Održana sjednica BORS-a u Bijeljini

U Bijeljini je danas održana Konstitutivna sjednica organa Boračke organizacije Republike Srpske, kao i sjednice Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca i Odbora ratnih vojnih invalida BORS-a, na kojoj su izabrani predsjednici ova dva odbora i njihovi zamjenici.

Republika Srpska 09.10.2019 | 16:06
Održana sjednica BORS-a u Bijeljini
Predsjednik Odbora ratnih vojnih invalida je Radan Ostojić iz Gradske boračke organizacije Bijeljina, a zamjenik je Gostimir Radulović, Gradska boračka organizacija Banjaluka. Predsjednik Odbora porodica poginulih boraca je Nemanja Močević, iz sarajevsko-romanijske regije, a zamjenik Mira Markovinović iz Prijedora. 

“Za predsjednika Predsjedništva izabran je Goran Rogić, Gradska boračka organizacija Banjaluka, a za njegovog zamjenika Aleksandar Savić, Opštinska boračka organizacija Višegrad. Danas smo se bavili samo konstituisanjem organa u dosadašnjem dijelu”, rekao je Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske. 

Najavljeno je i skoro zakazivanje sjednice i odbora i Predsjedništva na kojoj će se, s ciljem rješavanja problema ove populacije ići pred izvršnu vlast i zakazati sastanak sa premijerom. Osnovno je pitanje poboljšanje položaja boraca, odnosno nezaposlenost. 

“Svjedoci smo da smo u posljednjih godinu dana na marginama kada je riječ o poboljšanju položaja određenih kategorija stanovništva. Da se razumijemo, apsolutno nemamo ništa protiv poboljšanja položaja ekonomskog i socijalnog svakog građanina Republike Srpske, ali nećemo sjediti mirno i gledati da iz Vladinih mjera budemo izostavljeni. Smatramo i uvjereni smo, da jesmo najzaslužnija kategorija za stvaranje Republike Srpske,” naveo je Savčić. 

Kao jedan od osnovnih problema predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske, Goran Rogić je istakao stambeno zbrinjavanje, te naveo da se na njemu intenzivno radi. 

“To je bio naš prioritet i u Memorandumu koji smo pripremili zajedno sa Vladom i to se već realizuje. Na području čitave Srpske sproveden je konkurs i za sva lica iz kategorije porodica poginulih i invalida od prve do četvrte kategorije, iz bilo kog razloga propustili dosadašnje rokove 2007 i 2008 godine, dat je rok od dva mjeseca da konkurišu. Sada Prvostepena komisija ministarstva pri opštinskim i gradskim boračkim organizacijama radi na terenu i bira kandidate,” pojasnio je Rogić. 

Predstavnici BORS-a su nakon sjednica položili vijence na Centralni spomenik poginulim borcima Bijeljine, a potom su obišli i spomen-sobu. Predsjedništvo je nastavilo i radnu sjednicu u toku dana. Izabrani rukovodioci vodiće rad Predsjedništva i oba odbora naredne četiri godine.



BN TV

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Мирослав

09.10.2019 14:26

Нек је само Рогић изабран , то је наша будућност.

ODGOVORITE
Name

BL

09.10.2019 14:38

Jadan je život i standard boraca RS godinama sa vama , jer ste svi burlini istomišljenici samo ste tu za svoj interes.

ODGOVORITE
Name

Veteran

09.10.2019 14:43

Nemojte još i vi reći da je Srpska bolji dio BiH i da je položaj boraca bolji nego u Federaciji BiH. Znate vi dobro da je borački dodatak u F BiH gotovo pet puta veći nego u Srpskoj, a ništa ne preduzimate da se ova mizerija od boračakog dodatka bar udvostruči, iako bi i tada taj dodatak bio izuzetno nizak u odnosu na ono što su borci VRS dalu u stvaranju Republike Srpske.Upravo to bi trebao biti vaš prioritetni cilj i zadatak, a ne ko će koju funkciju ujagmiti.

ODGOVORITE
Name

radio telegrafista

09.10.2019 18:28

Blago borcima sace povecanje borackog dodatka 2 %,sada ce primati 72,40 KM

Name

Skeptik

09.10.2019 14:46

Manojlo Milovanović je izgleda u pravo vrijeme otišao...da ne gleda ovo zlo očima...

ODGOVORITE
Name

Darwill

09.10.2019 15:52

Izborom Gorana Rogića izgubljena je definitivno svaka šansa da se stvari pokrenu sa mrtve tačke kada su borci u pitanju. Od kraja rata sjedi u Gradskoj boračkoj org. Banja Luka,i po ovoj njegovoj prvoj izjavi vidim da nije ništa naučio. Prvo, porodice pog.boraca i RVI od 1-4 ktg. su stambeno zbrinuti u velikom procentu, skoro 98%. Rogić treba da se bori za stambeno zbrinjavanje boraca, jer, kada će oni doći na red. Ljudi svakodnevno umiru a da nisu ostvarili skoro ništa od propisanih prava, da ne govorim o stambenom zbrinjavanju. To neće ostvariti nikad'. A ono što nije naučio sjedeći u kancelariji je da su komisije o kojima govori formirane ali ne pri boračkim organizacijama, opštinskim i gradskim, nego pri opštinama i gradovima. Bolje mu je da uzme propise, u ovom slučaju Uredbu o stambenom zbrinjavanju porod.pog.boraca i RVI pa da je bar pročita ako ne i prouči. Drugi borac RS barem po funkciji bi trebao poznavati osnovne stvari.

ODGOVORITE
Name

VRS

09.10.2019 15:53

Bitno je da je Savčiću i drugim penzionisanim jugo oficirima dobro, a za nezaposlen borce ih baš briga. Pored dobre penzije iz Srbije rade u Republici Srpskoj i BiH i primaju dobre plate i naknade.

ODGOVORITE
Name

pero

09.10.2019 19:09

sigurno povecavaju borački dodatak i invaldnine

Name

Devize

09.10.2019 16:55

Rogića znam iz BL kako je u ratu u Gospodskoj ulici najbolji kurs imao kad mi je mijenjao devize!

ODGOVORITE
Name

Auu....

09.10.2019 17:17

Konstatuje se da su u zadnjoj godini borci na marginama drustva . Pa zar je moguce da tako neko nesto moze izgovoriti , kada se zna da su borci koji su 4 godine proveli u VRS , od 96 godine ne samo na marginama ovog drustva , nego se tretiraju kao da i ne postoje , a za takvo stanje su iskljucivo odgovorni svi predsjednici BORS , koji su svi radili i jos uvijek rade u korist rezima , a nista , ama bas nista nisu uradili u korist boraca .

ODGOVORITE
Name

M.Jankovic

10.10.2019 08:21

Neznam za druge,ali Aleksandar Savic je zaista zasluzio izbor. I vise od toga. Pozdrav za Acu.

ODGOVORITE
Name

Milenka gavrilovic

11.10.2019 10:17

I moj muz je nekad bio ziv i borio se za ovu zemlju , umro on umrlo sve, drugi nek uzivaju u slobodi koju je on donjeo pocev od rata u BN pa svih ostalih gdje je bio kao Komadant II Semberske brigyde

ODGOVORITE