SAD stavile na 'crnu listu' 28 kompanija iz Kine

Sjedinjene Države su stavile na "crnu listu“ 28 kineskih državnih i privatnih organizacija i kompanija zbog njihove navodne povezanosti s nasiljem nad etničkim Ujgurima u kineskoj provinciji Xinjiang s većinskim muslimanskim stanovništvom.

Svijet 08.10.2019 | 11:14
SAD stavile na 'crnu listu' 28 kompanija iz Kine
One su sada na takozvanoj "entitetskoj listi" koja im zabranjuje kupovinu proizvoda od američkih kompanija bez odobrenja  Washingtona, prenosi BBC

Među zabranjenima su i vladine agencije, i tehnološke kompanije specijalizirane za opremu za nadzor.

To nije prvi put da Washington uvodi trgovinske zabrane kineskim kompanijama, a najpoznatiji je slučaj telekomunikacionog giganta Huaweija koji je na listi zbog sigurnosnih pitanja.

Kao razlog za uvođenje zabrane navodi se da su te organizacije "umiješane u kršenja ljudskih prava i zloupotrebe".

Humanitarne organizacije za zaštitu ljudskih prava smatraju da Peking  progoni većinom muslimanske Ujgure u takozvanim "kampovima za prevaspitavanje", dok Kina navodi da je riječ o "borbi protiv ekstremizma"“.

Na listi je oko 19 vladinih agencija, među kojima je i Biro za javnu sigurnost provincije.

Kompanije  Hikvision, Dahua Technology i Megvii Technology su među osam komercijalnih grupa na američkoj listi, a sve se specijalizirale za tehnologiju prepoznavanja lica. Hikvision je jedan od najvećih proizvođača opreme za nadzor na svijetu.

Grupe za ljudska prava i UN kažu da je Kina okružila i zatvorila više od milion Ujgura i pripadnika drugih nacionalnih manjina u logore, gdje su primorani da se odreknu islama, da govore samo na mandarinskom kineskom i uče se poslušnosti komunističkoj vladi.

Kina to demantuje i kaže da ti ljudi pohađaju "centre za stručno osposobljavanje" kako bi mogli da nađu posao i pomažu da se integriraju u kinesko društvo, a sve u ime sprječavanja terorizma.

Ovaj potez SAD-a bez sumnje će naštetiti kineskim tehnološkim ambicijama, barem u kratkom roku.

Ciljane kompanije su među najvećim u Kini u oblasti tehnološke inteligencije - industrija na kojoj Kina gleda svoju budućnost.

Ali komponente koje koriste kineske kompanije  trenutno proizvode samo američke firme  Intel, Movidius i Nvidia.

Međutim, sve češće koraci SAD-a u ograničavanju američke tehnologije dostupne kineskim kompanijama potiču China Inc da ubrza svoju želju za samodostatnošću, zaključuje BBC.

(Agencije)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Ono

08.10.2019 11:44

sto nas ne ubije to nas ojaca! Rusija je cist primjer! Nije isto uvesti sankcije drzavi cija teritirija nadmasuje neke kontinente ili drzavi cije stanovnistvo cini cetvrtinu svijeta i tamo nekim banana drzavama!

ODGOVORITE
Name

Re Ono

08.10.2019 14:11

dosad su na listi bili talibani, Rudonja i Spiric. Sad su pojacali ekipu sa par kineza.

Name

Re Ono

08.10.2019 16:33

Nije to sve tako kako ti misliš. Kineska ekonomija ide u ambis bez trgovine sa USA. Tehnologiju Kina prepisuje tako da dugoročno nemoze pratiti tehnologiju. Sa Rusijom je malo bolje stanje ima vlastite potencijale ali nemoze iznijeti teret svih grana. Jedan od primjera ti je da Rusija nemoze napraviti savremeni nosač aviona nego ga za Rusiju proizvela Francuska i nije isporuke zbog embarga. Posledica po svim procjenama Rusiju stižu posle 2022

Name

Re:

08.10.2019 23:46

Је л' то по америчким процјенама Русију стижу последице 2022.? Ха ха ха! Каква лупетања, мили Боже! Шта још наприча? Велиш да Руси не знају направити носач авиона? Па, међеде један, који ће им клинац носачи, кад с крајњих граница Русије авионима покривају читав свијет за сат времена?! Јој, ал сте смјешни ви про-амери, хоће мјехур да ми попусти, ха ха ха!

Name

Sa strane

08.10.2019 14:27

Ovo će samo motivisati Kinu da sama proizvede ono što uvozi.

ODGOVORITE
Name

Re:

08.10.2019 23:53

У питању је обрнути проблем. Не могу Амери наштанцати толико лажних долара, колико им Кинези могу уваљати робе. Заборавили папани да су комплет информатичку индустрију пребацили у Кину и да могу преко ноћи прогласити банкрот.

Name

Za Re

09.10.2019 04:58

Rusija ima znanje da napravi savremeni nosac aviona alijoj se ne isplati jer treba jedan ili dva neznam tacno ali mnogo kosta napraviti i izgraditi postrojenja koja su potrebna za to! Jer svaka veleskla iglavnom to pravi sama za sebe i to mnogo kosta ! Oni imaju fokus na mnogo vaznije stvari!

ODGOVORITE