Žrijeb za Šangaj: Đoković na Tijafoa ili Šapovalova!

Srpski teniser Novak Đoković braniće šampionsku titulu na ATP turniru u Šangaju, a u drugom kolu igraće protiv boljeg iz duela Tijafo – Šapovalov.

Tenis 05.10.2019 | 12:07
Žrijeb za Šangaj: Đoković na Tijafoa ili Šapovalova!
Šangaj: Nole kreće u odbranu trofeja protiv boljeg iz meča Tijafo-Šapovalov. Određen je žreb mastersa u Šangaju, na kojem će Srbija imati četiri tenisera u glavnom žrebu.

U ponedeljak u Šangaju startuje turnir masters serije, na kojem Novak Đoković brani trofej i ponovo će biti prvi nosilac turnira.

U drugoj rundi će, kako je žrebom odlučeno, igrati sa pobednikom meča Frensis Tijafo (SAD) - Denis Šapovalov (Kanada).

Ukoliko bude uspeo da pobedi jednog od njih dvojice, najbolji teniser sveta mogao bi potom da se sastane sa još jednim Amerikancem Džonom Iznerom, kasnije bi protivnik mogao da mu bude Stefanos Cicipas, a u polufinalu potencijalni rival je Danil Medvedev.

U idealnim uslovima za titulu bi mogao da se bori sa Rodžerom Federerom, koji je imenovan za drugog favorita turnira.

Filip Krajinović će u prvoj rundi odmeriti snage sa Portugalcem Žoaoom Sousom, rival Dušana Lajovića je Amerikanac Rajan Opelka, dok će Miomir Kecmanović započeti takmičenje u Šangaju duelom protiv Mihaela Kukuškina.

Na mastersu u Šangaju nastupaće i Endi Marej, koji je dobio specijalnu pozivnicu organizatora, dok je Rafael Nadal odustao od takmičenja u Kini i tako povećao nadu Đokovića da godinu završi na prvom mestu ATP liste.

Rodžer Federer će posle slobodne prve runde u drugoj imati ozbiljan test, jer će mu rival biti pobednik meča u kojem će se sastati Marin Čilić i Albert Ramos Vinoljas.

Masters u Šangaju igra se za nagradni fond od 7.473.620 dolara.



Sam je kraj sezone, a borba za plasman na ATP listi se rasplamsala, posebno između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala. Ulog je veliki - ispisivanje sportske istorije - te je sudar dva superteškaša belog sporta začinio kraj ove veoma interesantne sezone.

A koliko će bitka biti interesanta pokazaće nam već masters u Šangaju koji je na programu iduće sedmice. Na njemu Srbin brani titulu i 1.000 od 2.600 poena koliko ga čeka do kraja godine (uz finala u Parizu i Londonu).

Prošle godine četvrti pehar u Šangaju osvojio je upravo Nole te će odbrana istog biti od krucijalne važnosti za očuvanje prve pozicije na ATP listi. Ukoliko u tome ne uspe, teško će opstati na tronu, iako igra ove sedmice u Tokiju odakle može da ponese najviše 500 poena, a plasmanom u finale već u džepu ima solidnih 300. Naš as trenutno na vrhu liste ima 640 poena prednosti nad Rafelom Nadalom koji do kraja sezone ne mora da brani niti jedan bod. Španac će gotovo sigurno preuzeti čeonu poziciju do kraja godine, iako ne igra sve do pariskog mastersa, jer je pred Đokovićem još 2.600 poena koje mora da "vrati".

Bilo kako bilo, nakon sutrašnjeg finala Tokija pred njim je novi, još veći izazov, šangajski masters (tvrda podloga u hali, nagradni fond 7,47 miliona dolara) gde je kao prvi nosilac slobodan u prvom kolu, a u drugom ga čeka veoma nezgodan protivnik, jer bilo ko da slavi na duelu dva supertalenta, Denisa Šapovalova i Frensisa Tijafoa neće mu biti lako. U njegov polovini žreba su, od većih imena Luka Puj, Džon Izner, Aleks de Minor, Gael Monfis i Stefanos Cicipas, što znači da ga čeka paklen posao.

U drugom, tj "Federerovom" delu žreba, osim Švajcarca tu su još zanimljvi Danil Medvedev, Endi Mari, Karen Hačanov, Dominik Tim, Aleksandre Zverev...  Fedeks takmičenje u Šangaju takođe počinje u drugom kolu, a ni njemu neće biti lako ppšto će ga dočekati pobednik meča između dva vrhunska igrača, Marina Čilića i Alberta Ramosa Vinjolasa.

Osim Novaka Đokovića, srpski tenis će u glavnom žrebu kineskog mastersa predstavljati još tri tenisera. Miomir Kecmanović u prvom kolu igra protiv Kazahstanca Mihaila Kukuškina, Dušan Lajović će imati težak zadatak protiv 211 cm visokog Amerikanca Rajlija Opelke, taze polufinaliste turnira u Tokiju, Filip Krajinović staje naspram Portugalca Žoaa Souze, dok će Viktor Troicki do glavnog žreba pokušati da se probije kroz kvalifikacije, a prvi protivnik mu je Argentinac Huan Ignasio Londero, trenutno 59. igrač sveta sa kojim se nikada pre nije ukrstio.

Drugi turnir zaredom Đoković i Krajinović će se udružiti u dublu, a protivnici u prvom kolu su im peti nosioci, Nemci Kevin Kravjec i Andreas Mjes.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar