Ko je odgovoran za propast dvije banke u Srpskoj?

Opozicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) ponovo je postavila pitanje kako je moguće da do danas u Republici Srpskoj niko nije odgovarao za propast dvije banke, Bobar banke i Banke Srpske.
 
 

Republika Srpska 09.10.2019 | 09:01
Ko je odgovoran za propast dvije banke u Srpskoj?
Poslanica Partije demokratskog progresa (PDP) Jelena Trivić je istakla da nije podvučena crta, niti rečeno koliko je novca izbubljeno, niti ko je odgovoran.

Opasno je, smatra ona, krenuti dalje bez tih podataka koji bi morali biti saopšteni javnosti, jer je u propalim bankama izgubljen novac građana RS.

Tokom sinoćnje rasprave u parlamentu RS o izvještaju Komiteta za koordinaciju nadzora finansijskog sektora RS za 2018. godinu, Trivić je rekla da neko treba da odgovara jer nisu reagovale na vrijeme ni nadležne institucije u RS.

-Agencija za bankarstvo RS nije pravovremeno djelovala u slučaju propasti banaka u RS – rekla je Trivić i upitala da li je tačno da se samo Investiciono-razvojna banka RS putem direktnih plasmana u propalim bankama izložila gubicima od 200 miliona KM, a ostale Vladine institucije za isto toliki iznos.

Poslanik u Klubu SDS-a Nebojša Vukanović je kazao da je IRBRS u dvije propale banke izgubila 240 miliona KM, što je po svakom stanovniku RS po 240 KM, a da za to niko nije odgovarao.

Njegov stranački kolega SDS-a Zoran Vidić je rekao da se moraju povećati kontrole u bankarskom sektoru, te upitao da li Komitet planira da traži modele kojima će se mijenjati struktura tržišta osiguranja.

-Ne može u RS 24 godine nakon rata biti glavno osiguranje od autoodgovornosti, a nije razvijeno životno i druga osiguranja – ukazao je Vidić u obraćanju u parlamentu.

Potpredsjednica Narodne skupštine Željka Stojčić (SNSD) je rekla da postoji opredjeljenje da se uspostavi jedinstven sistem nadzora objedinjavanjem supervizora nad finansijskim sektorom, koji mora biti ojačan uz očuvanje njegove nezavisnosti i samostalnosti.

Osim nje, u raspravi o ovoj tački nije učestvovao nijedan poslanik vladajuće većine u RS.

Direktor Agencije za bankarstvo RS Rade Rastoka odgovorio je u završnoj riječi da se vode postupci u vezi s Bobar bankom.

On kaže da je lani očuvana stabilnosti, rast i razvoj finansijskog sektora u RS.

Najavio je da će u narednom periodu jačanje finansijskog sektora i njegove otpornosti na poremećaje biti ključna aktivnost Komiteta, sa posebnom pažnjom usmjerenom na sprovođenje strožijih pravila poslovanja banaka radi obezbjeđenja stabilnog i sigurnog finansijskog sistema i zaštite deponenata, kao i veće tržišne discipline poslovanja banaka.

(Agencije)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

SALE SLOVENAC

09.10.2019 07:03

S R B I , SU ODGOVORNI NE SAMO ZA PROPAST SRPSKIH BANAKA VEC I SRPSKOG UKC, SRPSKIH AUTOPUTEVA, SRPSKIH JAVNIH PREDUZECA. SVA SRECA JOS MALO PA IDU SLAVE PA SE TO ZABORAVI ...

ODGOVORITE
Name

KUM

09.10.2019 07:23

Odgovorni su svi oni koji podržavaju kriminalce koji sjede u Naronoj skupštini i u zgradi predsjedništva RS.Odgovorna je i SPC i Patrijarh koji najvišim ordenom odlikova najodgovornijeg

Name

Mihajlo

09.10.2019 08:47

Najodgovorniji je onaj burle koga patrijarh odlikuje, za unistenje i podjelu ovog naroda.

Name

Nikome to nije jasno

09.10.2019 09:10

Mir,mir,mir,niko nije kriv,ava,ava,ava RS-je snsd-ovsko kumovsko-tajkunska krava muzara.

Name

Pero

09.10.2019 09:54

kriva je banda iz opozicije bolesnici jedni

Name

OPET PUČE LOVA

09.10.2019 07:07

OPET PUČE 400 MILIONA. NAŠA VLADA JE MAJSTOR ZA UNIŠTAVANJE REPUBLIKE SRPSKE.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

09.10.2019 08:32

Oni to nazovu TRANZICIJA, Skupština izglasa neki Zakon koji im odgovara, i sve će biti legalno...ko je jamio, jamio.

Name

Bogatstvo

09.10.2019 07:08

Kazu dosao covjek sa sela u grad i obogstio se preko noci. Pitaju kako je to moguce. Odgovor , opljackao dvije banke i zavrsio posao.

ODGOVORITE
Name

Bili

09.10.2019 07:21

Dok se narod svadja oni i dalje rade po svom, Dodo prima ordenje po Srbiji od Irineja za koje vise ima zasluga onaj sto cuva ovce na Manjaci i bori se kroz zivot. Jadni smo mi nasto Srbski narod spade i sraje dozvolio sebi. Da Pavle zna prevrnuo bih se u grobu.

ODGOVORITE
Name

Re Bili

09.10.2019 10:10

Upravo tako.Ovaj naslednik velikog i casnog patrijarha Pavla,koji javno podrzava crvenu sektu i njenog vodju,sramota je i za crkvu i za srpski narod.

Name

Lazar

09.10.2019 11:34

Irinej je postavljen da uruši ugled Srpske pravoslavne crkve

Name

jedan

09.10.2019 07:28

jel ovo neko nagradno pitanje? :)

ODGOVORITE
Name

Re

09.10.2019 08:40

To je nova nagradna igra, stavis pare u kovertu i posaljes paprikaru u dzep, ovaj trezor...

Name

Zeki Press

09.10.2019 09:24

Dragi moji nije nagradna igra nego fakticki nasa reformska agenda! Cudi me da niste prepoznali? Ove banke najbolje da nestanu i sa njima tragovi podignutih kredita, znate vec od koga fakticki. To sto malo novca fali tamo ili onamo bice namireno iz fonda solidarnosti, fakticki naseg budzeta. Imamo na srecu jos jedan mali suficit sredstava koga smo drzali kao joker u rukavu: Sada je vrijeme da njime podstaknemo nasu reformsku agendu svom snagom razvoja. Fakticki.

Name

SNSD

09.10.2019 09:45

Živio predsjednik nezavisne države Republike Srpske i njen vječiti predsjednik, živjela Željka Cvijanović najsposobnija žena svijeta. Kada budemo imali slobodu uživat ćemo a dušmani neka gledaju. Sve je ovo krivo političko sarajevo da njih nema bilo bi para za sve. Živio SNSD!!! Samo naprijed tandem Dodik - Željka.

Name

SVASTA

09.10.2019 08:31

KO JE ODGOVORAN , NAJVJEROVATNIJE CISTACICE U TIM BANKAMA , PA ONI STO SU OPLJACKALI TE BANKE , PA IH UNISTILI , DOBRO SU ZNALI DA ZA NJIH NECE BITI NIKAKVIH POSLJEDICA , BAREM NE U SKORIJOJ BUDUCNOSTI , A KO JE ZA TO ODGOVORAN , PA TO I PTICE NA GRANI ZNAJU , NEKO JE VEC SPOMENUO DA JE ZATO NAJODGOVORNIJI ONAJ STO PRIMA ORDENJE PO SRBIJI , VALDA U ZNAK ZAHVALNOSTI STO SVE IDE PO PLANU STO SE TICE UNISTENJA REPUBLIKE .

ODGOVORITE
Name

Ah

09.10.2019 10:27

pitajte popova oni znaju!!! i oni su biznismeni savremene istorije na brdovitom balkanu!rame uz rame sa korumpiranim politicarima i biznismenima u ratu i posle rata obogatili se na ovim prostorima i to debelooo! za nauk nerodjenoj djeci!kako sevopljackala drzava na balkanu u ratu i posle rata !uvezana hobotnica hara

Name

BMV

09.10.2019 18:08

Pošto su Dodik i Cviijanovićka javno u dnevniku RTRS izjavili da su novci gradnjama u Banci Srpske sigurni a vidimo da je to bila laži prevara. Imali tu krivične odgovornosti i hoće li tužioca reagovati.

ODGOVORITE