ABA: FMP startovao pobjedom nad Krkom!

Košarkaši FMP savladali su na gostovanju slovenačku Krku sa 75:65, u poslednjem meču prvog kola ABA lige.  Nepogrešivi Radanov, FMP sipao sa distance i odneo brejk iz Novog Mesta.  Košarkaš tima iz Železnika imao stoprocentan učinak čitave tri četvrtine.

Košarka 07.10.2019 | 20:59
ABA: FMP startovao pobjedom nad Krkom!
Izabranici Vladimira Jovanovića su odličnom prvom četvrtinom stekli nedostižnu dvocifrenu prednost, koju su sačuvali do samog kraja.

Najefikasniji bio je povratnik Aleksa Radanov sa 21 poenom, pet asistencija i četiri skoka, uz indeks korisnosti +23.

Dvocifreni u pobedničkoj ekipi bili su još Marko Pecarski sa 12 poena, Marko Tejić sa 11, dok je Aleksa Uskoković ubacio 10 poena.

U ekipi iz Novog Mesta najbolji je bio Glen Kouzi sa 17 poena, a pratili su ga Đani Laval sa 13 i Marko Jošilo sa 12 poena.

Nakon ove utakmice mlada ekipa FMP je pokazala je da se na nju može ozbiljno računati i u narednom kolu protiv Mege Bemaks tražiće novi trijumf.

Sa druge strane, Krka je odigrala veoma skroman meč, koji će pokušati da zaboravi do narednog gostovanja Zadru za sedam dana.

Gore, dole, ali na kraju ipak gore. FMP je ostvario veliku pobedu ovog ponedeljka na zatvaranju prvog kola u regionalnoj ABA ligi u Novom Mestu, gde je uspeo da se izbori sa veoma žilavim sastavom Krke – 75:65.

Meč su obeležili veliki usponi i padovi u igri obe ekipe. Činilo se da ni Krka, a ni FMP ne mogu da pronađu onaj pravi ritam, te smo videli veliki broj grešaka, što se može pripisati činjenici da je u pitanju prvi meč u sezoni. Ipak, Panteri su prikazali znatno veći kvalitet igre, naročito u šutu sa distance.

Bilo kako bilo, dva igrača su se neumitno istakla u redovima FMP-a. Bili su to odlični Aleksa Radanov, koji je bio bez greške u prvom poluvremenu u kojem je upisao 12 poena (na kraju je završio susret sa 21 poena na svom kontu), te Marko Pecarski koji je došao do 12 poena.

Prvo poluvreme ličilo je na potpuni brodolom Krke. Sastav koji igra u nadaleko čuvenoj dvorani „Leon Štukelj“ ređao je promašaj za promašajem, a na prve poene čekao je čitavih pet poena. Za to vreme, FMP je uglavnom šutom sa distance dolazio do koševa i vrlo brzo došao je do prednosti od 15 poena – 18:3. Slovenci su se tada malo trgli, pa je nakon uvodnih deset minuta košarke rezultat bio 21:9 za srpski tim.

Krka je do napadačke produkcije došla na početku drugog kvartala. Sa druge strane, FMP je muku mučio da probaci loptu kroz koš i bukvalno je nemo gledao kako se tim iz Novog Mesta neumoljivo približuje. Slovenci su se toliko razleteli po terenu da su u jednom momentu stigli na jedan poen zaostatka. Međutim, nisu imali dovoljno snage da izguraju taj nalet sve do kraja, pa je na poluvremenu prednost i dalje bila na strani Beograđana – 38:31.

Početak treće četvrtine mnogo je ličio na ono što se dešavalo na startu uvodnih deset minuta. Krka je izgledala prilično rasejano u ofanzivi i dozvolila je Panterima da se brzo odlepe na dvocifrenu razliku. Pokušavao je trener domaćih, Simon Petrov, da unese neku novu energiju u njegov tim i čini se da je to uspeo da učini nakon tajmauta, pošto su se Slovenci ponovo vratili na jednocifren minus.

Međutim, tada je ponovo proradio Aleksa Radanov. Prolazio je košarkaš FMP-a kao od šale na polaganja i omogućio Panterima da mirno dišu pred poslednjih deset minuta košarke, pošto su na kraju treće četvrtine vodili rezultatom 59:44.

Ništa se posebno u igri nije promenilo ni na početku poslednje četvrtine. Krka je doduše, donekle uspela da uđe u napadački ritam, ali im to nije mnogo značilo, pošto je FMP uspešno održavao prednost. Alarm je, ipak, morao da se upali na nekih pet minuta pred kraj kada je sasatav iz Novog Mesta ponovo došao na devet poena zaostatka i tako nagovestio da bi možda mogao da unese dramu u ovaj duel.

Prišla je Krka na samo sedam poena zaostatka na dva minuta pred kraj, ali tada je stavljena tačka na ovaj meč. Pogodio je sa distance, a ko drugi nego večeras neverovatni Aleksa Radanov. Domaći su se nakon toga „koprcali“, ali su morali da se pomire sa porazom.

KRKA – FMP ŽELEZNIK 65:75

Arena: „Leon Štukelj“, Novo Mesto
Gledalaca: 1.200
Sudije: Saša Pukl, Sašo Petek, Branislav Mrdak

KRKA: Kouzi 17, Marineli 5, Škedelj 2, Đapa 7, Fiflot, Balažič, Jošilo 12, Rakićević 3, Lapornik 2, Ramljak 4, Laval 13, Osolnik

FMP ŽELEZNIK: Rit 7, Uskoković 10, Pecarski 12, Jeremić 5, Pot 4, Đoković, Radanov 21, Tejić 11, Šešlija, Ulubaj 3, Đorđević 2, Momirov

ABA LIGA - 1. KOLO

Petak

Mega Bemaks - Cedevita Olimpija 63:87
/Simonović 12 - Simonović 24/

Subota

Igokea - Partizan 73:75
/Von 22 - Jaramaz 13/

Cibona - Mornar 88:92
/Gibson 17 - Pulen 21/

Nedelja

Budućnost - Zadar 93:80
/Nikolić 14 - Alen 16/

Crvena zvezda - Primorska 90:64
/Braun L 18 - Haris 17/

Ponedeljak

Krka - FMP Železnik 65:75
/Kouzi 17 - Radanov 21/



Izvor: mozzartsport/B92

Foto: ABA liga (Krka / Drago Perko)

Komentari / 0

Ostavite komentar