Vučić: - Ja želim da Srbija bude večna!

Patrijarh Irinej dodijelio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću orden Svetog Save na svečanosti povodom 800 godina autokefalnosti SPC.

Srbija 08.10.2019 | 22:25
Vučić: - Ja želim da Srbija bude večna!
Irinej je rekao da je u mandatu Aleksandra Vučića Srbija "krenula velikim korakom naprijed" i da se Srbija otvorila prema svijetu.

Patrijarh Irinej je dodao i da se predsjednik Vučić "bori da očuva svoj narod na Kosovu i Metohiji, na toj svetoj našoj zemlji".

"Ono što se silom uzme, to se vrati, ali ono što se pokloni, to se nikada ne vrati! Ne smijemo pokloniti ni pedalj naše zemlje", rekao je patrijarh srpski Irinej predsjedniku Aleksandru Vučiću!

"Činjenica je da je sudbina Kosova u najvećoj mjeri zavisi od nas. Zato ga molim da u budućnosti čini ono što čini danas. Prihvatamo kompromis i dogovor, ali poklon ne. Ja se zahvaljujem gospodinu predsjedniku za sve ono što je učinio i da nastavi da čini. Ja se oslanjam i na pomoć naših svetih svetitelja na Kosovu i Metohiji koji će nam pomoći da očuvamo našu svetinju Kosovo i Metohiju.

Zahvaljujem se gospodinu predsjedniku za lavovsku borbu za naše Kosovo i u to ime predaje mu najviše odlikovanje, da krasi njegove grudi za sve ono što čini za dobrobit srpskog naroda. Aksios na mnogaja ljeta", dodao je patrijarh i uručio orden predsjedniku Vučiću.

Nakon dodjele ordena, Vučić se obratio prisutnima i rekao da su "srpska crkva i srpska država su rođene zajedno".

"Duh naroda, njegova snaga i sveti duh učinio je da se naši brodovi otisnu u svijet. Još je Stefan Nemanja učinio prvi zaokret ka pravoslavlju. Sinovi su nastavili očevim putem, Stefan se oprobao u vođenju države, a Sveti Sava je krenuo drugim putem. Sveti Sava je neumorno i uporno radio na tome da srpska crkva postane samostalna. Srpska država i srpska crkva stvorene su u istom momentu", kaže predsjednik Srbije.

"Ni sam nisam u stanju da opišem kako se osećam poslije ordena koji ste mi dodijelili, nisam mu se nadao, nisam ga ni tražio, nisam ga ni očekivao", rekao je Vučić.

"Ja samo želim da Srbija bude vječna", rekao je.

Orden Svetog Save dodjeljuje se od 1882. godine, uglednim ličnostima i institucijama koje su svojim djelanjem, trudom i učinkom doprinjele ugledu i boljitku srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve.

Član predsjedništva BiH Milorad Dodik odlikovan je Ordenom Svetog Simeona Mirotočivog. Odlikovanja su uručena na svečanosti povodom osam vijekova autokefalnosti Srpske crkve.



(Agencije)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Ako

08.10.2019 20:55

Živ i zdarv bio dugo godina predsedniče

ODGOVORITE
Name

Malisa

09.10.2019 05:00

Dodik je citav Rat proveo u Beogradu,tako da medalja ide prave ruke.

Name

Cirkus

09.10.2019 05:30

Jel to ti stvarno il se za'ebavas?

Name

Re

09.10.2019 05:33

... I ne daj svom narodu Kosovo. Sacuvaj ga za nas Srbe.

Name

Milomir

09.10.2019 09:12

Ovo si mogao jedino kao Milomir Gavrilović dodijeliti Dodiku i zahvaliti mu se na ličnoj koristi koju ti je stavio u džep,nikako drugačije

Name

Дрекавац

08.10.2019 23:24

Цитирам Иринеја: "Док је Милорада Додика у Бањалуци, биће и Републике Српске." Е, па, ово је сад већ опасна изјава! Ово је већ ко зна који пут да нас дијели овамо на "додиклије" и остали народ и да је намјерно и свјесно на страни НАТО поданика! Није добро, не, никако!

ODGOVORITE
Name

Realnost

09.10.2019 05:45

Politika je danas umijesana ha zalost u sve segmente zivota. Objektivnost u takvim uslovima je ugrozena, a to su odlike totalitarnih sistema vlasti.

Name

Anonnimuss

09.10.2019 05:47

A sta cemo kad jednog dana Dodik umre, msm posle dozivotnog mandata kao J.B.T. ocel tad nestat RS

Name

sova

09.10.2019 05:53

Zar Irinej smatra da poslije ovoga slijedi nestanak RS. E, lično mislim drugačije. I ovo može izjavljivati samo anatemisani takozvani predvodnik naroda. Pa RS treba biti vječna. Ili Irinej misli da će RS u savez sa Srbijom pa da nestane utapanjem. Ni jedno ni drugo nije normalno. A vidim da su Crnogorci u pravu otcjepljenjem od ovakvih. Ako je iko jamio to je ovaj što ga proglašava vječnim u RS. Živjela RS. A ako joj se posreći i bez tog spominjanog...

Name

Poslednji kineski car

09.10.2019 08:00

@Drekavac: Što je još gore, čini mi se da on nije rekao Milorad, nego Mile.

Name

Darwill

09.10.2019 03:23

Šta će sada RTRS? Juče su na sva zvona objavljivali /teletekst/ da će i Dodik dobiti orden Svetog Save. Kako se sada izvući iz ove situacije?

ODGOVORITE
Name

Rale

09.10.2019 04:19

Izgleda da je doslo vrijema da srbi umjesto predsjednika imaju svoga boga i sve bi obuhvatili u jednu funkciju ,ali tad bi bilo kaznjivo psovati boga jr on je samo nas.

ODGOVORITE
Name

Grof

09.10.2019 04:24

Živio nam Dodik koji je d! obio od,rden SVETOG SINODA?!

ODGOVORITE
Name

Zapitajmo se..

09.10.2019 04:37

Srpski narod nestaje, i u Srbiji a posebno RS vlada bijela kuga. Irinej u S klasi 500 2018 stiže i u Prijedor da obiđe radove na jednom od manastira u gradnji. Kome čemu? Crkve zjape prazne, ogromne pare se troše na takve stvari, omladina odlazi, u selima djece bukvalno nema, manje opštine pred izumiranjem. Čast Vučiću on bar nešto i radi u Srbiji.

ODGOVORITE
Name

re

09.10.2019 06:03

Manastire i crkve treba graditi po cjeloj BIH,narod u zemlji i dijaspori treba da izdvaja sredstva za gradjnju crkava i manastira po BIH jer BIH je srpska zemlja

Name

Hercegovac

10.10.2019 13:27

Nema ni u ove ko da ulazi ni da se moli Bogu I Bog je od nas digao ruke....

Name

dp

09.10.2019 05:56

Naša crkva i naš sadašnji patrijarh ne poštuju i ne vole svoj narod ,oni poštuju i vole samo moćnike i nečasne ljude koji imaju novac.Ne vidim da su ova dvojica zaslužili takvu čast da dobiju ordene koji su im dodijeljeni.

ODGOVORITE
Name

A

09.10.2019 07:02

je li zato sto je rekao da je sveti Savo poginuo na Vracaru!Nema za sto drugo!!! a crkve se prazne narod nestaje a politicari sa ordenjem se kite!!Ne ide jedno sa drugim !nikako !Patrijarh Pavle susta suprotnist! grehota je narod mijesatI sa korumpiranim politicarima i biznismenima nivokomponovanim na Balkanu ! narod opljackan rastjeran a oni svoj kapital mjere milijardama !pobogu politicari i popovi !!!!gdje je skromnost ispost postenje!odlike srpskog naroda!

Name

Ex

09.10.2019 10:41

Patrijarh odlikovao dezertera! Zemljo otvori se! Sotona vlada! Poginuli borci se prevrcu u grobovima. Koji sistem negativne selekcije? Pomracenje umova! STRASNO!!!

ODGOVORITE