Mijenjaju Statut "Elektroprivrede Srpske" da bi Luki obezbijedili mjesto direktora

Reizbor Luke Petrovića na mjesto generalnog sekretara SNSD-a, pokrenuo je pitanje da li je on u sukobu interesa jer istovremeno obavlja i funkciju v. d. direktora Elektoprivrede RS.  U Komisiji za utvrđivanje sukoba interesa nedavno su za BN pojasnili da Luka Petrović nije u sukobu interesa.

Republika Srpska 09.10.2019 | 20:00
Mijenjaju Statut "Elektroprivrede Srpske" da bi Luki obezbijedili mjesto direktora
Iz Elekroprivrede RS pojašnjavaju zbog čega se Statut mijenja, dok u opoziciji kažu da vlast može da radi šta hoće.

Trenutni statut preduzeća ERS-e, ne dozvoljava aktuelnom v.d direktora Luki Petroviću da bude i zvanično imenovan na mjesto generalnog direktora preduzeća, s obzirom na to da obavlja funkciju generalnog sekretara SNSD-a. Pošto po zakonu funkcija v.d. može da se obavlja nekoliko mjeseci, preduzeće je prema našim saznanjima užurbano krenulo u proces izmjene Statuta, i to na način da će biti obrisane odredbe koje se odnose na to da je zabranjeno članu uprave da obavlja izvršnu funkciju u nekoj političkoj stranci.

Iz ERS negiraju ove navode i tvrde da se statut mijenja iz drugih razloga.

„Statut se mijenja zbog formiranja Direkcije za snabdijevanje električnom energijom zbog čega se javila potreba da u okviru zavisnih elektrodistributivnih preduzeća dobije kancelarije kako bi se što funkcionalnije obavljalo snabdijevanje kupaca električnom energijom.

U pogledu brisanja pojedinih odredbi Statuta naglašavamo da postoji kontinuirani proces usaglašavanja Statuta sa odredbama važećih zakonskih propisa Republike Srpske kao i u svim drugim javnim preduzećima tako i na nivou mješovitog holdinga.“ , stoji između ostalog u odgovoru ERS-a.

Navode da se promjena Statuta u ERS-e mijenja zbog činjenice da je Petrović visoki funkcioner SNSD-a, u ovoj stranci su negirali. Kratko nam je poručeno da SNSD nema nikakve veze sa tim.

„Kako će SNSD-e imati uticaja. Znači sve je do Elektoprivrede. Naravno.“, poručuje portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

SNSD je ipak imao uticaj, jer su upravo oni imenovali Petrovića na mjesto v.d direktora ERS. Odgovor o promjeni Statuta, pokušali smo dobiti i od Luke Petrovića, ali na naše pozive nije odgovarao. Poslanik SDS-a Nebojša Vukanović kaže da je činjenica da Petrović funkciju v.d obavlja skoro godinu dana i da je sasvim očigledno da se promjenom Statuta ERS-a pokušavava izvršiti legalizacija svega lošeg učinjenog u preduzeću.

„Ako kaže Statut da je zabranjeno da neko bude generalni direktor, oni će tu stavku da izbrišu. Tako će vjerovatno da legaliziju pljačku, otimačinu i iznudu. Ako budu ovako krenuli, mislim svakako niko ne odgovara za pljačku velikih razmjera, a vjerujem da će uskoro i izvršiti izmjenu Krivičnog zakona po kojima će dekriminalizovati većinu krivičnih djela koja su počinili. Tako im je najlakše da daju privid zakonitosti svom mafijaškom ponašanju.“, kaže SDS-ov Nebojša Vukanović.

Petrović je na funkciju vršioca dužnosti direktora u ERS imenovan u novembru prošle godine umjesto Radmile Čičković. U Komisiji za utvrđivanje sukoba interesa ranije su za BN saopštili da Petrović nije u sukobu interesa. Za sada je jedina prepreka izboru Petrovića za generalnog direktora upravo Statut preduzeća.



BN TV

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Olja

09.10.2019 18:21

Gledni lopina

ODGOVORITE
Name

Jelidew

09.10.2019 18:27

Treba papka jos bolje zastititi inace ce biti ugrozena reformska agenda!

ODGOVORITE
Name

Jaffa

09.10.2019 18:41

Udba nam sudba.

ODGOVORITE
Name

Zika

09.10.2019 19:13

Još jedan bandit vise ih boze

ODGOVORITE
Name

Vjeciti opozicionar

09.10.2019 19:21

Pa moraju stručnjaka ustoličiti, poslušnik, polupismen lopina nije zaslužio da mu se povjeri dvije nacrtane ovce da čuva. Takve dodik treba, slijepo izvršavaju njegove naredbe ( bez svog mišljenja tj. bez glave).

ODGOVORITE
Name

Joja

09.10.2019 19:33

Hoce li porasti cijena dionica ????

ODGOVORITE
Name

No limi

09.10.2019 19:35

Ovaj petrović je zlo od čovjeka...

ODGOVORITE
Name

Fuj

09.10.2019 20:18

Gvido samo u RS može biti direktor.

ODGOVORITE
Name

Trebinje

09.10.2019 21:30

Takav kvaran čovjek rijetko se rađa. Specijalnost mu je uništavati ljude koji misle svojom glavom i koji neće da puze pred njim. Najgori čovjek na tako bitnim pozicijama, to je naša propast.

ODGOVORITE