Srbija je važan i cenjen partner NATO saveza

"Srbija je važan i cenjen partner NATO, i ona odlučuje kako i u kojoj meri želi da sarađuje sa Rusijom ili bilo kojom drugom zemljom".

Srbija 09.10.2019 | 07:31
Srbija je važan i cenjen partner NATO saveza
To je izjavio šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu, brigadni general Čezare Marineli.

On je za "Srpski telegraf" rekao da je saradnja Srbije i NATO na visokom nivou, pri čemu NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije.

"Otkako se Srbija 2006. pridružila programu Partnerstvo za mir i Savetu evroatlantskog partnerstva, uradili smo mnogo toga zajedno", kazao je Marineli.

Prema njegovim rečima, zajedničke vojne vežbe Srbije i NATO samo su vrh ledenog brega njihove saradnje, pošto se po pitanju praktične saradnje dešava mnogo toga što se na prvi pogled ne vidi.

"Mislim da su ljudi u Srbiji videli koliko se dobro slažu generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako unapređuju politički dijalog i odnose NATO i Srbije na praktičnom nivou", kazao je Marineli.

On je istakao da je stav NATO da je Srbija u kojoj vlada blagostanje i koja je ekonomski jaka, preduslov za mir u regionu.

"Drago nam je što je Srbija na putu rasta i konstantnog unapređenja", naglasio je Marineli.

Na pitanje da li uticaj Rusije u Srbiji smeta NATO i zašto zvaničnici SAD taj uticaj često karakterišu kao loš, Marineli je napomenuo da je on zvaničnik NATO, a ne SAD i da je jedino što može da kaže to da Srbija treba sama da odlučuje u kojoj meri želi da sarađuje sa Rusijom ili bilo kojom drugom zemljom.

"Želimo da zemlje u regionu imaju mogućnost da donose nezavisne političke odluke, u kom god smeru one bile, i da time sačuvaju političku nezavisnost i potpun integritet, bez mešanja spoljnih faktora", dodaje brigadni general NATO.

(Tanjug)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

hare

09.10.2019 06:17

Ako je ovo istina, zasto je onda problem da Bosna ima isti nivo saradnje za Nato-m kao Srbija.

ODGOVORITE
Name

tacno

09.10.2019 06:38

dobro pitanje koje ima dva odgovara a prvi je inat a drugi je princip ovce pa pametnom dosta

Name

Ono

09.10.2019 06:24

Prvo te protjeraju iz Krajine i KiM, zatim bombarduju 1999. i naprave stetu od 100 milijardi dolara - pa te onda cijene i postuju.

ODGOVORITE
Name

Re Ono

09.10.2019 07:22

po tvojoj logici ne bi trebalo saradjivati ni sa Turcima, Austrijancima, Nijemcima, Bugarima, Madjarima...

Name

XYZ

09.10.2019 07:08

Bjelosvjetski banditi.Ubice čovječanstva.Kuda prođe NATO,trava ne niče.Uništiše Avganistan,Irak,Siriju,Libiju,Ukrajinu,Srbiju a bogami i sve u svijetu,ništa im nije sveto.Niko ne vidi one jadne migrante,pa ovce bi trebalo bolje tretirati.Sve su to uradile NATO članice,i što je najgore,ne za neku korist tih država nego za interes moćnika,pojedinaca.Od nezavisnosti Kosova imali su korist samo mafijaši iz SAD-a.Katastrofalno!

ODGOVORITE
Name

Re XYZ

09.10.2019 07:30

osamdesetih sam putivao po Madjarskoj i Cehoslovackoj. Jad i bijeda. Ali otkako se oslobodise ruske cizme i udjose u Nato, pretekose nas pet puta. A ti i dalje pricaj suplje price. I cekaj penziju od 100 Eur.

Name

Sarajevo

09.10.2019 07:33

Pre svega ovo pitanje treba uputiti americkom ambasadoru u Sarajevu. Sada nakon ovog teksta je jasno da je ANP paravan iza kojeg se krije pokusaj politickog Sarajeva da nametne centralizaciju BiH. Poklapa se I sa deklaracijom SDA o unitarnoj BiH na koju je ambasador blago reagovao kao i Austro- Ugarski konzul. BiH je sastavljena od tri naroda i dva entiteta I to je osnov ustava BiH, njen izvorni princip. SDA deklracija je negacija tog principa i suprotna je Dejtonskom sporazumu. Ambasador se poziva na Metju Palmera iako je on zamjenjen sa visokim zvanicnikom americke administracije. Ovo je pokusaj neoliberalnih krugova u SAD da iza ledja americke administracije provodi politiku suprotnu zvanicnoj politici SAD. Zato je i postavljen novi predstavnik za Balkan umjesto Metju Palmera a koji dolazi iz kozervativnih krugova americke administracije kako bi se sprecila politika suprotna interesima SAD.

ODGOVORITE
Name

Vuk

09.10.2019 07:54

eh... nisi ni svjestan svoje nesvjesti i budalaštine!

Name

Nato u blato

09.10.2019 10:32

Nato se zaglibio po citavom svijetu. Sta se radi to zrav razum nemoze da svati.

ODGOVORITE
Name

Re

09.10.2019 12:44

Tacno, samo prvo treba imati razum, a zatim i dovoljno razvijen.

Name

Lazo.9.10.2019

09.10.2019 11:49

Marineli-može vam verovati onaj koji pameti nema.NATO je naj veće zlo u modernoj istoriji čovečanstva.NATO je rasturijo mnoge suverene države,porušijo opljačko i iza sebe ostavijo sirotinju.Nema veći hoštaplera od amera na čelu sa NATO bagrom.

ODGOVORITE