Šta raditi sa Solskjerom?

Ako ostane – kako sa ovim timom? Ako ga otpuste – koga umesto?

Fudbal 09.10.2019 | 23:00
Šta raditi sa Solskjerom?
Izgleda da na Old Trafordu nisu načisto šta uraditi kad je status Ole Gunara Solskjera u pitanju. Mančester junajted u ovom trenutku liči na tim čiji je slobodni pad nemoguće zaustaviti, a u opštem rezultatskom haosu čini se da ni čelnici nemaju preciznu ideju da li Norvežanina ostavititi na klupi ili šok terapijom u vidu smene razmrdati tim. Otuda oprečne informacije u engleskim medijima, pošto jedini tvrde da mu uprava veruje i da ne traži naslednika, a drugi mu rok trajanja oročavaju na još najviše tri sedmice.

Jasno je samo da ovako kako je sad ničemu ne vodi. Crveni đavoli su posle poraza od Njukalsa na Sent Džejms parku pali na 12. mesto na tabeli Premijer lige, u Liga kupu jedva su se plasirali u narednu rundu preko nižerazrednog Ročedejla (i to posle penala), u Ligi Evrope su rezultatski jedva savladali Astanu i gostovanje AZ Alkmaru završili remijem bez šuta u okvir gola... A tek im sledi zahtevan raspored: posle reprezenativne pauze dočekuju Liverpul u nečemu što što bi trebalo da se zove derbi, a zatim idu na četiri vezana gostovanja. Između ostalog Partizanu u Humskoj.

Ugledni Telegraf uverava da izvršni direktor Ed Vudvord veruje da Ole Gunar može da okrene sezonu u korist engleskog velikana i da mu ne traži zamenu. Navodno, Vudvord je uveren da jedan prelazni rok, ovaj letnji koji je prošao, nije dovoljan da se izgradi tim po ukusu Solskjera, kao da je treneru data podrška da afirmiše mlade igrače, produkte Akademije. Deluje kao priča bez pokrića, jer je Mančester klub koji sebi ne sme da dopusti da po svaku cenu radi na razvoju talenata do te mere da rezultati budu najgori u poslednjih 30-ak godina. Ili može da dozvoli jednu, najviše dve takve sezone, samo je problem što je od odlaska ser Aleksa Fergusona šest godina protraćeno, a da  nikakav iskorak nije napravljen. Pritom su svi složni da čak i da ostane Solskjer prostor nema na raspolaganju igrače sposobne da pobeđuju u serijama. Kao nekad.

Niko nije javno rekao, ali deluje da je ogroman problem, i pod uslovom da Vudvord razmišlja drugačije od onoga što se piše, što na tržištu nema previše slobodnih trenera kalibra da sednu na klupu Mančestera. Uvek je aktuelan Žoze Murinjo, ali njegov povratak nije realan s obzirom da nije prošlo ni godinu dana otkako je otpušten. Masimiljano Alegri traži posao, međutm, teško da bi prihvatio ekipu koju nije selektirao. Arsen Venger uprkos želji da se vrati svakodnevnom poslu ne deluje kao opcija zbog odnosa netrpeljivosti između njega i Junajteda. Klaudio Ranijeri jeste vodio Lester do premijerligaške titule, ali realno nije taj kalibar. I čini se da je to najveća caka, što nema ko da zameni Solskjera. Eventualno Maurisio Poketino i to pod uslovm da dobije otkaz u Totenhemu, da ga Dani Levi isplati (oko 20.000.000 evra na ime obeštećenja), pa onda da dogovori uslove sa Crvenim đavolima.

Sve to stavlja čelnike Mančestera u lavirint iz kog je teško izaći kao što sama ekipa ne pronalazi put ka rešenju krize. Otuda tabloidni San uverava da su se čelnici Junajteda maltene pomirili sa porazom od Liverpula u narednom kolu i da su ključnim za status trener odredili naredno prvenstveno gostovanje, Noriču. Taj duel na programu je samo tri dana posle gostovanja Partizanu, a kako u ovom delu sezone engleske ekipe na pridaju maksimalan značaj Ligi Evrope, Solskjeru će kakav god rezultat da bude u Beogradu šansu da sačuva posao dobiti na Kerou rodu. Pobeda bi mu povećala šanse, a poraz bi, uverava isti izvor, gotovo sigurno značio smenu. Mada se u tom slučaju ponovo pokreće pitanje – ko je sledeći?

„Podržao bih Solskjera. Priznajem, pristrasan sam, igrali smo zajedno, uverio sam se da je ne samo vrhunski fudbaler, već i svetska osoba. Dao bih mu šansu. Ne možete menjati trenera svaki put kad ekipi ne ide dobro. Tom logikom biste promenili desetoricu trenera za tri sezone. Još ako pogledate listu slobodnih strateta nije baš da su Jirgen Klop i Pep Gvardiola dostupni. Zato neka se Mančester drži Ole Gunara“, poziva odgovorne sa Teatra snova Mark Bosnić.

Nekadašnji golman Junajteda je, ipak, svestan da strpljenje navijača i rukovodilaca ima granicu, te isključuje emocije kad govori o tome koliko bi njegov bivši saigrač mogao još da potraje.

„Uvek postoji tačka preseka. Govorio sam isto i dok je Žoze Murinjo bio trener. Ako posle narednih 20 kola – a to znači da će biti odigrano ukupno 28 – Mančester bude, recimo, treći od pozadi uprava neće imati izbora“.

Za razliku od početka mandata kad je sve što je dotakao pretvorio u zlato Solskjer trenutno deluje kao čovek koji ne može da okrene sezonu. Mada, daleko od toga da je odgovornost isključivo njegova. Kako kaže jedna replika iz filma „Kad porastem biću Kengur“ – „Mančester nema tim“.

„Nema svrhe samo se pojavti na treningu, odraditi ga, istrčati na utakmicu u kriti se na terenu u nadi da nećete biti predmet kritike. Pritom ćete se pojaviti na blagajni da preuzmete platu. Ne ide to tako u Mančester junajtedu“, kritikuje stav aktuelnih prvotimaca Mark Bosnić, koji je u periodu od 1999. do 2001. bio rezerva na Old Trafordu, branio je samo 35 utakmica, ali je osvojio ono što sadašnji igrači mogu samo da sanjaju – titulu.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar