Zvezda se osvetila Primorskoj na startu ABA lige!

Košarkaši Crvene zvezde ubedljivo su savladali Primorsku sa 90:64 na startu regionalne ABA lige.  Crveno-beli ubedljivo pobedili goste iz Slovenije na početku ABA lige. Američki plejmejker bio najzapaženiji među domaćima, u renoviranom "Pioniru".  Surova osveta Zvezde, Primorska dala tri poena za četvrtinu i ostala na -26! Besprekorni Lorenco Braun u prvom poluvremenu vodio crveno-bele do pobede na otvaranju ABA lige.

Košarka 07.10.2019 | 00:31
Zvezda se osvetila Primorskoj na startu ABA lige!
Izabranici Milana Tomića ostvarili su prvi trijumf u zvaničnim utakmicama u novoj sezoni.

Crveno-beli su se tako osvetili slovenačkom prvaku, pošto su upravo od njih nedavno izgubili u četvrtfinalu ABA Superkupa.

Zvezdu je do pobede predvodio Lorenco Braun, koji je imao dabl-dabl učinak (18p+10as).

Dvocifren učinak imali su još i Ognjen Dobrić sa 13 poena, Džejms Gist dodao je 11, dok je Mohamed Faje meč završio sa 10 postignutih poena.

U poraženoj ekipi istakli su se Lens Heris sa 17 poena, Žiga Dimec dodao je 12, a Alen Hodžić 10 poena.

Pobeda aktuelnog šampiona ABA lige ni u jednom trenutku nije dolazila u pitanje, a gosti su samo u prvih pet minuta utakmice držali kakav-takav priključak.

Od tog momenta, Zvezda je krenula sa furioznom igrom, pojačala odbranu i skok u napadu, a Primorsku svela na samo tri postignuta poena u drugoj četvrtini.

Gde su stali u prvom, izabranici Milana Tomića nastavili su u drugom poluvremenu, a prednost je konstantno rasla i u jednom trenutku bila +36.

Uspeli su igrači slovenačke ekipe da smanje vođstvo domaćih i ovaj poraz znatno ublaže, pa je meč završen rezultatom 90:64 u korist Crvene zvezde.

U narednom kolu, 13. oktobra, crveno-bele očekuje teško gostovanje podgoričkoj Budućnosti, dok će Primorska dan ranije ugostiti Partizan.

U prošlonedeljnom četvrtfinalu ABA Superkupa, košarkaši Primorske pobedom su opomenuli Crvenu zvezdu da će morati da ih shvati ozbiljno.

Ove nedeljne večeri, desetak dana nakon tog duela, ekipa Milana Tomića pokazala je da je izvukla pouke posle tog "šamara".

Zvezda - Primorska 90:64 (28:21, 17:3, 28:24, 17:16)

Ulaz na tribine renovirane hale "Aleksandar Nikolić" bio je zabranjen zbog kazne, a tačno 196 gledalaca videlo je iz partera dominantan nastup ekipe Milana Tomića i najbolju igru plejmejkera Lorenca Brauna od dolaska u Zvezdu.

Nekadašnji NBA košarkaš još se navikava na ovdašnju košarku, a u trijumfu protiv Slovenaca pokazao je da može da bude koristan i poenterski (18p, 8/11 iz igre) i organizaciono (10 asistencija). Naravno, evroligaški dueli su na potpuno drugačijem nivou, što je L. Braun osetio u Atini, a na njemu je da prati smernice koje je večeras sam sebi postavio.

I sa prvim "plejom" na terenu i bez njega, Milan Tomić insistirao je da njegov tim igra agresivno u odbrani i takav pristup je slomio otpor gostiju i pre pauze, jer su postigli samo tri poena u drugoj četvrtini.

Podvikivao je Zvezdin trener i kada su njegovi igrači vodili čak 36 poena razlike u trećoj četvrtini (60:24), a posle reakcije Primorske na toliki zaostatak (68:44) podsećao je ekipu da bi trebalo da igra kolektivno, za tim, a ne za lični učinak.

Tokom rutinski "odrađene" završnice, na parketu su bili svi Zvezdini igrači osim Dejana Davidovca, a najefikasniji u crveno-belom uz Lorenca Brauna bili su Ognjen Dobrić sa 13 poena i Džejms Gist sa 11, za 25 minuta na parketu.

Iskusni centar ponovo je bio prinuđen da provede na terenu verovatno više vremena nego što je bilo predviđeno, jer je Majkl Odžo i večeras ušao u problem sa ličnim greškama i napustio zbog toga parket početkom poslednjeg kvartala.

S obzirom na tok i na konačan ishod, ovaj meč se može posmatrati i kao Zvezdina priprema za veliki meč protiv Fenerbahčea, zakazan za četvrtak u Štark areni na Novom Beogradu, u okviru drugog kola Evrolige.



Pribojavali su se navijači Crvene zvezde duela sa Primorskom nakon prošlonedeljnog poraza od istog tima u Superkupu ABA lige. Ispostavilo se da razloga za bilo kakvu brigu apsolutno nema. Crveno-beli su od samog starta preuzeli kontrolu nad utakmicom i nisu dali slovenačkoj ekipi da diše. Razlika je rasla iz minuta u minut, a na kraju su Beograđani slavili rezultatom 90:64.

Ključnu razliku Zvezda je napravila u drugoj deonici, kada je Primorska bila katastrofalna na ofanzivnom planu. Slovenci su za deset minuta košarke ubacili svega tri poena i tako bukvalno podigli belu zastavicu. Sa vrlo lošom realizacijom nastavili su i na početku treće četvrtine.

Najefikasniji košarkaš u redovima Crvene zvezde večeras je bio sjajni Lorenco Braun koji u prvom poluvremenu nije grešio iz igre, a odličan je bio i u nastavku utakmice. Prvi put je promašio tek iz osmog pokušaja, a do tada je već ubacio 16 poena. Na kraju je meč završio sa 18 poena na svom kontu.

Utakmica je krenula baš onako kako su u Zvezdi i priželjkivali. Serijom 6:0, Primorskoj je stavljeno do znanja da večeras u Beogradu neće biti tako lako ostvariti reprizu onoga učinjenog u Superkupu. Međutim, to nije poklebalo sastav iz Kopra koji se vrlo brzo rezultatski vratio u utakmicu, pa je Milan Tomić morao da trgne svoj tim izmenama.

I u tome je uspeo. Ušli su crveno-beli ponovo u odličan ritam, pogađali gotovo bez greške na završetku uvodnih deset minuta igre i već pred drugi kvartal stekli sasvim pristojnu prednost koja je u jednom trenutku bila dvocifrena. Međutim, trojkom Lazića ona je „istopljena“ na sedam poena – 28:21.

Potpuni brodolom Primorska je doživela u drugoj četvrtini. Zvezda je nastavila da „sipa“ iz svih pozicija, a sastav Jurice Golemca nije imao apsolutno nikakvo rešenje za odbranu koju je postavio Milan Tomić. Dvojka na startu deonice koju je postigao Lazić, te slobodno bacanje Herisa zbog tehničke greške klupi Zvezde su jedini poeni koje je slovenački sastav postigao u ovom delu igre. Zbog toga uopšte i ne čudi rezultat na poluvremenu – 45:24.

Agonija Primorske nastavila se i po povrtaku sa odmora. Kao da je začaran bio obruč kroz koji je bilo neophodno probaciti loptu za Slovence. Puna četiri minuta, tim iz Kopra nije postigao poene u ovoj deonici, a prednost Zvezde rasla je sve do rezultata 60:24. To je konačno bio alarm za Primorsku da se bar malo trgne i pokuša da bar koliko-toliko spusti razliku.

Probudili su se Lens Haris i Stefan Holt, koji su svojim poenima u jednom trenutku naterali Milana Tomića da zatraži minut odmora. Evidentno je bilo da se Zvezda malo opustila pred kraj treće četvrtine, ali je strateg Zvezde to sasekao na pravi način, pa je Primorska pred poslednjih deset minuta bila u minusu od 25 poena – 73:48.

Iako je meč već bio uveliko rešen, to nije sprečilo Crvenu zvezdu da sve do kraja odigra u visokom ritmu. Primorsku je od potpunog debakla čuvao Alen Hodžić, koji je poenima kako sa distance, tako i iz reketa, održavao razliku na nivou na kojoj se nalazila pred početak poslednjeg kvartala. Ipak, mnogo je tu bilo grešaka prilikom dodavanja i promašaja iz otvorenih pozicija, kako bi se bliže prišlo Crvenoj zvezdi. Rutinski su crveno-beli meč priveli kraju i slavili sasvim zasluženu pobedu.

ZVEZDA: D. Braun 8, Čović 2, L. Braun 18 (10 as), Perperoglu 5, Davidovac, Lazić 5, Faje 10 (8 sk), Beron 8, DObrić 13, Gist 11 (7 sk), Dženkins 4, Odžo 6.

PRIMORSKA: Holt 2, Heris 11, Čakarun, Barič 2, Kosi, Lazić 7, Marinković 4, Hodžić 10, Jagodić Kuridža 7, Dimec 12, Šiško 3, Vončina.

Budućnost startovala ABA ligu ubedljivom pobedom. Košarkaši Budućnosti startovali su ABA ligu ubedljivom pobedom protiv Zadra – 93:80.

Budućnost je otvorila ABA pobedom pred svojim navijačima, posle ubedljivog poraza od Cedevite u polufinalu Superkupa.

Zadrani su bili odlični u prvom poluvremenu i često vodili. Krajem druge deonice bilo je +8, ali su Podgoričani uspeli da na pauzu odu u egalu (47:47).

Treća četvrtina donela je "potop" gostiju iz Hrvatske, koji su u jednom trenutku gubili 13 razlike, a u poslednjih deset minuta ušli sa -8.

Prednost vicešampiona ABA lige je rasla u poslednjoj četvrtini, pa Zadar nije imao nikakve šanse.

Danilo Nikolić je bio najefikasniji kod pobednika sa 14 poena, dok su po 13 imali Zoran Nikolić, Suad Šehović i Skot Bamfort, koji je imao i šest asistencija.

Najefikasniji kod gostiju bio je Brosko Alen sa 16 poena, a pratili su ga Ivan Sirišćević i Stefan Fundić sa po 14.

Rezultati 1. kola ABA lige:

Budućnost - Zadar 93:80
Crvena zvezda - Primorska 90:64

u ponedeljak

Krka - FMP 18.00 (AS 1)

odigrano u subotu

Igokea - Partizan 73:75
Cibona - Mornar 88:92

odigrano u petak

Mega Bemax - Cedevita Olimpija 63:87

Izvor: mondo.rs/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar