Šarović: Iskustva Kine veoma su značajna za BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović rekao je danas da je Кina pravi primjer za napredovanje u oblasti inovacija u preduzetništvu i da su njena iskustva značajna za BiH.

Bosna i Hercegovina 08.10.2019 | 12:53
Šarović: Iskustva Kine veoma su značajna za BiH
"BiH zaostaje za regionom kada je riječ o inovacijama i inovacijama u preduzetništvu i moramo mnogo toga da učinimo kako bismo napredovali jer je to danas trend u cijelom svijetu", rekao je Šarović, koji u Beogradu učestvuje na konferencija Кine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope o saradnji u oblasti inovacija.

Šarović je rekao Srni da je Кina pravi primjer za razvoj inovacija u preduzetništvu, te da je konferencija dobra prilika da se kaže kakvo je stanje u BiH, kao i da se BiH upozna o tome šta u toj oblasti radi Кina, ali i Srbija, kao zemlja domaćin skupa.

On je napomenuo i da dvodnevna konferencija posvećena inovacijama predstavlja jednu od važnih platformi za saradnju sa Кinom.

U Beogradu je danas počela Četvrta konferencija Кine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope o saradnji u oblasti inovacija.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Cijena pameti

08.10.2019 12:19

Šarović kaže "inovacije u preduzetništvu", ali previđa činjenicu da se one uglavnom odnose na privredni sektor, koji je ovdje uništen, izuzev nešto privatnog, ali koji ne njeguje ovakvu vrstu intelektualne kreativnosti. Inovacije zahtijevaju materijalna sredstva, tj koštaju, a mi nemamo takav vid fonda za finansiranje. Drugim riječima, inovacije su ciljano namijenjene za razvijene zemlje i one koje ulažu u svoj privredni razvoj, u budućnost napretka svoga društva.

ODGOVORITE
Name

Petar BL

11.10.2019 19:25

Bio sam u prilici da prisustvujem predavanjima koja su se održavala tokom konferencije, u dijelu poslovnog programa. Činjenica je da postoji značajan broj inovacija koje se mogu provesti, a da je za njih potrebna dobra volja i veoma mala količina novca. Primjer je oblast obrazovanja u kojoj se inovacije mogu provesti relativno jeftino, ali je potreban sistematičan pristup. Te inovacije bi mogle dovesti i do pomaka i u drugim privrednim oblastima...