ŠPA: Granada srušila Barselonu, ali ne i Real!

Nije derbi, a jeste! Odlična utakmica na "Santjago Bernabeu"! Gosti uspeli da unesu neizvesnost posle 3:0, ali ne i da izbegnu poraz.  Bernabeu slavio, pa ponovo drhtao: Azar ga dao posle 205 minuta, bomba Modrića! Kraljevski klub na kraju slavio sa 4:2.  Maksi Gomez gura Valensiju ka vrhu, reflektori ohladili Alaves.  Baski imali svoja tri minuta, ali ih nisu iskoristili.

Fudbal 06.10.2019 | 09:16
ŠPA: Granada srušila Barselonu, ali ne i Real!
Samo jedan minut i 44 sekunde trebalo je Realu da povede u susretu sa drugoplasiranom Granadom, a posle tačno sat vremena Madriđani su vodili 3:0.

To, ipak, nije značilo da je pitanje pobednika rešeno!

Gosti su uspeli da sa dva gola unesu neizvesnost u poslednjih petnaestak minuta utakmice, ali je Hames Rodrigez iz kontranapada u nadoknadi zapečatio pitanje pobednika derbija 8. kola Primere.

Real Madrid - Granada 4:2 (2:0).

Reprezentativac Srbije Luka Jović nije ulazio u igru ove subote, dok je vezista Reala, Toni Kros, zamenjen u 34. minutu zbog povrede.

Real je poveo posle majstorskog dodavanja Gereta Bejla spoljnim delom kopačke sa leve strane na dalju stativu, gde je Karim Benzema rutinski reagovao.

Na 2:0 povisio je Eden Azar svojim prvencem u dresu "kraljevskog kluba", kada je u nadoknadi prvog poluvremena prelepo sa ivice kaznenog lobovao golmana Granade, a sve to posle izuzetne upornosti Valverdea i čak dvaput ukradene lopte protivničkim igračima.

Kada je "bomba" Luke Modrića u 60. minutu sa dvadesetak metara završila u mreži, činilo se da je pitanje pobednika rešeno, ali...

Iako su bili u "debelom" zaostatku, Andalužani nisu želeli da se pradaju, a za hrabru igru nagrađeni su penalom u 69. minutu, kada je golman Madriđana Alfonso Areola oklevao sa ispucavanjem i u nameri da dribla napravio faul.

Udarac sa bele tačke precizno je izveo Darvin Mačis.

Drugi pogodak za goste delo je štopera Domingosa Duartea posle centaršuta iz kornera. Uvukla se tada nervoza među navijače Madriđana, ali smirio ih je Hames Rodrigez posle kontranapada u drugom minutu nadoknade.

Real je ostao jedini neporaženi tim ove sezone u Primeri i bez obzira na ostale rezultate, naredno kolo dočekaće na vodećoj poziciji.

Bernabeu je slavio, pa drhtao i na kraju opet – slavio. Real Madrid i Zinedin Zidan su dobili mir, pošto su kao domaćini slavili protiv Granade sa 4:2, ali... Sigurni smo da neće madridska javnost i mediji biti zadovoljni, i verovatno će naglašavati oscilacije nedostojne tima koji ima velike ambicije. Real je dominirao dobrih sat vremena, ali je posle toga glupostima Areole doveo pobedu u pitanje.

Pamtiće se tri boda, dušu Zinedina Zidana grejaće i činjenica da je konačno „očepio“ Eden Azar i prvim pogotkom u belom dresu kupio sebi delimičan mir. Real je igrao kako uvek morao. Davao golove, stvarao šanse oslanjajući se na iskusni napadački trio – Azar, Bejl i Benzema.

Granada je već napravila senzaciju u ovom prvenstvu, pošto je oborila Barselonu, uz vrlo ubedljivu igru. Međutim, timu iz Andaluzije su brzo u glavnom gradu Španije sasečena krila. Ponovo je Geret Bejl pokazao koliko je bitan za igru Real Madrida. Igrao se drugi minut kada je spoljnom spojio sa golom Karima Benzemu. Nije bilo teško Francuzu da popravi ovogodišnji golgeterski učinak. Upravo je Benzema promašio još nekoliko izglednih prilika. Ali je na poluvremenu na tribinama Bernabeu vladalo veliko zadovoljstvo. Konačno su domaći navijači u punom sjaju videli Edena Azara. Posle 205 minuta takmičarskog fudbala u novom klubu belgijski reprezentativac stigao je do prvenca. Veliku zahvalnost Azar duguje Valverdeu. Vezista Reala se izborio za ničiju loptu na sredini terena, izdržao nekolio duela, i onda podelio pas Azaru. Bivši ofanzivac Čelsija je lobom bacio u trans navijače Reala.

Još kada je Modrić bombom u 61. minutu povećao prednost Reala... Sve je ukazivalo da će kraljevski klub uz ubedljivu igru slaviti možda i najubedljiviji trijumf u sezoni.

Međutim, nije tako bilo. Za sve je kriv golman Areola koji se poigravao 68. minutu, izgubio kontrolu nad loptom u petercu i zatim udario po nogama Soldana. Penal koji je Maćis pretvorio u pogodak. Granada je posle toga krenula još hrabrije. Nije se mirila sa porazom. Ubrazo je stigla nagrada. Posle kornersa Duarete se najbolje snašao i glavom još jednom pogodio mrežu Kraljeva. Pokazivao je trener gostiju Dijego Martinez igračima da krenu još jače napred. Nisu imali snage za konačnu senzaciju. Real je iz kontri promašio nekoliko velikih šansi, ali je trijumf zapečatio Rodrigez u 90. minutu.  Reprezentativac Srbije Luka Jović meč je presedeo na klupi Reala.

Lep pogodak iz slobodnjaka pogurao Levante do pobede! A bio je tu i sumnjiv penal - 1:2.

Sve u svemu, ne može se reći da je Levante bog zna kako dominirao protiv Leganesa, da je baš bio bolji kako rezultat kaže, ali jeste iskoristio svoje šanse i ide kući pevajući sa tri boda u džepu sa gostovanja - 1:2 (0:1).

Možemo slobodno da istaknemo da je ovaj duel preokrenula situacija iz 45. minuta kada je bio sumnjiv prekršaj, ipak sudija Montero je pokazao na belu tačku odakle je precizan bio Rodžer za 0:1. Sa tim pogotkom Levante je dobio na samopouzdanju da može sa tri boda kući.

I kako se srećno završilo prvo poluvreme za Levante, tako je počelo drugo. Kampanja je izveo slobodan udarac u 49. minutu, lopta je letela visoko, prevarila golmana Sorijana i na kraju je to ispao lep gol.

Posle dva prekida Levante je stiga do dva, pa prilično srećna gola, tako da je u takvoj situaciji Leganes bio u teškom položaju.

Do kraja utakmice Leganes je uspeo da postigne gol i barem dođe do šanse da osvoji bod. U potpuno bezazlenoj situaciji posle igranja glavom štopera lopta je stigla do Brajtvajta, a ovaj je iskorstio istrčavanje protivničkog golmana i tako smanjio na 1:2.

Maksi Gomez gura Valensiju ka vrhu, reflektori ohladili Alaves. Baski imali svoja tri minuta, ali ih nisu iskoristili.

Osmo kolo već, a tek prvi put ove sezone Valensija je uspela da upiše i dve uzastopne pobede u prvenstvu za početak uspona ka vrhu na tabeli Primere. Slepim miševima je objektivno tamo negde i mesto, ali se ekipa pošteno muči sa igrama, pa ni protiv Alavesa nije bilo lako. Na kraju ipak 1:0 za radost domaćih navijača, mada nije ona nije zaustavila apele nezadovoljne publike da Piter Lim proda klub.

Lim je dakle i dalje dežurni krivac, a večerašnji junak je Maksi Gomez, letnja akvizicija iz Selte. Četvrti gol korpulentnog Urugvajca u Primeri ove sezone, spretan je bio posla Rodrigovog pasa i Valensija je već u 27. minutu postigla gol koji je umnogome odredio dalji tok meča.

Ostanak bodova na Mestalji u finišu meča je pečatirao Dani Pareho “panjekom“ sa penala u 83. minutu. Prilično hladnokrvno od momka koji je pre samo četiri dana promašio jedanaesterac u sudaru sa Ajaksom u Ligi šampiona.

Alaves je svoje šanse propustio još ranije. U razmaku od 52. do 55. minuta imao je tri zicera za izjednačenje, jednom ja odlično regovao Jasper Silesen, Lukas Perez i Hoselu su bili neprecizni. Taj nalet Alavesa je ipak kratko trajao, možda i zbog toga što su se odmah posle te tri šanse pogasilio reflektori na Mestalji, pa je utakmica na kratko prekinuta. Dovoljno da se gosti ohlade, a domaćini saberu i mirno privedu utakmicu kraju.

Pogodak Lukasa Pereza u 89. minutu ništa tu značajno nije promenio.

El Sadar je neosvojiva tvrđava: Tri godine je kuvalo u Ronkalji, grunulo je protiv Viljareala! Osasuna iz dvojke u keca!

Klub X je avanzovao. Posle pet remija u poslednjih šest kola Osasuna je konačno ostvarila drugu pobedu u sezoni. El Sadar je ostao neosvojiva tvrđava, ali je iz četvrtog pokušaja dočekao da klub iz Pamplone na njemu slavi pobedu u Primeri. Stradao je Viljareal, iako je imao gol prednosti već od trećeg minuta, ali nije imao snage da izdrži nalete domaćina, kao osice su leteli po terenu sve dok nisu okrenuli na 2:1 i odmakli od opasne zone.

Pau Tores je prvi potegao, ali pogodak Fakunda Ronkalje za izjednačenje vrteće se narednih danima po fudbalskim emisijama na Pirinejima. Argentinski defanzivac je poslednji gol postigao još 4. decembra 2016, tri godine se u njemo kupilo, sve dok danas nije katapulitirao loptu sa 30 metara u malu mrežicu. Ništa tu nije mogao Serhio Asenho, ovakvi gromovi proždiru sve pred sobom.

Taj Ronkaljin gol je pao na vreme, već na samom početku drugog poluvremena. I taj Ronkaljin gol je predstavljao injekciju vitamina za Osasunu. Viljareal je posle sasvim rutinski obavljenog posla u prvih 45 minuta u nastavku bio sabijen u Asenhovom naručju. Čekala se samo jedna greška, jedan trenutak nepažnje da sav trud gostiju propadne, u 79. minutu napravio ga je Karl Toko Ekambi izgubivši loptu na svojoj polovini terena, Pau Tores je bio ispred prezimenjaka Roberta Toresa, ali niko nije pazio na Ezekijela “Čimija“ Avilu.

Asenho je i drugi put kaputilirao, a El Sadar je dočekao da slavi pobedu. Poslednji poraz je, verovali ili, oplakao još pre 550 dana, 1. aprila 2018. godine u sudaru sa gostima sa Tenerifa. I od tada je Osasuna nesavladiva na svom terenu.

A gostovala je tamo i jedna Barselona...

PRIMERA, 8. KOLO:

petak

Betis - Eibar 1:1 (0:1)
/Moron 66 - Oreljana 34 pen/

subota

Leganes - Levante 1:2 (0:1)
/Brajtvajt 76 - Rođer p. 45+2, Kampanja 49/

Real Madrid - Granada 4:2 (2:0)
/Benzema 2, Azar 45+2, Modrić 60, Rodrigez 90+2 - Mačis 69p, Duarte 78/

Valensija - Alaves 2:1 (1:0)
/Gomez 27, Pareho pen 83 - Perez 89/

Osasuna - Viljareal 2:1 (0:1)
/Ronkalja 46, Ćimi Avilja 79 - Tores 5/

nedelja

Majorka - Espanjol 12.00
Selta - Atletik Bilbao 14.00
Valjadolid - Atletiko Madrid 16.00
Sosijedad - Hetafe 18.30
Barselona - Sevilja 21.00

TABELA: Real Madrid (+1) 18. Granada (+1) 14, Atletiko Madrid 14, Barselona 13, Real Sosijedad 13, Sevilja 13, Atletik Bilbao 12, Valensija (+1) 12, Viljareal (+1) 11, Osasuna (+1) 11, Levante (+1) 11, Eibar (+1) 9, Valjadolid 9, Betis (+1) 9, Alaves (+1) 8, Hetafe 7, Selta 6, Espanjol 5, Majorka 4, Leganes (+1) 2.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar