EK: Partizanov zadatak za Tofaš - građenje koša!

Crno-beli su u tom segmentu žestoko podbacili protiv Igokee.

Košarka 07.10.2019 | 22:45
EK: Partizanov zadatak za Tofaš - građenje koša!
Partizan nije blistao u Laktašima, daleko od toga, ali je nanizao novu pobedu. Crno-beli su otvorili ABA ligu na pravi način. Sutra imaju šansu da pobedom na Tofašom nastave taj niz, ali za tako nešto će morati da odigraju u svim segmentima bolje, mada se jedan posebno izdvaja - defanzivni skok. Crno-beli će morati mnogo bolje da grade koš nego što je to bio slučaj protiv Igokee.

Brojke su tu neumoljive. Partizan je dopustio timu iz Laktaša čak 21 ofanzivni skok što je zaista previše. Dovoljno je samo reći da je Oliver Stević imao čak sedam skokova ispod koša Partizana, a Sava Lešić četiri. Njih dvojica čak 11. To je nedopustivo i umalo da se crno-belima obije o glavu.

Naravno da je stručnjak poput Andree Trinkijerija odmah posle utakmice detektovao gde je bio problem.

"Imali su 21 skok u napadu, pa to je svetski rekord, čak i na Marsu! Da smo uspeli da ih zagradimo, sačuvali bismo prednost, imali utakmicu pod kontrolom. Nadam se da ćemo naučiti nešto iz ovog meča. Dobili smo utakmicu, to stoji, ali trebalo je posao da završimo ranije. Opustili smo se, nismo igrali čvrsto. Igokea je verovala i vratila se. Mi smo im to dopustili i to je kriminalno. Očekujem mnogo više od mojih igrača već u sledećem meču", istakao je Trinkijeri, koji je naglasio da Rašon Tomas nije igrao zbog blage povrede, odnosno udarca koji je zadobio.

Možda je upravo nedostatak Rašona Tomasa bio jedan od razloga ovog problema koji se niotkud pojavio. Tomas je vrlo snažan igrač, odličan u tom segmentu i da je on bio na parketu sigurno bi uhvatio nekoliko lopti ispod svog koša.

U tom svetlu treba pohvaliti Korija Voldena sa tri i Nemanju Gordića sa dva defanzivna skoka koji su kao niski igrači doprineli u tom segmentu. Ali su visoki igrači podbacili. Primera radi, nominalno prvi centar tima Artjom Parahovski za 10 minuta nije imao nijedan defanzivni skok, dok su Nikola Janković i Vilijam Mozli dodali po tri, dakle isto koliko je imao Volden kao plejmejker. Stefan Birčević i Novica Veličković su imali po dva.

Primera radi, Tomas je protiv Venecije u gostima u Evrokupu imao osam defanzivnih i četiri ofanzivna skoka.

Ne može se reći da je Partizan igrao lošu odbranu, verovatno će to protiv Tofaša u dobro ispunjenoj Areni biti još bolje, ali da bi ta defanziva dobila na smislu Partizan će morati da “kupi” te lopte koje se odbijaju od obruča i da bolje zagrađuje koš. Posebno od igrača kakav je recimo Devin Vilijams.

Nije baš da je ovo stalan problem crno-belih, jer je taj segment u najvećem delu dobro funkcionisao na ABA Superkupu u Zagrebu. Mega je imala 12 ofanzivnih, Primorska sedam, a Cedevita Olimpija samo tri! I to je pokazatelj da Partizan može da drži ovu kolonu pod kontrolom. Protiv Tofaša će to morati da bude slučaj jer ova ekipa dolazi u Beograd nad Limožom od 84:71 i nad Sigortamom u ligi od čak 123:80. Dakle, forma nije upitna.

Partizanova tek nije i crno-beli će imati lepu šansu da otvore sezonu u Evrokupu sa 2:0. Otvoren je i gornji prsten Arene tako da se očekuje jako dobra poseta i atmosfera na ovoj utakmici, tim pre što je ovo jedna od retkih utakmica na startu sezone koju će Partizan uopšte igrati na svom parketu.

Od odbrane sve počinje i ako to bude bilo kako treba Partizan će biti na dobrom putu da sruši Tofaš. Naravno, posle odbrane i građenje koša mora da bude na nivou i onda ne bi trebalo da bude problema za tim Andree Trinkijerija na premijeri pred svojim navijačima.

Izvor: mozzartsport

FOTO: ABA liga

Komentari / 0

Ostavite komentar