Protest u Kijevu protiv mirovnog plana za Ukrajinu

Hiljade demonstranata okupilo se danas u centru Kijeva protestujući zbog mogućeg odobrenja šire autonomije teritorijama na istoku zemlje, a što je plan za okončanje rata sa proruskim borcima.

Svijet 06.10.2019 | 16:25
Protest u Kijevu protiv mirovnog plana za Ukrajinu
Demonstranti su uzvikivali "Nema predaje!", a neki su nosili plakate sa natpisima kojima kritikuju politiku predsjednika Vladimira Zelenskog.

Policija je saopštila da se na protestima okupilo oko 10.000 ljudi.

Predstavnici Ukrajine, Rusije i proruskih boraca ove sedmice dogovorili su plan puta koji predviđa specijalni status za sporne teritorije na istoku zemlje ako provedu slobodne i fer izbore u skladu sa Ustavom Ukrajine.

Kritičari Zelenskog strahuju da će ga ruski predsjednik Vladimir Putin natjerati na štetne ustupke kako bi zadržao kontrolu nad regionima Donjecka i Luganska, navodi AFP.

Demonstranti tvrde da će, ako Kijev pristane na davanje šire autonomije Lugansku i Donjecku, to značiti poraz i predaju interesa Ukrajine.

Dogovor oko mape puta bio je ključni uslov za Moskvu da pristane na sastanak kome će domaćin biti francuski predsjednik Emanuel Makron i na kome će učestvovati i njemački kancelar Angela Merkel.

Plan je nazvan "Štajnmajerova formula" po bivšem njemačkom ministru spoljnih poslova Franku-Valteru Štajnmajeru, koji ga je i predložio.

Kritičari kažu da taj prijedlog ide na ruku Rusiji.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Stranu Na Salu

06.10.2019 19:13

Braco Ukrajinci, pa sta vi mislite ? Tolike drzave se ,,raspale,, a vi mislite da je vasa Bogom data, da se ne raspadne.

ODGOVORITE