Dječak pobjegao od kuće pa se predozirao

Četrnaestogodišnji Nišlija završio je u u subotu na Dječjoj internoj klinici usljed predoziranja za sada nepoznatom supstancom. Dječak je pronađen bez svijesti na ulici, a kada je došao sebi, nije znao kako se tu našao.

Srbija 07.10.2019 | 09:34
Dječak pobjegao od kuće pa se predozirao
Na sreću, zahvaljujući blagovremenom zdravstvenom zbrinjavanju, mališan neće imati posljedice, a istražni organi rade na rasvjetljavanju svih okolnosti, prenosi "Telegraf.rs".

Kako piše pomenuti portal, dijete je primijećeno oko sedam sati izjutra na ulici u niškom naselju Trošarina.

"Ljudi koji su tog jutra krenuli na pijacu bili su frapirani videvši mališana kako leži kraj trafike nedaleko od tamošnje škole. Nisu znali ni da li je živ, pa su pozvali policiju i Hitnu pomoć. Dobio je odmah terapiju, a zatim je prebačen u bolnicu jer je lekarima bilo jasno da je dečak pod dejstvom nekog jakog narkotika", kažu neimenovani sagovornici "Telegrafa", navodno upoznati sa ovim slučajem.

Ustanovljeno je da je četrnaestogodišnjak otišao od kuće prethodne večeri, te da je roditeljima kazao da će prespavati kod druga.

"Otac i majka su bili zaprepašćeni kada su saznali da im je dete pronađeno u nesvesti na ulici. Tek kada su ga videli u bolnici i shvatili da je najgore prošlo, malo su se smirili", dodaje izvor.

Međutim, i oni žele da saznaju šta se desilo njihovom sinu.

Dječak nije umio da objasni roditeljima kako je dospio na ulicu jer je rekao da se ničeg ne sjeća.

"Mališan je samo kazao da mu je drug, takođe četrnaestogodišnjak, dao dve tablete koje je popio i da je to poslednje što pamti. Ne zna ni kada je napustio stan, da li je bio sam ili u društvu, jednostavno tvrdi da je imao 'prekid filma'", navode izvori.

U rasvjetljavanje ovog događaja uključili su se i organi gonjenja prvenstveno u namjeri da ustanove kako su djeca došla do psihoaktivnih supstanci.

Za sada je istraga u ćorskokaku, jer dječak koji je četrnaestogodišnjaku dao tablete tvrdi da ih je kupio od njemu nepoznate osobe.

"Rekao je da je tablete platio 200 dinara, da ne zna o čemu se radi, ali da mu je rečeno da su dobre za zabavu. Maloletnik nije imao pojma kako je opasnu stvar doneo u stan", navodi izvor beogradskog portala.

Među mladim ljudima, kako tvrde stručnjaci koji se bave ovom problematikom, najpopularniji je "ekstazi", u slengu poznat kao "ekser", ali se na žurkama često koriste i supstance koje se lako mogu nabaviti u apotekama.

"Radi se o medikamentima koji se izdaju na lekarski recept a dešava se da ih osobe kojima su propisani, prodaju. To je naročito slučaj sa 'buprenorfinom' poznatijim kao 'BUP' koji se propisuje heroinskim zavisnicima na odvikavanju. Međutim, ako je zaista tačno da je mališan dve tablete platio samo 200 dinara, malo je verovatno da se radi o ovim drogama jer su one znatno skuplje. Ne isključujem mogućnost da se radi o nekim sedativima koje su deca uzela sa alkoholom", kaže izvor.

Nakon primljene terapije mališan je u dobrom opštem stanju.

"Dečak je stabilizovan, i biće otpušten na kućno lečenje. Toksikološkom analizom biće ustanovljen uzrok njegovog stanja", saopšteno je iz niškog Kliničkog centra.

(Nezavisne)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

seka

07.10.2019 08:05

užas

ODGOVORITE
Name

Bl

07.10.2019 08:44

Joj bože mili zla velikog.

ODGOVORITE
Name

Krivica

07.10.2019 09:30

Ovo je strašnije od užasa, 14 godina, drigira se. Kako roditelji nisu primjetili promjene u ponašanju, a takođe se mora voditi računa o društvu, znati najbolje drugove djece??? Nije tek tako normalno pustiti maloljetnika da negdje prenoći, mora se ipak držati pod kontrolom, jer je još uvijek dijete.

ODGOVORITE