov igrač u donošenju odluka sa pozicije vlasti. 

“Nije okrvavio ruke, kao što smo imali slučaj sa prethodnom garniturom kosovskih Albanaca, sa kojima smo morali da pregovaramo. U tom smislu je možda lakše da se pregovara sa nekim ko, bez obzira na radikalne stavove, ne može da bude tretiran kao ratni zločinac ili ubica”, kaže istoričar Saša Adamović. 

Utisak koji se nameće iz rezultata izbora kazuje da Albanci ne glasaju za najvećeg srpskog neprijatelja, već da traže socijalnu i ekonomsku sigurnost. 

“Tači i Haradinaj su napravili dosta kontroverzi unutar albanskog naroda. Najveći broj svjedoka koji su stradali jer su znali previše o Haradinaju nisu bili Srbi, nego Albanci. Nastao je ozbiljan pomor nasilnom smrću Albanaca koji bi mogli da budu svjedoci pred nekim sudom. To je grupa ljudi koja je stvorila ekonomske privilegije, napravili su klanovsku podjelu, ispunili administraciju svojim prijateljima, a opšta slika o situaciji na Kosovu je korupcija”, kaže vojni analitičar Aleksandar Radić. 

“U tom smislu možemo očekivati otvaranje karata u narednom periodu. Sam Kurti je najavio ukidanje taksi, jer on to ne podržava, ali je najavio da će zahtijevati reciprocitet od Beograda, te da će insistirati na konačnom postizanju sporazuma sa Beogradom”, dodaje politički analitičar Mišel Zubenica.   



Ostaje jasno da će prištinska politika i dalje biti zavisna od zapadnih sponzora, navode sagovornici. 

“Mislim da će oni imati ozbiljnu podršku SAD. Vašington u ovom trenutku želi neka opipljiva rješenja u dogledno vrijeme. Jasno je da više ne postoji strpljenje da se čeka”, kaže vojni analitičar Aleksandar Radić. 

Dolaskom Kurtija na čelo prištinske administracije mogla bi da se izgubi ideja razgraničenja, kaže Adamović, podsjećajući da je ona u očima kritičara usko vezana za Republiku Srpsku. 

“Dijelim mišljenje da su rješenje pitanja Kosova i Republika Srpska zapravo dva neodvojiva problema. Republika Srpska je od svog nastanka na udaru i pokušajima da se dezavuiše, da se ukinu ingerencije Srpske i da se ukine sama Srpska i izvrši unitarizacija. Ukoliko se pitanje KiM nepovoljno riješi za nas, onda će nakon toga uslijediti još veći pokušaji dezavuisanja Republike Srpske i to nikada ne smije da nam ispadne iz fokusa”, objašnjava istoričar Saša Adamović. 

Osim neizvjesnih daljih poteza Prištine, neizvjesno je i učešće Srpske liste u privremenim institucijama na Kosmetu, navode sagovornici emisije “Globalno”, te objašnjavaju da poslanici Srpske liste nisu potrebni Pokretu “Samoopredjeljenje” i Demokratskom savezu Kosova za formiranje nove skupštinske većine.





BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar