Ko je odgovoran za propast dvije banke u Srpskoj?

Opozicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) ponovo je postavila pitanje kako je moguće da do danas u Republici Srpskoj niko nije odgovarao za propast dvije banke, Bobar banke i Banke Srpske.
 
 

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Poslanica Partije demokratskog progresa (PDP) Jelena Trivić je istakla da nije podvučena crta, niti rečeno koliko je novca izbubljeno, niti ko je odgovoran.

Opasno je, smatra ona, krenuti dalje bez tih podataka koji bi morali biti saopšteni javnosti, jer je u propalim bankama izgubljen novac građana RS.

Tokom sinoćnje rasprave u parlamentu RS o izvještaju Komiteta za koordinaciju nadzora finansijskog sektora RS za 2018. godinu, Trivić je rekla da neko treba da odgovara jer nisu reagovale na vrijeme ni nadležne institucije u RS.

-Agencija za bankarstvo RS nije pravovremeno djelovala u slučaju propasti banaka u RS – rekla je Trivić i upitala da li je tačno da se samo Investiciono-razvojna banka RS putem direktnih plasmana u propalim bankama izložila gubicima od 200 miliona KM, a ostale Vladine institucije za isto toliki iznos.

Poslanik u Klubu SDS-a Nebojša Vukanović je kazao da je IRBRS u dvije propale banke izgubila 240 miliona KM, što je po svakom stanovniku RS po 240 KM, a da za to niko nije odgovarao.

Njegov stranački kolega SDS-a Zoran Vidić je rekao da se moraju povećati kontrole u bankarskom sektoru, te upitao da li Komitet planira da traži modele kojima će se mijenjati struktura tržišta osiguranja.

-Ne može u RS 24 godine nakon rata biti glavno osiguranje od autoodgovornosti, a nije razvijeno životno i druga osiguranja – ukazao je Vidić u obraćanju u parlamentu.

Potpredsjednica Narodne skupštine Željka Stojčić (SNSD) je rekla da postoji opredjeljenje da se uspostavi jedinstven sistem nadzora objedinjavanjem supervizora nad finansijskim sektorom, koji mora biti ojačan uz očuvanje njegove nezavisnosti i samostalnosti.

Osim nje, u raspravi o ovoj tački nije učestvovao nijedan poslanik vladajuće većine u RS.

Direktor Agencije za bankarstvo RS Rade Rastoka odgovorio je u završnoj riječi da se vode postupci u vezi s Bobar bankom.

On kaže da je lani očuvana stabilnosti, rast i razvoj finansijskog sektora u RS.

Najavio je da će u narednom periodu jačanje finansijskog sektora i njegove otpornosti na poremećaje biti ključna aktivnost Komiteta, sa posebnom pažnjom usmjerenom na sprovođenje strožijih pravila poslovanja banaka radi obezbjeđenja stabilnog i sigurnog finansijskog sistema i zaštite deponenata, kao i veće tržišne discipline poslovanja banaka.

(Agencije)

KOMENTARI18
POŠALJITE PORUKU

SALE SLOVENAC

09.10.2019 09:03

S R B I , SU ODGOVORNI NE SAMO ZA PROPAST SRPSKIH BANAKA VEC I SRPSKOG UKC, SRPSKIH AUTOPUTEVA, SRPSKIH JAVNIH PREDUZECA. SVA SRECA JOS MALO PA IDU SLAVE PA SE TO ZABORAVI ...

Odgovorni su svi oni koji podržavaju kriminalce koji sjede u Naronoj skupštini i u zgradi predsjedništva RS.Odgovorna je i SPC i Patrijarh koji najvišim ordenom odlikova najodgovornijeg

KUM

09.10.2019 09:23

Najodgovorniji je onaj burle koga patrijarh odlikuje, za unistenje i podjelu ovog naroda.

Mihajlo

09.10.2019 10:47

Mir,mir,mir,niko nije kriv,ava,ava,ava RS-je snsd-ovsko kumovsko-tajkunska krava muzara.

Nikome to nije jasno

09.10.2019 11:10

kriva je banda iz opozicije bolesnici jedni

Pero

09.10.2019 11:54

OPET PUČE LOVA

09.10.2019 09:07

OPET PUČE 400 MILIONA. NAŠA VLADA JE MAJSTOR ZA UNIŠTAVANJE REPUBLIKE SRPSKE.

Oni to nazovu TRANZICIJA, Skupština izglasa neki Zakon koji im odgovara, i sve će biti legalno...ko je jamio, jamio.

Jaffa

09.10.2019 10:32

Bogatstvo

09.10.2019 09:08

Kazu dosao covjek sa sela u grad i obogstio se preko noci. Pitaju kako je to moguce. Odgovor , opljackao dvije banke i zavrsio posao.

Bili

09.10.2019 09:21

Dok se narod svadja oni i dalje rade po svom, Dodo prima ordenje po Srbiji od Irineja za koje vise ima zasluga onaj sto cuva ovce na Manjaci i bori se kroz zivot. Jadni smo mi nasto Srbski narod spade i sraje dozvolio sebi. Da Pavle zna prevrnuo bih se u grobu.

Upravo tako.Ovaj naslednik velikog i casnog patrijarha Pavla,koji javno podrzava crvenu sektu i njenog vodju,sramota je i za crkvu i za srpski narod.

Re Bili

09.10.2019 12:10

Irinej je postavljen da uruši ugled Srpske pravoslavne crkve

Lazar

09.10.2019 13:34

jedan

09.10.2019 09:28

jel ovo neko nagradno pitanje? :)

To je nova nagradna igra, stavis pare u kovertu i posaljes paprikaru u dzep, ovaj trezor...

Re

09.10.2019 10:40

Dragi moji nije nagradna igra nego fakticki nasa reformska agenda! Cudi me da niste prepoznali? Ove banke najbolje da nestanu i sa njima tragovi podignutih kredita, znate vec od koga fakticki. To sto malo novca fali tamo ili onamo bice namireno iz fonda solidarnosti, fakticki naseg budzeta. Imamo na srecu jos jedan mali suficit sredstava koga smo drzali kao joker u rukavu: Sada je vrijeme da njime podstaknemo nasu reformsku agendu svom snagom razvoja. Fakticki.

Zeki Press

09.10.2019 11:24

Živio predsjednik nezavisne države Republike Srpske i njen vječiti predsjednik, živjela Željka Cvijanović najsposobnija žena svijeta. Kada budemo imali slobodu uživat ćemo a dušmani neka gledaju. Sve je ovo krivo političko sarajevo da njih nema bilo bi para za sve. Živio SNSD!!! Samo naprijed tandem Dodik - Željka.

SNSD

09.10.2019 11:45

SVASTA

09.10.2019 10:31

KO JE ODGOVORAN , NAJVJEROVATNIJE CISTACICE U TIM BANKAMA , PA ONI STO SU OPLJACKALI TE BANKE , PA IH UNISTILI , DOBRO SU ZNALI DA ZA NJIH NECE BITI NIKAKVIH POSLJEDICA , BAREM NE U SKORIJOJ BUDUCNOSTI , A KO JE ZA TO ODGOVORAN , PA TO I PTICE NA GRANI ZNAJU , NEKO JE VEC SPOMENUO DA JE ZATO NAJODGOVORNIJI ONAJ STO PRIMA ORDENJE PO SRBIJI , VALDA U ZNAK ZAHVALNOSTI STO SVE IDE PO PLANU STO SE TICE UNISTENJA REPUBLIKE .

pitajte popova oni znaju!!! i oni su biznismeni savremene istorije na brdovitom balkanu!rame uz rame sa korumpiranim politicarima i biznismenima u ratu i posle rata obogatili se na ovim prostorima i to debelooo! za nauk nerodjenoj djeci!kako sevopljackala drzava na balkanu u ratu i posle rata !uvezana hobotnica hara

Ah

09.10.2019 12:27

BMV

09.10.2019 20:08

Pošto su Dodik i Cviijanovićka javno u dnevniku RTRS izjavili da su novci gradnjama u Banci Srpske sigurni a vidimo da je to bila laži prevara. Imali tu krivične odgovornosti i hoće li tužioca reagovati.

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.