Amerika uvodi carine na vina, sir i viski ...

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa najavila je uvođenje carina od 25 odsto na evropske proizvode: francuska vina, italijanski sir i škotski viski, u znak odmazde zbog nelegalnih evropskih subvencija Airbusu, prenose agencije.

 

Svijet 04.10.2019 | 07:41
Amerika uvodi carine na vina, sir i viski ...
Carine nisu uvedene na italijanska vina, tjesteninu i maslinovo ulje.

Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika (USTR) objavila je popis sa stotinama evropskih proizvoda kojima će se nametnuti nove carine nakon što je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) presudila da SAD ima pravo uvesti carine do iznosa od 7,5 milijardi dolara kako bi nadoknadio štetu. Nove carine bi trebale da stupe na snagu 18. oktobra.

Na popisu za nove carine nalazi se niz evropskih proizvoda, među kojima keksi, salame, jogurt i maslac, ali u mnogim slučajevima popis se odnosi samo na proizvode iz nekih zemalja EU-a, na primjer na njemačku kafu i dijelove za kamere ili britansku vunu i pokrivače, prenosi Rojters.

Vašington će takođe nametnuti carine od 10 odsto za evropske putničke avione, što bi moglo pogoditi američke kompanije koje su ranije naručile Airbuse vrijedne milijarde dolara. Carine međutim neće biti nametnute za evropske dijelove za avione koji se sastavljaju u Airbusovoj tvornici u Alabami, kao ni na evropske dijelove za Boinge.

SAD neće nametnuti carine od 100 odsto ni na jedan proizvod, premda mu odluka WTO-a to omogućuje, kako bi ostavio otvorena vrata za mogući dogovor s Evropskom unijom, rekao je jedan američki zvaničnik za dpa.

Kako navodi ta agencija, odluka WTO-a uključuje dosad najveći iznos koji je odobren u sklopu takozvane protivmjere kako bi se razriješio neki trgovinski spor.

WTO je u srijedu presudio da SAD može nametnuti carine od 7,5 milijardi dolara, jer se na toliki iznos procjenjuje šteta koju je pretrpio američki proizvođač aviona Boing zbog evropskih nelegalnih subvencija suparničkom Airbusu. USTR je objavio da će se najveći dio novih carina odnositi na proizvode iz Njemačke, Velike Britanije, Francuske i Španije.

Predsjednik Tramp je rekao da je presuda WTO-a "velika pobjeda SAD-a", preuzimajući zasluge za sebe premda je proces pred WTO-om počeo prije 15 godina.

Evropska unija bi mogla takođe dobiti pravo da nametne carine SAD-u sljedeće godine, kad bi WTO mogao donijeti odluku da su i američke subvencije Boingu nelegalne, u sklopu komplikovanog spora koji dva najveća svjetska proizvođača putničkih aviona vode već godinama.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

BiH, RS, FBiH

04.10.2019 06:47

To se nas ne tiče.

ODGOVORITE
Name

tajkunsko roblje

04.10.2019 08:21

Da, jer mi proizvodimo maglu.