Englezi zabrinuti...!

Top ligama preti jedno mesto manje direktno u Ligi šampiona! Klubovi u Premijer ligi su zabrinuti jer prema najnovijim predlozima može da se dogodi da ostanu bez četvrtog mesta koje direktno vodi u Ligu šampiona.

Fudbal 11.10.2019 | 14:58
Englezi zabrinuti...!
Kako stvari stoje, to bi moglo da se dogodi ukoliko Udruženje evropskih liga uspe da izdejstvuje promenu počevši od 2021. godine.

Predlog je da četiri najjače lige, Premijer liga, Bundesliga, Serija A i La Liga imaju jedno mesto manje direktno u Ligi šampiona, dakle umesto četiri da imaju po tri.

Takođe, Udruženje planira i da se ukine garantovano plaćanje klubovima na osnovu mehanizma "istorijskog renkinga" klubova, što bi značilo da bi klubovi pojedinačno mogli da ostanu i bez 30-ak miliona evra.

Udruženje koje se sastoji od 36 liga sa preko 950 klubova insistira na promenama. Prema sadašnjem sistemu gotovo trećina od ukupno nagradnog fonda UEFA od 1,95 miliona evra bazirana je na rangiranju na osnovu koeficijenta u poslednjih deset godina.

Tako je Čelsi na toj listi na petom mestu, a šampion Evrope Liverpul na desetom. "Plavci" su ove godine inkasirali 31.1 miliona evra na osnovu toga, a ako dođe do promene, klubovi bi ostajali bez te vrste prihoda, jer bi se novac distribuirao na drugačiji način, isključivo na osnovu trenutnih rezultata.

"Rekli smo da bismo trebali da razmotrimo distribuciju novca u celini i naša poruka je da solidarnost sa manjim klubovima i ligama treba da bude veća. Od 20 do 25 odsto novca treba da ide na solidarna plaćanja. Istorijski koeficijent je nešto gde bismo mogli naći taj dodatni novac. Velike lige su spremne da učestvuju u diskusiji ali samo ako ih sve tretiramo jednako. Ne možete dati jedno mesto Premijer ligi, a oduzeti je Bundesligi jer tako imate problem", kaže predsednik udruženja Lars-Krister Olson.

Predsednik Asocijacije evropskih klubova i čelnik Juventusa, Andrea Anjeli, smatra da su promene neophodne. On se zalaže za elitnu Ligu šampiona u kojem bi igrale 32 ekipe podeljene u četiri grupe po osam timova.

"Negativni odgovori klubova i liga, koje smo čuli proteklih meseci, nisu nešto zdravo. Kakve god promene da se dogode, to neće mnogo uticati na Real ili PSŽ, igraće naravno ako se kvalifikuju. Ono što je važno je da kreiramo sistem u kojem klubovi mogu da rastu unutar sistema", izjavio je Anjeli.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar